Το μνημόνιο και οι δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων ήταν αυτό που διαφοροποίησε τις φετινές διαδηλώσεις την ημέρα των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ...
Η χθεσινή εικόνα της Θεσσαλονίκης είχε δύο όψεις: Από τη μια η παρουσία του πρωθυπουργού, που με την ομιλία του χάραξε τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, και από την άλλη η εργαζόμενοι, που έστειλαν το δικό τους μήνυμα ότι δεν το βάζουν κάτω και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για συρρίκνωση του εισοδήματός τους.
Ο χορός των κινητοποιήσεων άνοιξε την Παρασκευή με την Πρωτοβουλία Σωματείων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τους εποχικούς δασοπυροσβέστες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του λιμανιού, όπου συνεδρίασε το νέο υπουργικό συμβούλιο. Την ίδια ώρα, σιδηροδρομικοί πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με κατάληξη το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Το απόγευμα περίπου 1.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στους μισθούς, τις συντάξεις και τις δαπάνες που απαιτούνται για αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Το απόγευμα του Σαββάτου είχαν προγραμματιστεί να γίνουν τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) έβαλαν απέναντί τους την κυβέρνηση και το μνημόνιο και κάλεσαν τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, στις 6 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Την ίδια ώρα είχαν προγραμματίσει συγκεντρώσεις: το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, στην Καμάρα σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και στην πλατεία Σιντριβανίου μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων.
Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονταν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και οι ιδιοκτήτες φορτηγών, ενώ στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΕΚΘ-ΕΔΟΘ επρόκειτο να λάβουν μέρος και οι δημοσιογράφοι, με απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Οπαδοί του ΠΑΟΚ σχεδίαζαν συγκέντρωση έξω από το γήπεδο της Τούμπας και στη συνέχεια πορεία μέχρι τη ΔΕΘ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προφυλάκιση πέντε οπαδών της ομάδας για τα επεισόδια στον Αγιο Αθανάσιο και για το χρέος της ΠΑΕ.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης και τα μέλη του προεδρείου είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να παραστούν στην ομιλία του πρωθυπουργού, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή ΦΠΑ στις εργασίες των δικηγόρων, για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος και για το στεγαστικό πρόβλημα των δικαστηρίων.
Η Θεσσσαλονίκη από το πρωί της Παρασκευής είχε εικόνα αστυνομοκρατουμενης πόλης. Επιστρατεύτηκαν περίπου 4.000 αστυνομικοί από την Αθήνα και άλλες πόλεις. Στο χώρο του Πανεπιστημίου απαγορεύτηκε η στάθμευση αυτοκινήτων και από τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου απαγορευόταν η κίνηση αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και γύρω από τη ΔΕΘ.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ