tromaktiko: Απλές συμβουλές για πιο γόνιμους άντρες

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Απλές συμβουλές για πιο γόνιμους άντρες



Ένα από τα προβλήματα που ταλαιπωρεί τις σύγχρονες κοινωνίες είναι και αυτό της υπογονιμότητας, το οποίο εμφανίζεται με...



 ανησυχητικά συχνούς ρυθμούς.
Μόνο στην Ευρώπη η συχνότητα της υπογονιμότητας το 2004 ήταν περίπου 14% , σύμφωνα με στοιχεία του National Collaborating Center for Women's and Children's Health.
Επιπλέον οι έρευνες καταδεικνύουν ότι στο 40-50% των ζευγαριών που ταλαιπωρούνται από στειρότητα, το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στον άντρα ή, πιο σπάνια, σε συνδυασμό με αναπαραγωγικά προβλήματα της συντρόφου του.
Υπάρχουν αρκετοί συντελεστές που επηρεάζουν τη γονιμότητα, έτσι ο σύγχρονος άντρας πρέπει να μεριμνά για την πρόληψη επιβαρυντικών παραγόντων.
Για παράδειγμα το σωματικό βάρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο καθώς η παχυσαρκία και το αυξημένο βάρος επηρεάζουν αρνητικά τις παραμέτρους του σπέρματος.
Πιθανοί λόγοι για αυτό μπορεί να είναι η επίδραση του λίπους σε μια σειρά από ορμόνες και πεπτίδια, όπως η διαταραχή της σχέσης ανδρογόνων/οιστρογόνων.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει αυξημένο σωματικό βάρος, έχει βρεθεί πως όταν τελικά ο δείκτης μάζας σώματος ξεπεράσει το 25-30 kg/m2 υπάρχουν σημαντικές αλλοιώσεις τόσο στη μορφολογία των σπερματοζωαρίων όσο και στο γενετικό υλικό (στο DΝΑ) που μεταφέρουν.
Ακόμα δεν πρέπει να λαμβάνονται, χωρίς συνταγή γιατρού, συμπληρώματα διατροφής και αναβολικά καθώς αυτά περιέχουν βλαβερές ουσίες.
Ειδικά δε τα αναβολικά αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς για τη γονιμότητα του άντρα ενώ ιδιαίτερα η χορήγηση τεστοστερόνης διακόπτει τη σπερματογένεση και προκαλεί τεράστιες ορμονικές μεταβολές.
Τελευταίες μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι ο ζεστός καφές και το τσάι που σερβίρονται σε πλαστικά ποτήρια προκαλούν την παραγωγή οιστρογόνων τα οποία βλάπτουν τη γονιμότητα.
Ενδείκνυται λοιπόν η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και φυσικά το κάπνισμα όπως και διάφορες άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες επιβαρύνουν τον οργανισμό επηρεάζοντας αρνητικά και τη γονιμότητα.
Υπάρχουν αρκετές δημοσιευμένες μελέτες που αποδεικνύουν πως το κάπνισμα και οι εισπνεόμενες ουσίες προκαλούν το λεγόμενο «οξειδωτικό stress» και βλάπτουν τη γονιμοποιητική ικανότητα του σπέρματος, ακόμη και αν οι παράμετροι του σπέρματος είναι φυσιολογικές.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος και των διαφόρων ουσιών αναστρέφει αυτή την κατάσταση.
Ακόμα όμως και συσκευές που χρησιμοποιούμε για την επικοινωνία μας μπορεί να αποδειχθούν βλαβερές λόγω της ισχυρής ακτινοβολίας που εκπέμπουν.
Έτσι η πολύωρη χρήση του κινητού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα του άντρα.
Βέβαια, ήταν ήδη γνωστό ότι κάθε είδους έντονη και πολύωρη ακτινοβολία μπορεί να βλάψει την παραγωγή των σπερματοζωαρίων.
Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που για την ιατρική κοινότητα αποτελεί πάγια πλέον τακτική η κρυοσυντήρηση του σπέρματος των ανδρών με καρκίνο πριν από την έναρξη της ακτινοθεραπείας/ χημειοθεραπείας τους.
Παράγοντες στειρότητας αποτελούν επίσης και η ύπαρξη διαφόρων μικροοργανισμών στο σπέρμα του άντρα, οι οποίοι δεν μπορούν να ανιχνευθούν με παρατήρηση στο μικροσκόπιο.
Μικρόβια τέτοιου είδους είναι πιθανό να υπάρχουν για χρόνια στον αντρικό οργανισμό, να μην παρουσιάζουν συγκεκριμένη συμπτωματολογία δυσκολεύοντας τον εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους.
Έτσι προληπτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι.
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούν στειρότητα επίσης.
Επιπλέον η τήρηση της σωστής θερμοκρασίας των όρχεων παίζει μεγάλο ρόλο!
Κανονικά πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτήν του υπόλοιπου σώματος για να λειτουργούν ικανοποιητικά.
Έτσι, οτιδήποτε διαταράσσει αυτή τη θερμοκρασία μπορεί να βλάψει την ανδρική γονιμότητα.
Η παχυσαρκία, η καθιστική εργασία, τα στενά εσώρουχα που είτε δεν αποτελούνται αποκλειστικά από βαμβάκι είτε φέρνουν τους όρχεις σε στενή επαφή με το θερμότερο ανθρώπινο σώμα, τα στενά παντελόνια αλλά και η πολύωρη χρήση των laptops (η θερμοκρασία τους μπορεί να φθάσει τους 70ο C) τα οποία όταν τα έχει κανείς στα γόνατά του, αυξάνουν τη θερμότητα στους όρχεις.
Φαρδιά εσώρουχα και παντελόνια, συχνά διαλείμματα στους εργαζομένους σε καθιστική θέση είναι απλές συμβουλές γονιμότητας.
Τέλος τραυματισμοί των όρχεων που δεν αντιμετωπίζονται άμεσα μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβείς για τη γονιμότητα.





Πηγή: contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!