tromaktiko: Πώς μπορώ να βοηθήσω το 2 ετών παιδί μου να μιλάει πιο καθαρά?

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Πώς μπορώ να βοηθήσω το 2 ετών παιδί μου να μιλάει πιο καθαρά?



Το κάθε παιδί διαφέρει απο το άλλο, σε μεγάλο βαθμό στο πόσο μιλάνε και πόσο εύκολο η ομιλία γίνεται κατανοητή.


Αλλά κατά μέσο όρο, θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλαβαίνετε περίπου το μισό από αυτό που το μικρό παιδί σας λέει. Η άρθρωση θα έρθει φυσικά, όπως και οι γλωσσικές του ικανότητες σιγά σιγά.

Όταν πραγματικά δεν μπορείτε να καταλάβετε τι το μικρό παιδί σας λέει, προσπαθήστε να το καταλάβετε χωρίς να του δημιουργείτε άγχος. Μην του λέτε τη φράση "Δεν μπορώ να σας καταλάβω." Αυτό θα το κάνει να αισθανθεί απογοητευμένο. Αν καταλάβετε ότι θέλετε να σας ζητήσει κάτι, πάρτε μια εικασία - και κάντε του εσείς πρώτη την ερώτηση..."Θέλεις το φορτηγό σου;" Εάν δεν μπορείτε ακόμα να αποκρυπτογραφήσετε τον κωδικό του, το παρακαλείτε να πάει στο επιθυμητό αντικείμενο. Προσπαθήστε να μην ασκήσετε πίεση σε αυτόν ή να τον ενημερώσετε ότι είστε απογοητευμένοι.


Για να τον ενθαρρύνετε να μιλήσει με σαφήνεια, προφέρετε λέξεις προσεκτικά όταν μιλάτε ή όταν του απευθύνεστε. Να επαναλάμβάνετε αρκετά αυτό που λέτε. Ή να επισημάνετε αντικείμενα, και να τον ρωτάται ποια είναι, με το όνομά τους. Είναι πολύ κοινό για τα 2-ετών- παιδιά να προφέρουν κακώς τις λέξεις, Αλλά αν το παιδί σας είναι στα 3 και ακόμα δεν μπορείτε να το καταλάβετε, τότε μπορεί να χρειαστεί θεραπεία ομιλίας. Σε εκείνο το σημείο, συμβουλευτείτε το γιατρό του, ο οποίος θα το αξιολογήσει.

Πηγή http://eimaimama.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!