tromaktiko: Γιατί να επιλέξω ΕΠΑΛ

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Γιατί να επιλέξω ΕΠΑΛ



Το Γραφείο Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας (ΓΡΑ.ΣΥ.) του 2ου ΕΠΑΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ανακοινώνει ορισμένες αλλαγές που θα ισχύσουν από το επόμενο σχολικό έτος 2010-11 στα ΕΠΑΛ για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών και των κηδεμόνων τους:...
1. Καταργήθηκε και στα ΕΠΑΛ η βάση του 10, με αποτέλεσμα οι θέσεις που διατίθενται σε ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Στρατιωτικές και άλλες Σχολές και αναλογούν στο ποσοστό που διατίθεται αποκλειστικά στα ΕΠΑΛ να καλύπτονται μόνο από αποφοίτους των ΕΠΑΛ. 2. Δίνονται από το επόμενο σχολικό έτος νέες δυνατότητες εγγραφής στα ΕΠΑΛ, στη Β’ και Γ’ τάξη, όπως φαίνεται παρακάτω:

Στη Β’ τάξη εγγράφονται:

Οι προαγόμενοι στη Β΄ τάξη του Επαγγελματικού ή Γενικού Λυκείου.

Στη Β’ τάξη των ΕΠΑΛ εγγράφονται ακόμη:

• Οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή τίτλου ισότιμου προς αυτό.
• Οι κάτοχοι πτυχίου Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΤΕΛ), Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ), Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (ΕΠΛ), Α’ κύκλου Τ.Ε.Ε. και Β’ Κύκλου Τ.Ε.Ε., προκειμένου να αποκτήσουν ειδικότητα άλλου Τομέα από αυτή του οικείου τίτλου σπουδών τους.

Στη Γ’ Τάξη των ΕΠΑΛ εγγράφονται:

Οι προαγόμενοι στη Γ’ τάξη του ΕΠΑ.Λ.

Στη Γ’ Τάξη των ΕΠΑΛ εγγράφονται ακόμη:

• Οι κάτοχοι πτυχίου Α’ Κύκλου Τ.Ε.Ε., αντίστοιχης ειδικότητας.
• Οι κάτοχοι πτυχίου Β’ Κύκλου Τ.Ε.Ε., άλλης ειδικότητας του ιδίου Τομέα.
• Οι κάτοχοι πτυχίου Τ.Ε.Λ. άλλης ειδικότητας του ιδίου Τομέα.

3. Λύθηκε το μεγάλο πρόβλημα που είχαν τα ΕΠΑΛ, δηλαδή η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς με πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Διαμαντοπούλου, έδωσε στη δημοσιότητα πίνακα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ.

Συνοπτικά οι ομοιότητες και διαφορές των ΕΠΑΛ από τα Γενικά Λύκεια είναι:

ΕΠΑ.Λ. ΓΕ.Λ.
Χορηγεί στους αποφοίτους Απολυτήριο μόνο μέσα από τις ενδοσχολικές εξετάσεις (απόλυτα ισότιμο με του ΓΕΛ)
Χορηγεί απολυτήριο με ενδοσχολικές και πανελλήνιες εξετάσεις
Χορηγεί ταυτόχρονα το Πτυχίο της ειδικότητας που παρακολούθησε ο μαθητής (με κατοχυρωμένα πλέον επαγγελματικά δικαιώματα που δίνουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας) Δεν χορηγεί πτυχίο
Οι απόφοιτοι εγγράφονται κατά προτεραιότητα στα ΙΕΚ. Αν επιλέξουν συναφή ειδικότητα με το πτυχίο τους εγγράφονται στο τρίτο εξάμηνο. Οι απόφοιτοι εγγράφονται στα ΙΕΚ και παρακολουθούν 4 εξάμηνα.


Οι απόφοιτοι έχουν διπλή επιλογή:

1. Με (6) μαθήματα συμμετέχεις σε πανελλήνιες εξετάσεις επιλέγοντας δύο πεδία (όπως περίπου συμβαίνει στην τεχνολογική κατεύθυνση). Τα (4) μαθήματα γράφονται σε ίδια θέματα με αυτά του ΓΕΛ συν (2) μαθήματα της ειδικότητας.
2. Με (4) μαθήματα συμμετέχεις σε πανελλήνιες εξετάσεις μόνο για θέσεις των ΑΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης , Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, Αστυφυλάκων κλπ. Για τις θέσεις αυτές διατίθεται ειδικό ποσοστό στο οποίο έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

ΤΟ επόμενο σχ. έτος από την αποφοίτηση τους μπορούν να αλλάξουν τα μαθήματα ειδικότητας που θα εξεταστούν ή να αλλάξουν την ομάδα (4 ή 6 μαθήματα). Οι απόφοιτοι εισάγονται με πανελλήνιες εξετάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ- Στρατιωτικές & Αστυνομικές Σχολές μέσα από μία κατεύθυνση αφού εξεταστούν σε έξη μαθήματα.
Καταργήθηκε και στα ΕΠΑΛ η βάση του 10. Καταργήθηκε στα ΓΕΛ η βάση του 10
Στην Α’ τάξη διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής (πλην των Αρχαίων Ελληνικών).

Ο μαθητής επιλέγει ανάμεσα σε δύο κύκλους:

- Κύκλος Υπηρεσιών
- Κύκλος Τεχνολογικός

Στην Α’ τάξη διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και επιλογής.

Στη Β΄ τάξη οι μαθητές επιλέγουν Τομέα όπως:

- Πληροφορικής
- Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών
- Υγείας και Πρόνοιας
- Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
- Ηλεκτρολογίας
- Οχημάτων
- Μηχανολογίας Στη Β’ τάξη οι μαθητές επιλέγουν Κατεύθυνση και μαθήματα Επιλογής.

Στη Γ΄ τάξη οι μαθητές επιλέγουν αν θα συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις με (4) μαθήματα – ομάδα Α’ ή με (6) μαθήματα – ομάδα Β’. Επιπλέον -αν επέλεξαν την ομάδα Β’ δηλώνουν τα επιπλέον μαθήματα των πανελληνίων, όπως Βιολογία, Στατιστική κλπ.

Τέλος συνεχίζουν στην ειδικότητα ( σε κάποιους τομείς υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές ). Στη Γ’ τάξη οι μαθητές συνεχίζουν στην Κατεύθυνση επιλέγοντας και τα επιπλέον μαθήματα των πανελληνίων, π.χ. Βιολογία, Στατιστική κλπ.

Μαθητής που προήχθη από την Α’ τάξη ΕΠΑΛ μπορεί να :
1. Συνεχίσει σε οποιοδήποτε τομέα των ΕΠΑΛ, άσχετα από τον κύκλο που παρακολούθησε.
2. Να μετεγγραφεί στη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου
3. Να εγγραφεί σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) ή σε σχολή του ΟΑΕΔ για την απόκτηση ειδικότητας. Μαθητής που προήχθη από την Α΄ τάξη ΓΕΛ μπορεί να συνεχίσει στη Β΄ τάξη των ΕΠΑΛ σε οποιοδήποτε τομέα.

http://almopia-press.blogspot.com/2010/08/blog-post_8478.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!