tromaktiko: 250 «Ραμπο» θα παταξουν την φοροδιαφυγη

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

250 «Ραμπο» θα παταξουν την φοροδιαφυγη



Σε συμφωνία για τη δημιουργία πέντε νέων ομάδων του ΣΔΟΕ με συνολικά 250 «Ράμπο» κατέληξαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης, στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όπως αποφασίστηκε, οι έλεγχοι θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο και στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι διάγουν πλούσιο βίο, με βίλες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή τζιπ, αλλά στην Εφορία δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα.

Οι κ. Παπακωνσταντίνου και Καπελέρης συμφώνησαν να συνεχιστούν οι έλεγχοι σε παραθεριστικές περιοχές και νησιά μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου, ενώ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών για το όργιο φοροδιαφυγής που παρατηρήθηκε σε πανηγύρια και συναυλίες τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Το ειδικό σώμα διερευνά «μη κερδοσκοπικούς» συλλόγους που διοργανώνουν εκδηλώσεις σε πλατείες χωριών και κωμοπόλεων ανά την επικράτεια και σε πολλές περιπτώσεις δεν κόβεται κανενός είδους παραστατικό. Άσχετα με το αν τόσο καιρό η εφορία δεν κυνηγούσε κανέναν, τώρα πια δεν θα μπορεί και να γλεντήσει ο απλός κοσμάκης, εφορία λοιπόν και στα πανηγύρια, αν και τα λεφτά ξέρουμε που βρίσκονται και ποιος τα κρυβεί!

Οι πέντε ομάδες των 250 «Ράμπο» θα αναλάβουν τις ακόλουθες δράσεις:
Ληξιπρόθεσμα χρέη. «Κυνήγι» οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.
Μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι ιδιοκτήτες θα δεχθούν φορολογικό έλεγχο. Συνεχίζονται οι κατασχέσεις ιδιοκτητών πολυτελών ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη οι οποίοι χρωστούν μεγάλα ποσά στην Εφορία.
Υψηλά εισοδήματα. Από κόσκινο θα περάσουν οι δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των υψηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων.
«Πόθεν έσχες». Στο στόχαστρο η επώνυμη φοροδιαφυγή, πολίτες που διατηρούν βίλες, πισίνες, πολυτελή οχήματα και σκάφη (μέσω offshore εταιρειών), περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν.
ΦΠΑ και λοιποί φόροι. Ειδική ομάδα θα ελέγχει εάν αποδίδονται ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Από τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ και το «κυνήγι» των ληξιπρόθεσμων χρεών προσδοκώνται έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ το φθινόπωρο. Το έλλειμα τόσο καιρό μεγάλωνε και πάλι εμείς την πληρώνουμε, μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε γιατί τόσο καιρό η εφορία δεν έκανε καλά την δουλειά της, και γιατί δεν υπήρξαν επιπτώσεις στους εφοριακούς; Η κυβέρνηση τι θέση παίρνει γι'αυτό;
πηγή:  e-protasi
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!