tromaktiko: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ




Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗΛΕΝΔΕΤΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ. ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΡΟΦΗΜΑ, ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΓΛΥΚΙΣΜΑ, ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΤΡΟΦΕΨΕΙ ΓΛΥΚΑ, ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΣ. ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ....Η ανακάλυψη της σοκολάτας τοποθετείται χρονικά στο 600 μ.Χ., στην εποχή των αρχαίων πολιτισμών των Μάγιας και των Αζτέκων της Κεντρικής Αμερικής οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που απόλαυσαν ένα πικάντικο ρόφημα σοκολάτας υψηλής ποιότητας από ψημένους κόκκους κακάο, το "chocolatl". Εκατοντάδες χρόνια πριν το κακάο να εισχωρήσει στην Ευρώπη, οι Μάγιας και οι Αζτέκοι είχαν αναγνωρίσει την αξία των κόκκων κακάο όχι μόνο ως συστατικό για την παρασκευή του ειδικού τους ροφήματος αλλά και ως νόμισμα. Συγκεκριμένα, με δέκα κόκκους κακάο μπορούσε κανείς να αγοράσει έναν λαγό, ενώ με εκατό έναν σκλάβο. Επειδή οι κόκκοι κακάο θεωρούντο πολύτιμοι, προσφέροντο ως δώρα σε διάφορες περιστάσεις όπως στην ενηλικίωση ενός παιδιού ή σε θρησκευτικές τελετές.


κάΟι πρώτοι κόκκοι κακάο έφτασαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» ανάμεσα στο 1502 και το 1504. Παρόλα αυτά, στην αρχή δεν απέσπασαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι θησαυροί που έφερε μαζί του θεωρήθηκαν πολύ πιο εντυπωσιακοί. Ο πρώτος που συνειδητοποίησε την εμπορική τους αξία ήταν ο συνεξερευνητής του, Don Herman Cortes ο οποίος έφερε τους κόκκους κακάο στην Ισπανία το 1528. Σταδιακά, η συνήθεια του ροφήματος σοκολάτας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και έφτασε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1650. Το ισπανικό μονοπώλιο καταρρίφθηκε για πρώτη φορά το 1606 από έναν Ιταλό ταξιδιώτη, τον Francesco Carletti, ύστερα από επίσκεψή του στην Κεντρική Αμερική. Το μυστικό της σοκολάτας έφτασε στη Γαλλία το 1615 και στη Γερμανία το 1646.

1637 - Το πρώτο λονδρέζικο μαγαζί σοκολάτας ανοίγει για να πουλήσει ενα ρόφημα γνωστό μέχρι τότε μόνο στην υψηλή κοινωνία.
1639- Η ισπανική ναυαρχίδα ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΕΖΑ φέρνει κακάο στη Γαλλία όπου θα αναλυθεί από τον Παριζιάνικο οργανισμό φαρμάκων και θα γίνει δεκτό με ενθουσιασμό, μέχρι να δημιουργηθούν υποψίες σε μερικούς κύκλους οτι πρόκειται για αφροδισιακή για μια μυστηριώδη ουσία σε κάποιους άλλους.
1819 - Η πρώτη παγκοσμίως σοκολάτα που βγήκε στο εμπόριο παρασκευάστηκε στο Vevey της Ελβετίας από τον Francois Louis Cailler,ο οποίος παρουσιάζει την πρώτη σοκολάτα που παράγεται και πωλείται σε κομμάτια προερχόμενα από μηχανή. Ο Cailler ξεκινά μια εταιρεία που ειδικεύεται στα φοντάν, αλλά η σοκολάτα του δεν ειναι γλυκιά.
1824 - Η σοκολάτα του CADBURY έχει τις ρίζες της σε ένα μαγαζί καφέ και τσαγιού στο Birmingham της Αγγλίας. Ο Quaker John Cadbury, δανείζεται μερικά λεφτά από τον πατέρα του και ξεκινάει μια επιχείρηση δίπλα στο μαγαζί του πατέρα του η οποία εισάγει το πρώτο γυάλινο πιάτο στο Βirmingham. Προσλαμβάνει έναν Κινέζο να δουλέψει στην παρασκευή τσαγιού και για να πειραματιστεί πάνω σε κόκκους καο.
1828 - Ο Γερμανός σοκολατοποιός Conrad J. Van Houten ανακαλύπτει μια φθηνή μέθοδο για να βγάζει το λίπος από ψημένους κόκκους κακάο, με αποτέλεσμα να παράγει πρώτος στον κόσμο τη γλυκιά σοκολάτα. Ο Van Kouten προσθέτει το λίπος - το οποίο θα μετονομαστεί σε βούτυρο κακάο - σε ενα πειραματιζόμενο μείγμα σκόνης κακάο και ζάχαρης, που κατόπιν επεξεργασίας καταλήγει σε στερεά μορφή.
1847 - Οι αδερφοί Cadbury μετακομίζουν σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στο Birmingham αφού ο John Cadbury παίρνει τον αδερφό του Benjamin σε συνεταιρισμό. Οι αδερφοί Cadbury, οι οποίοι ασχολούνται με κακάο από το 1831, σκόνη γλυκιάς σοκολάτας και άγλυκη σκόνη κακάο και για τα τελευταία 5 χρόνια προσφέρει γαλλική σοκολάτα.
1849 - Ο Domingo Ghirardelli φτάνει στο San Francisco και ξεκινάει να πουλάει εργαλεία σε χρυσοθήρες. 'Ενας ιταλός έμπορος, ο οποίος ζούσε στη Λατινικη Αμερικη, ο Ghirardelli, έχει δει το κακάο να καλλιεργείται στην Γουατεμάλα και θα χτίσει το εργοστάσιο σοκολάτας στο San Francisco.
1866 - Η εταιρια Cadburυ'S Cocoa Essence πουλάει το πρώτο καθαρό κακάο στην Βρετανία. Οι Richard και George Cadbury συνεχίζουν να διαχειρίζονται την επιχείρηση, και γλυτώνουν την τελευταία στιγμή την χρεοκοπία με το νέο τους προϊόν το οποιο το διαφημίζουν με το σλόγκαν «Απολύτως αγνό, γι' αυτό και το καλύτερο». 'Εχουν καταφέρει να απομονώσουν συμπυκνωμένη σκόνη από βούτυρο κακάο, η οποία δεν χρειαζόταν να αναμειχθεί με άμυλο πατάτας, όπως συνηθίζοταν μέχρι τότε σε όλες τις βρετανικές σκόνες κακάο. Με αυτό τον τρόπο καταφεραν να αυξήσουν κατά πολύ τις πωλήσεις τους.
1875 - Η πρώτη σοκολάτα γάλακτος παρασκευάστηκε στο Vevey της Ελβετίας από την εταιρεία Nestle σε συνεργασία με το εργοστάσιο σοκολάτας του Daniel Peter. Βασιζόμενοι στην ιδέα της ανάμειξης γλυκού συμπυκνωμένου γάλακτος με σοκολάτα, δημιουργούν ένα προϊόν το οποίο στρέφεται αμέσως με απόλυτη εμπορική επιτυχία.
1883 - Ο παρασκευαστής καραμέλας Milton Snavely Hershey επισκέπτεται το Chicago τα πρώτα μηχανήματα αυτόματης παρασκευής σοκολάτας από μια γερμανικη εταιρια απσ τη Δρεσδη. Α γοραζει κι αυτσς κι αρχιζει να πειραματιζεται με αυτα.
1894 - Η εταιρια Hershey Chocolate Company ιδρύεται σαν θυγατρική της εταιρείας του Milton S. Hershey, ο οποίος σαρώνει την αγορά με τις πωλήσεις της καραμέλας του.
1900 - Ο Milton S. Hershey πουλάει την εταιρεία Lancaster Caramel Corporation για 1.000.000 δολάρια μετρητά αλλά κρατάει όλο τον εξοπλισμό παρασκευής σοκολάτας. Νοικιάζει ένα χώρο των παλιών του εγκατάστασεων από τους καινούριους, πια, ιδιοκτήτες και παρουσιάζει τις πρώτες μπάρες σοκολάτας γάλακτος Hershey.
1903 - Ο Milton Hershey, θα ταράξει τα νερά, αφού τα προϊόντα ενός μικρού εργοστάσιου σοκολάτας θα κυριαρχήσουν στην βιομηχανία σοκολάτας και γλυκισμάτων κάνοντας πλέον τη σοκολάτα προσιτή και στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, αφού μέχρι τότε ήταν προνόμιο των οικονομικά ευκαταστάτων. Ο Hershey θα χρηματοδότησει την κατασκευή των λεωφόρων Chocolate και Cocoa, θα κατασκευάσει καινούρια σπίτια για τους υπαλλήλους του, και θα κατασκευάσει σιδηρόδρομο για να ενώσει τις φυτείες καλαμποκιού με τις γειτονικες πόλεις στην περιοχή,τις οποίες έχει επιλέξει για παραγωγή γάλακτος, παροχή νερού. τέλος θα ένωσει τις ραγές με το κεντρικό δικτύο σιδηρόδρομων των Η.Π.Α
1918 - Η εταιρεία Hersey Chocolate Co. γίνεται δωρεά στο σχολείο για ορφανά παιδιά Milton Hershey, το οποίο ιδρύθηκε από τον Heshey το 1909. Το σχολείο θα κρατήσει το 100% των μετόχων μέχρι το 1927, οπότε ορισμένες μετοχές θα πωληθούν στο κοινό με σκοπό την αύξηση του κεφαλαίου του.
1920- Η εταιρεία M.S.Heshey χάνει 2.5 εκατομμύρια δολάρια κατά την μεγάλη πτώση της τιμής της ζάχαρης. Κι άλλες εταιρείες επίσης χάνουν μεγάλα ποσά. Η Baby Ruth παρουσιαζεται από την εταιρεία Chicago's Curtiss Candy Co., η οποία ιδρύθηκε 4 χρόνια πριν και είχε σαν έδρα ένα μικρό δωμάτιο στην North Halstead Street, πάνω από ενα κατάστημα υδραυλικών, από τον ζαχαροπλάστη Otto Υoung Schnering, ο οποίος ήταν τότε 28 ετών. Ο Schnering χρησιμοποίησε το πατρικό όνομα της μητέρας του για την εταιρεία, και έδωσε το όνομα της κόρης του μέλλοντα προέδρου Cleveland στα πολύ δημοφιλή γλυκίσματα των 5 σεντς (candy rolls) 1920 - Το Good Humor, που φτιάχτηκε από τον Harry Burt, είναι μια μπάρα παγωτού με εξωτερική στρώση σοκολάτας. Ο Burt είχε διαβάσει για το "I-Scream-Bar" την προηγούμενη χρονιά από τον Christian Nelson και τελικά αγόρασε τα δικαιώματα του το 1924.
1921- Ο τύπος «Mounds Bar" που παρουσιάστηκε από τον Peter Paul, είναι ένας συνδυασμός ινδικής καρύδας και πικρής σοκολάτας και βασίστηκε σε μια φόρμουλα του πρώην χημικού George Shamlian. 1923 - Ο τύπος σοκολάτας "Butterfinger Candy" παρουσιάστηκε από την εταιρεία Chicago's Curtiss Candy Co. Είναι ένας συνδυασμός φυστικοβούτυρου και μελιού με επικάλυψη σοκολατας. Ο Otto Schering διαφημίζει την σοκολατα "Baby Ruth" με το να νοικιάσει ένα αεροπλάνο και να ρίξει με αλεξίπτωτο σοκολάτες πάνω από το Pittsburgh, προκαλώντας πολύ μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη, αφού όλοι οι άνθρωποι τρέχανε για να μαζέψουν τις δωρεάν σοκολάτες. Θα επαναλάβει το ίδιο, αυτή τη φορά με σοκολάτες τύπου "Butterfingers" και "Baby Ruth" σε περισσότερες από 40 πολιτείες των Η.Π.Α.Μ' αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να κανει την Curtis την πιο αγαπημένη σοκολατοποιία.
1930 - Φτιάχνεται ένας τύπος σοκολάτας με το όνομα "Milky Way" από τον Frank C. Mars, 39 ετων. Ειναι ένα μείγμα από σοκολάτας γόλακτος, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη, γάλα, υδρογονωμένα φυτικά έλαια, κακάο, βούτυρο, άλατι, ασπράδια αυγού και διάφορα άλλα.Εμπνευσμένος, ίσως, από το «αστρικό» του επώνυμο, δίνει στην δημιουργία του αυτή το όνομα ενός μακρινού γαλαξία και βλέπει τις πωλήσεις να εκτοξεύονται από 72.800 δολάρια την περασμένη χρονιά σε 792.000 φέτος.
1930- Η εταιρεία Mars παρουσιάζει τα "Snickers", τα οποία διανέμονται πλέον σε όλη τη χώρα.
1947 - Η μπάρα σοκολάτας Hershey περιέχει 1 1/8 της ουγκιάς σοκολάτα.
1947 - Η εταιρεία Almond Joy παρουσιάζει την δημοφιλή μπάρα σοκολάτας "Mounds". Ο Peter Paul, απέφυγε την οικονομική καταστροφή με το να εισαγει καρύδες μέσω μικρών εισαγωγέων από την Ονδούρα,το Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα και όλλες χωρες της Καραϊβικής.
1968 - Η εταιρεία Hershey Foods συνεχίζει την παραγωγή της «ασημένιας» σοκολατένιας μπάρας «Hershey" που ξεκίνησε το 1894. Το μέγεθός της όμως έχει μειωθεί από 1 1/8 ουγκιές που ήταν το 1947 στα 0.75 ΟΖ. Η εταιρεία ανακοινώνει ότι δεν θα γίνουν άλλες αλλαγές.
1996 - Η εταιρεία "Ιmages Ιn Chocolate" χρησιμοποιεί το internet και το World Wide Web για την προώθηση των προϊόντων τους. 'Ολα τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την έρευνα "People's Chronology" από την Henry Holt and Company..........
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!