tromaktiko: Έρχονται οι Λέσχες...

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Έρχονται οι Λέσχες...



Μαζί με το τσιγάρο θα “σβήσει” και μία στις τρεις επιχειρήσεις, προβλέπει ο πανελλήνιος σύνδεσμος εστίασης και διασκέδασης, που καλεί τα μέλη του σε ομαδικές προσφυγές κατά του νόμου.
 Ήδη έχουν δημιουργηθεί 17 Λέσχες Φίλων Καπνού σε όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, προσφέροντας “καταφύγιο” στους αμετανόητους καπνιστές.

“Τον τελευταίο χρόνο έχουμε πτώση 40% στους τζίρους των καταστημάτων εστίασης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αν εφαρμοστεί ο νέος νόμος, το 30% των επιχειρήσεων θα κλείσει γιατί ο Έλληνας δεν θα κόψει το κάπνισμα, θα κόψει όμως τη διασκέδαση έξω” εκτιμά η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
“Τα πρόστιμα είναι μεγάλα για μας, που επιπλέον δεν θα φταίμε, καθώς μας αναγκάζουν να γίνουμε αστυνομικοί και να έρθουμε αντιμέτωποι με τους πελάτες μας”, λέει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης εν Ελλάδι, Γιώργος Καβαθάς.
Η εφαρμογή του νόμου γίνεται για εισπρακτικούς λόγους, υποστηρίζει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Ηλίας Καλιώρας. “Τώρα που οι δήμοι χάνουν το ποσοστό από το ανταποδοτικό τέλος, τους δίνεται ένα άλλο έσοδο, αφού μεγάλο μέρος των προστίμων θα πηγαίνει σ’ αυτούς, και αναμένουμε να έχουμε μια λυσσαλέα επίθεση από τη δημοτική αστυνομία, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα των δήμων”, λέει.
“Κόκκινο πανί” για τους επαγγελματίες είναι η απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων που έχουν στέγαστρα και πέργκολες (ο νόμος επιτρέπει το κάπνισμα μόνο σε χώρους όπου δύο από τις τέσσερις πλευρές είναι ανοιχτές). Για αυτό τον λόγο η ΠΑΣΚΕΔΙ προετοιμάζει προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου (όπως είχε πράξει και στην περίπτωση του νόμου του Δ. Αβραμόπουλου) και καλεί σε ομαδικές προσφυγές ώστε να μπλοκάρει η εφαρμογή του.

Έρχονται οι Λέσχες
Κάποιοι επιχειρηματίες προχώρησαν ήδη στη δημιουργία Σωματείων Φίλων του Καπνού, αναγνωρισμένων από το πρωτοδικείο, προκειμένου να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους ως Λέσχες Καπνίσματος. Ήδη υπάρχουν 17 αναγνωρισμένα τέτοια Σωματεία (ορισμένα από τα οποία και στη Θεσσαλονίκη), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των νομικών της ΠΑΣΚΕΔΙ τα πρωτοδικεία σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μπορεί να αναγνωρίσουν 150-170 ανάλογους συλλόγους, με δικαίωμα να λειτουργούν Λέσχες Καπνίσματος. Πρακτικά ένα υφιστάμενο καφέ-μπαρ μπορεί να εμφανίζεται ότι παραχωρείται ή επινοικιάζεται σε ένα Σωματείο Καπνιστών, το οποίο θα το λειτουργεί ως ιδιωτικό χώρο του σπιτιού, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΚΕΔΙ, που προτρέπει τα μέλη της να διερευνήσουν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν μέσω αυτού του... τρικ.
TO AΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΔΩ: http://www.makthes.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!