tromaktiko: Παγωτό, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Παγωτό, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού



Το παγωτό είναι ο μεγαλύτερος διατροφικός «πειρασμός» του καλοκαιριού, αλλά και το πλέον παρεξηγημένο σνακ. Στην πραγματικότητα, διατροφικά είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι νομίζουμε. Γι’ αυτό απολαύστε το, αλλά στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής...



Υπάρχει παιδί σε αυτόν τον πλανήτη που να μην του αρέσει το παγωτό; Αποκλείεται! Το παγωτό ήταν, είναι και θα είναι η αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά των παιδιών και όχι μόνο. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν μικρή, πάντα τα καλοκαίρια στην παρέα συναγωνιζόμασταν ποιος θα κάνει τα περισσότερα μπάνια και ποιος θα φάει τα περισσότερα παγωτά. Έχουν λοιπόν γεύση λαχταριστή, είναι δροσερά, χορταστικά και φυσικά αποτελούν την αγαπημένη επιλογή των παιδιών. Είναι ένα σνακ που το βρίσκουμε παντού και χωρίς ιδιαίτερο κόπο και μπορούμε να έχουμε ένα μικρό θρεπτικό γεύμα για το παιδί μας, ιδιαίτερα εύπεπτο και δροσιστικό.

Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα; Τι προσφέρει στα παιδιά;
Είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι το παγωτό δεν έχει καμιά διατροφική αξία. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό σνακ που αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά πλούσια θρεπτικά συστατικά. Και αυτό γιατί φτιάχνεται από υλικά που ο παιδικός οργανισμός έχει ανάγκη, όπως γάλα, βούτυρο, κακάο, φρούτα κ.λπ. Το γάλα αποτελεί το κύριο συστατικό των παγωτών, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα θρεπτικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά πρέπει να πίνουν περίπου 750ml – 1000ml γάλακτος για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε ασβέστιο. Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου στα παιδιά είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, καθίσταται απαραίτητη η κατανάλωση τριών μερίδων γαλακτοκομικών καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά, είτε γιατί πολλά παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με την κατανάλωση γάλακτος είτε για μεγαλύτερη ποικιλία και για να τους κάνουμε το χατίρι, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή τους εντάσσοντας και εναλλακτικές πηγές γάλακτος και ασβεστίου. Συνεπώς, το παγωτό είναι η ιδανική λύση και ιδιαίτερα εκείνο που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα σε γάλα και είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Η «ανατομία» του παγωτού

Η αξία του σε γεύση είναι αναμφίβολα ασύγκριτη. Δεν υστερεί όμως και σε διατροφική αξία, καθώς ο απαιτητικός παιδικός οργανισμός προσλαμβάνει ποικίλα ωφέλιμα συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης, το παγωτό αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, που είναι απαραίτητο στο μεταβολισμό και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Τέλος, περιέχει ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Ας δούμε όμως τα συστατικά του πιο αναλυτικά:

Ασβέστιο
Το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά, καθώς θεωρείται απαραίτητο στοιχείο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών, ενώ αποτελεί και ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση. Είναι βασικό, λοιπόν, από πολύ μικρό το παιδί να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, για να εξασφαλίσει καλή υγεία και σωστή σκελετική ανάπτυξη. Αρκεί να σημειώσουμε πως 100γρ. παγωτού βανίλια - σοκολάτα περιέχουν περίπου 120mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών του παιδιού. Μάλιστα, ένα μπολ (περίπου 200ml) παγωτό βανίλια δίνει τόσο ασβέστιο όσο ένα ποτήρι γάλα.

Πρωτεΐνες
Το παγωτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες γάλακτος, οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας, μιας και περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα. Τα αμινοξέα αυτά δεν μπορεί να τα συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να ληφθούν από την τροφή.

Υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό γιατί αποτελούν άμεση πηγή ενέργειας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, για την προστασία των πρωτεϊνών των ιστών κ.λ.π. Ιδιαίτερα η βιταμίνη D και η λακτόζη έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες, τη ζάχαρη και τη λακτόζη του γάλακτος.
Βιταμίνες
Το παγωτό περιέχει βιταμίνες A, D, E, C, B1, B2, B6, B12, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού, αλλά και του μεταβολισμού.

Λιπαρά
Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται κυρίως από τα λιπαρά του γάλακτος αλλά και από τα υπόλοιπα συστατικά του, όπως από το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Το λίπος του γάλακτος προσφέρει ενέργεια, λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E και Κ). Επίσης περιέχει και το λινολεϊκό οξύ, που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και καρκίνου του μαστού.

Ενέργεια
Υπολογίστε ότι ένα παγωτό 100γρ. έχει 75 έως 240 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο. Ένα παγωτό ξυλάκι βανίλια έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από ένα ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ή από ένα χωνάκι. Από την άλλη, τα παγωτά γρανίτα, τα σορμπέ ή το παγωμένο γιαούρτι με φρούτα περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και έχουν τις λιγότερες θερμίδες.

Η πρώτη γνωριμία
Αυτό που πρέπει να προσέξετε στην πρώτη γνωριμία του παιδιού με το παγωτό –αλλά και αργότερα– είναι η ποιότητα. Για ένα παιδάκι δώδεκα μηνών το παγωτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Γι’ αυτό, καλό είναι να μην απέχει σε γεύση από τα τρόφιμα που βρίσκονται στην καθημερινή του διατροφή, όπως το γάλα και το γιαούρτι. Παγωτά που περιέχουν κρέμα γάλακτος, ανθόγαλα, γιαούρτι και κρέμα ή αυγά θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή προτίμησης, ενώ για την αποφυγή δυσάρεστων εντυπώσεων από το μικρό σας γευσιγνώστη καλό είναι να αποφεύγετε παράξενες γεύσεις ή παγωτά που περιέχουν κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή γλασαρισμένα φρούτα. Επίσης, κατάλληλα για την πρώτη γνωριμία είναι και όλα τα παγωτά φρούτου. Στα μικρά παιδιά αρέσει πάρα πολύ αυτή η κρύα κρέμα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοιλιά τους. Αντίθετα με αυτό που νομίζουν οι περισσότερες μαμάδες, το παγωτό μένει αρκετή ώρα στο στόμα. Το μικρό δεν το καταπίνει γρήγορα, αλλά το κρατάει μέχρι να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του. Ασφαλώς, εάν αντιληφθείτε ότι το καταπίνει κρύο, η επέμβασή σας είναι απαραίτητη. Προσπαθήστε να κρατάτε όσο το δυνατόν περισσότερο το παγωτό στην ημιστερεά μορφή του, ώστε να δίνετε στο παιδί τη δυνατότητα να το γευτεί με την ησυχία του.

Πότε και πόσο;
Η καλύτερη στιγμή για να δώστε στο παιδί ένα παγωτό είναι στο πρωινό ή στο απογευματινό κολατσιό, όταν το βγάζετε βόλτα. Προσοχή στην ποσότητα, ώστε να μην του κόψετε την όρεξη για το φαγητό. Αρκεί η κοινή λογική για να καταλάβετε ότι όσο περισσότερο παγωτό του δώσετε, τόσο λιγότερο φαγητό θα θελήσει να φάει. Ιδανική ποσότητα είναι γύρω στα 60-80ml, όσο, για παράδειγμα, ένας μικρός πύραυλος, ένα ξυλάκι ή ένα μικρό κυπελάκι. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις το παγωτό, χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες, μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει ένα γεύμα. Είναι μια καλή επιλογή εάν το πρωινό ήταν πολύ πλούσιο και προβλέπεται ότι το μικρό θα φάει για βράδυ νωρίτερα από το συνηθισμένο. Τότε, καλό είναι το παγωτό να συνοδεύεται από πολλά φρούτα, που θα ενισχύσουν τη γεύση του. Για παράδειγμα, δώστε του ένα παγωτό βανίλια ή και σοκολάτα με πολλές φράουλες ή με κομματάκια οποιουδήποτε φρούτου. Οι εταιρείες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδικά παγωτά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν συνταγές που συνδυάζουν την απόλαυση με τη θρεπτικότητα. Επειδή λοιπόν καλοκαίρι χωρίς παγωτό είναι σαν καλοκαίρι χωρίς ήλιο και θάλασσα, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι απαγορευτικό στα παιδιά. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, το παγωτό μπορεί χωρίς τύψεις να συνοδέψει με τη δροσιστική του μαγεία τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού και να χαρίσει στο παιδί τις πιο γλυκές και απολαυστικές καλοκαιρινές στιγμές του.

Crash test του καλού παγωτού

  • Ποτέ μην αγοράζετε στο παιδί σας παγωτό το οποίο έχει λιώσει και έχει επαναψυχθεί. Αυτό θα το καταλάβετε όταν το σχήμα του παγωτού μέσα στη συσκευασία δεν είναι αυτό που γνωρίζατε, αλλά φαίνεται παραμορφωμένο.
  • Επίσης, μην καταναλώνετε παγωτά που εμφανίζουν κρυστάλλους, αφού υποδηλώνουν ότι έχουν επαναψυχθεί.
  • Διατηρείτε το παγωτό πάντα στην κατάψυξη.
  • Προτιμήστε ένα παγωτό από οποιοδήποτε άλλο σνακ ή γλυκό για το απογευματινό κολατσιό του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε ότι του προσφέρετε τις πολύτιμες ουσίες του γάλακτος και των ξηρών καρπών, αν διαλέξετε παγωτό αυτού του τύπου, με πολύ λιγότερες θερμίδες από ένα γλυκό.
  • Αγοράζετε πάντα παγωτά γνωστών εταιρειών. Σας προσφέρουν τη σιγουριά ενός μεγάλου ονόματος, την εμπειρία χρόνων και την εγγύηση της τελευταίας τεχνολογίας τους.
Ξέρατε ότι…
  •   …τα πρώτα παγωτά φτιάχτηκαν πριν από 3.000 χρόνια όταν οι Κινέζοι άρχισαν να αναμειγνύουν χιόνι με φρούτα και μέλι;
  • …το 1851 ο γαλακτοπώλης Jacob Fusell από τη Βαλτιμόρη έφτιαξε το πρώτο παγωτό στη σύγχρονή του μορφή;
  • …στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σημειώνεται η υψηλότερη κατανάλωση παγωτού στον κόσμο, η οποία ανέρχεται στα 24 λίτρα παγωτό ανά άτομο κάθε χρόνο; Η μέση κατανάλωση στην Ευρώπη είναι περίπου 6 λίτρα το άτομο.
  • …πολλές επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι το παγωτό έχει έντονη αγχολυτική δράση, βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό;
  • …αρκετά παγωτά περιέχουν λιγότερα λιπαρά απ’ ό,τι μια πλάκα σοκολάτας μέτριου μεγέθους;
  • …κυκλοφορούν παγωτά με ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γάλα, κατάλληλα ειδικά για παιδιά;
Tο παγωτό είναι μια άριστη πηγή ενέργειας και θρεπτικών ουσιών γιατί περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες γάλακτος, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο, ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Παράλληλα, βέβαια, ως γαλακτοκομικό προϊόν μάς προσφέρει βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5 και C.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!