tromaktiko: Πάνω οι φόροι στα ακίνητα

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πάνω οι φόροι στα ακίνητα



Με νέες, αυξηµένες αντικειµενικές τιµές ακινήτων θα µπει ο επόµενος χρόνος, οδηγώντας στα ύψη τους φόρους...
 µεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονοµιών.
Ετσι, η απόκτηση στέγης θα γίνει δυσκολότερη και η οικοδοµή, που ήδη βιώνει σε µεγάλη ένταση τις συνέπειες της κρίσης, θα δεχθεί ένα νέο πλήγµα, καθώς η κυβέρνηση αναζητά µια νέα πηγή εσόδων για να κλείσει τη µαύρη τρύπα του ελλείµµατος του προϋπολογισµού.
Επιβαρύνσεις θα δουν και όσοι πληρώνουν Φόρο Κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αφού η αντικειµενική αξία της περιουσίας τους θα αυξηθεί.
Το οικονοµικό επιτελείο έχει αποφασίσει να θέσει σε εφαρµογή την αύξηση από 1/1/2011, όπως άλλωστε προβλέπει και το Μνηµόνιο, έτσι ώστε οι αντικειµενικές τιµές να προσεγγίσουν στο επίπεδο των αγοραίων. Αυτό πρακτικά σηµαίνει, όπως εκτιµούν στο υπουργείο Οικονοµικών, αυξήσεις της τάξης του 50% σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε ορισµένες µπορεί να φτάσουν ώς και 200%!
Για παράδειγµα, στην περιοχή της Δάφνης οι τιµές της αγοράς είναι κατά 70% έως 100% υψηλότερες από τις αντικειµενικές, ενώ στο Μοσχάτο είναι από 18% έως 126% υψηλότερες. Αντίθετα, στο Χαλάνδρι υπάρχουν σηµεία όπου οι αγοραίες τιµές είναι χαµηλότερες κατά 13% από τις αντικειµενικές, αλλά και άλλα όπου αυτές ειναι κατά 53% υψηλότερες.
Οι περιπτώσεις όπου οι αγοραίες ειναι χαµηλότερες από τις αντικειµενικές τιµές είναι, πάντως, οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.
Δεν άλλαξαν από το 2007
Οι αντικειµενικές τιµές δεν έχουν αλλάξει από το 2007, όταν τις είχε αυξήσει ο τότε υπουργός Οικονοµίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Ο σηµερινός υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεσµεύεται από το Μνηµόνιο να κάνει την αύξηση, που θα οδηγήσει σε άντληση επιπλέον εσόδων 400 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, όπως αναφέρεται. Τα έσοδα αυτά θα προέλθουν από τους φόρους µεταβίβασης, γονικών παροχών και κληρονοµιών, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως ότι θα γίνουν µεταβιβάσεις και δεν θα παγώσει τελείως η αγορά.
Η αύξηση των αντικειµενικών τιµών είναι ένα από τα µέτρα του προϋπολογισµού του 2011, µε στόχο την περαιτέρω µείωση του ελλείµµατος από 7,9% του ΑΕΠ που υπολογίζεται να µειωθεί φέτος σε 7,3% το 2011.
Για ορισµένους ιδιοκτήτες ακινήτων, αυτών µε µεγάλη αντικειµενική αξία, ο λογαριασµός θα είναι επαχθής, καθώς έρχεται να προστεθεί στις επιβαρύνσεις που ήδη δέχθηκαν το 2010. Συγκεκριµένα, φέτος, όπως είναι γνωστό, επιβλήθηκε ο Φόρος Κατοχής Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων µε αντικειµενική αξία πάνω από 400.000 ευρώ επιβαρύνθηκαν και µε έκτακτη εισφορά. Παράλληλα, όµως, πολλοί πλήρωσαν και το ΕΤΑΚ του 2009, ενώ ορισµένοι και αυτό του 2008, καθώς καθυστέρησε η αποστολή των σχετικών σηµειωµάτων. Ετσι, κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων µε µεγάλη αξία, πλήρωσαν τρεις και τέσσερις φορές (µαζί µε την έκτακτη εισφορά) και τώρα ετοιµάζονται για τη νέα επιβάρυνση του 2011.
Κι άλλες επιβαρύνσεις
Εκτός από την αύξηση των αντικειµενικών τιµών, ο προϋπολογισµός του 2011 θα προβλέπει και άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Το σηµαντικότερο θα είναι η αύξηση του χαµηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 12% ή στο 13%, όπως προκρίνεται τελικά αντί της αρχικής ιδέας της µετάταξης του 30% των προϊόντων αυτής της κατηγορίας στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.
Ο στόχος ειναι η άντληση 1 δισ. ευρώ, κάτι που εκτιµάται ότι εξασφαλίζεται µε την αύξηση κατά 2 µονάδες του χαµηλού συντελεστή.
Διαφορετικά, εφόσον η αύξηση περιοριστεί στη µία µονάδα, από το 11% στο 12%, θα χρειασθεί να αναζητηθεί συµπληρωµατικό µέτρο. Η κυβέρνηση διατηρεί για τον σκοπό αυτό ζωντανό το σενάριο εξίσωσης του φόρου πετρελαίου θέρµανσης και κίνησης (µε επιστροφή της διαφοράς στους καταναλωτές µε χαµηλά εισοδήµατα).


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!