tromaktiko: Μέτρα - ομπρέλα για ανέργους

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Μέτρα - ομπρέλα για ανέργους



Μέτρα - ομπρέλα για ανέργους«Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι για την πορεία της ανεργίας από το φθινόπωρο και μετά... Tο φαινόμενο είναι μεγάλο και τραχύ και έχει και... μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου για τη λειτουργία -και στη χώρα μας- επιχειρήσεων «κοινωνικής οικονομίας» που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών.
«Τα προγράμματα παίζουν ρόλο, δημιουργούν αντίβαρα, όμως, για να υπάρξει κάμψη του φαινομένου πρέπει να...
υπάρξει ανάπτυξη κι εμείς έχουμε ύφεση» υπογράμμισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στη θετική συμβολή που είχαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στον κλάδο του τουρισμού, όπως και στην εποχιακή κάμψη της ανεργίας, όπως αυτή καταγράφηκε στη διάρκεια των πρώτων θερινών μηνών.
«Πέρα από τις κοινωνικές επιπτώσεις, η ανεργία «κοστίζει» και στα Ταμεία, καθώς για κάθε 100.000 άνεργους «χάνονται» εισφορές ύψους 800 εκατ. ευρώ ετησίως» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης.
Ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Θεόδωρος Τσέκος, ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία επιχειρήσεων στην κοινωνική οικονομία θα χρηματοδοτηθεί με 210 εκατομμύρια ευρώ έως το 2013.
Το σχετικό νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο, θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα καλύπτει κοινωνικές ανάγκες, όπως οι υπηρεσίες προνοιακού χαρακτήρα, η συντήρηση δημοσίων κτιρίων κλπ). Θα διασφαλιστεί, ώστε να μην υποκατασταθούν αντίστοιχες υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι και τα άλλα υπουργεία, όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι».
  • Κίνητρα για τη σύσταση των εταιρειών που δεν θα είναι κερδοσκοπικές, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, απαλλαγή ή μείωση ΦΠΑ, και απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών με κάλυψη από τον ΟΑΕΔ.
  • Δικλίδες ασφαλείας για να μην ελέγχονται οι επιχειρήσεις από «τρίτους» και να πιστοποιούνται για τις υπηρεσίες τους. Θα επιτρέπεται, ωστόσο, η δυνατότητα συμμετοχής στο εταιρικό σχήμα νομικών προσώπων και οι χορηγίες.
  • Αμοιβή των εταίρων για την παρεχόμενη εργασία με όριο έως το τριπλάσιο της κατώτατης αμοιβής της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μηνύσεις και κατασχέσεις
Τελεσίγραφο για την εισφοροδιαφυγή, ειδικές ρυθμίσεις για την εξόφληση
Στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ -και όχι στα 12 που ήταν ο αρχικός υπολογισμός- ανέρχονται τελικά τα χρέη από τις απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία, όπως προκύπτει από τον επανέλεγχο των «φακέλων» 800.000 οφειλετών που θα βρεθούν αντιμέτωποι με μηνυτήριες αναφορές και κατασχέσεις αν δεν υποβάλλουν έως τις 15 Οκτωβρίου αιτήσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνοντας ότι 450.000 από τους οφειλέτες είναι επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι. Αλλοι 250.000 είναι αγρότες, ενώ οι υπόλοιποι 100.000 δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους.
«Η πολιτική μας είναι να μπουν έως τις 15 Οκτωβρίου σε ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι... Μετά θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος» προειδοποίησε ο υπουργός Α. Λοβέρδος και σημείωσε ότι άμεσος στόχος είναι να συγκεντρωθούν 300 - 400 εκατ. ευρώ που θα βοηθήσουν να καλυφθούν οι ανάγκες του Προγράμματος Σταθερότητας.
Ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι ειδικά για τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν ποσά πάνω από 300.000 ευρώ, η Επιτροπή Αναστολών που θα λειτουργεί υπό τη γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα, θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποφασίζει ειδικές ρυθμίσεις.
Αν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας αλλά έχει προοπτικές ανάκαμψης τον επόμενο χρόνο, θα μπορεί να εξοφλεί τις οφειλές της σε περισσότερες δόσεις. Η υπαγωγή στη ρύθμιση θα διευκολύνει την επιχείρηση να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα και να μείνει ζωντανή στην αγορά. Για την «προσέλκυση» των οφειλετών -οι οποίοι, προς το παρόν, υποβάλλουν μόνο ερωτήσεις- το υπουργείο θα οργανώσει ειδική διαφημιστική εκστρατεία που θα αφορά όλα τα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ).
Ρύθμιση θα μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις είτε με έκπτωση 60% και καταβολή του ποσού σε 36μηναίες δόσεις.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής θα ισχύει, πάντως, το πάγιο σύστημα για τη ρύθμιση των χρεών με χαμηλότερες εκπτώσεις (40% και 20% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης ή καταβολής σε δόσεις, αντίστοιχα).
Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός διαβεβαίωσαν, τέλος, ότι δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα για την καταβολή των συντάξεων και υποσχέθηκαν σύντμηση του χρόνου για την απονομή τους, στις αρχές του 2011, στους 3-4 μήνες από την υποβολή της αίτησης των ενδιαφερομένων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!