tromaktiko: Προβληματίζει η προβολή ταινίας με βιασμό βρέφους στις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Προβληματίζει η προβολή ταινίας με βιασμό βρέφους στις Νύχτες Πρεμιέρας της Αθήνας



Προβληματισμό προκαλεί το περιεχόμενο ταινίας που το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X αποφάσισε να συμπεριλάβει

 στο πρόγραμμά του. Πρόκειται για την ταινία A Serbian Film του Σερντάν Σπασόγεβιτς, μια ταινία τρόμου που περιλαμβάνει σκηνή βιασμού ενός βρέφους.



Το φιλμ παρακολουθεί έναν πορνοστάρ που βυθίζεται σε σκοτεινά μονοπάτια. Σε μία σκηνή μάλιστα προβάλλεται ο βιασμός ενός νεογέννητου βρέφους.


Η ταινία επρόκειτο να προβληθεί στο Φεστιβάλ FrightFest του Λονδίνου, κάτι που δεν έγινε τελικά, αφού το Βρετανικό Συμβούλιο Κινηματογραφικής Δεοντολογίας (BBFC) αποφάσισε να «κόψει» τέσσερα λεπτά της ταινίας.


Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ αρνήθηκαν, κατηγορώντας το BBFC για λογοκρισία.


Μετά την απόφαση αυτή και παρόλο που οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ήταν διχασμένοι σχετικά με το εάν έπρεπε να προβάλλουν την ταινία ή όχι, αποφασίστηκε τελικά να φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ.


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης δήλωσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ότι αν και θεωρεί την ταινία «αποκρουστική» και πως είναι αντίθετος «αισθητικά και ιδεολογικά», προσέθεσε ότι θεωρεί «πιο αποκρουστική τη λογοκρισία κάθε είδους συμβουλίου».


Υποστήριξε ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας θέλησαν με την κίνησή τους αυτή να δώσουν τη δυνατότητα στο κοινό να κρίνει.


Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, εκείνοι που θεωρούν την απόφαση τουλάχιστον άκομψη. Προβληματισμό προκάλεσε και η μετάφραση του τίτλου της ταινίας, που από A Serbian Film (μια σερβική ταινία) στα αγγλικά έγινε... Χασαποσέρβικο στα ελληνικά.


Οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν ότι το φιλμ δεν υμνεί την παιδεραστία.
 
 
 
Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!