tromaktiko: Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ-ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ-ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ-ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ



Ακούγοντας τον κ. υπουργό Δικαιοσύνης-Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αξιότιμο Χάρη Καστανίδη, στην εκπομπή...
MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ και τις δηλώσεις του για ταχύτερη απονομή δικαίου και διαβάζοντας διάφορες σκέψεις και θέσεις για ηλεκτρονική καταχώριση δικογράφων και έλεγχο της εξέλιξης μιας δίκης με ηλεκτρονικά μέσα, τολμώ να πω ότι κάτι δεν πάει καλά - ΟΧΙ βέβαια με τον υπουργό - αλλά ενδεχομένως με αυτούς που εισηγούνται αυτά τα καινοφανή μέτρα και εξηγούμαι: Πως είναι δυνατόν να γίνουν αυτά πράξη όταν σήμερα εν έτει 2010, τα περισσότερα δικαστήρια της χώρας δεν έχουν πλήρη μηχανοργάνωση και μηχανογράφηση.

Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσουν αυτά τα συστήματα, έστω και στα λίγα δικαστήρια που υπάρχουν και στο βαθμό που υπάρχουν, όταν μία αίτηση για ετήσια συντήρηση ή προμήθεια αναλωσίμων υλικών, εγκρίνεται μετά από ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΩΣ ΕΞΙ μήνες και η πληρωμή της σχετικής δαπάνης, εφόσον εγκριθεί, γίνεται το νωρίτερο σε ΤΕΣΣΕΡΙΣ μήνες???
Πως θα προχωρήσει και πως θα επεκταθεί, η ΑΞΙΟΛΟΓΗ πράγματι μέθοδος της μαγνητοφώνησης των πρακτικών, που άρχισε το 2002, όταν οι υπάλληλοι που ασχολούνται με αυτήν έχουν να πληρωθούν από τον ΜΆΡΤΙΟ και κάποιοι κυριολεκτικά σφυρίζουν αδιάφορα???
Πως θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια της επαρχίας κυρίως, όταν οι υπάλληλοι ασχολούνται με χίλια δυό αντικείμενα??? Όταν οι συνθέσεις των δικαστηρίων είναι μειωμένες για διάφορους λόγους ???
Μίλησε ο κ. υπουργός για την συνδιαλλαγή και την τελεσίδικη εκδίκαση μιας υπόθεσης που έχει σπουδαιότητα για το κοινωνικό σύνολο ή για μερίδα πολιτών από το ΣΤΕ σε πρώτο και τελευταίο βαθμό,λέγοντας ότι ο χρόνος θα μειωθεί στο 1/3 για την έκδοση απόφασης.

Αυτό μάλλον είναι μία ευσεβής προσδοκία δεδομένου ότι οι υποθέσεις με ευρύ κοινωνικό αντίκτυπο, θα αυξηθούν και θα συσσωρευθούν στο ΣΤΕ για εκδίκαση.....
Μήπως θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο ίδρυσης τμημάτων του ΣΤΕ και του Αρείου Πάγου στη Θεσσαλονίκη για την αποσυμφόρηση τους ???
Γιατί για ένα θέμα που αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών , που λύνεται τελεσίδικα από τα δικαστήρια, η απόφαση να μην έχει ισχύ και για εκείνους που τυχόν δεν έκαναν αγωγές ή προσφυγές και ανήκουν στην ίδια ομάδα πολιτών, με την ίδια αξίωση???
Μήπως, τέλος, θα πρέπει να εξανθρωπιστούν οι προθεσμίες που ισχύουν στις εκλογικές διαδικασίες και να καθιερωθεί η 15.00 'ωρα , για τη λήξη των πάσης φύσεως προθεσμιών, αντί της 24.00΄ ώρας που ισχύει ακόμα ???
ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Είναι πράγματι πολλά τα θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, στο σύνολό της και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα μικρά προβλήματα για να φθάσουμε στα μεγάλα.
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ : Να επανέλθει η οικονομική ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ στην διαχείριση των οικονομικών στις δικαστικές υπηρεσίες, με ετήσια λογοδοσία όπως ίσχυε παλαιότερα...-

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!