tromaktiko: Πληρώνεις και φεύγεις

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Πληρώνεις και φεύγεις



Οι τελευταίες λεπτομέρειες της περαίωσης, θα καθοριστούν αυτή την εβδομάδα. Έχει χαρακτηριστεί ως η "τελευταία" (κάτι που έχουμε ξανακούσει) και "μεγαλύτερη", καθώς θα αφορά το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών για την περίοδο 2000-2009.Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς φορείς για να αποφασιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις του μεγάλου αυτού εγχειρήματος.
Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια από τη ρύθμιση αναμένεται να εξαιρεθούν οι 1.000 περίπου μεγαλύτερες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών του Χρηματιστηρίου, των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών.
Δεν αποκλείεται η εξαίρεση αυτή να επιτευχθεί με τη θέσπιση συγκεκριμένου ορίου τζίρου, πάνω από το οποίο οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Ο φόρος που θα κληθεί να καταβάλει ο επαγγελματίας θα προκύπτει με τον εξής μαθηματικό τύπο. Τα ακαθάριστα έσοδα κάθε χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το αν τα βιβλία του ελεύθερου επαγγελματία ή της επιχείρησης είναι "καθαρά" ή έχουν κριθεί ανακριβή.
Το 20% του ποσού που θα προκύπτει θα είναι ο φόρος περαίωσης εισοδήματος και το 19% (ή ο εκάστοτε ισχύων συντελεστής) αποτελεί τον ΦΠΑ περαίωσης.
Τα ποσά αυτά δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 200 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση που περαιώνεται, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Στη ρύθμιση θα ενταχθούν ακόμα όσοι έχουν υποθέσεις που αφορούν σε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, ενώ είναι πιθανό να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του ποσού που θα προκύπτει από την περαίωση σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή έως το 25% του ποσού αυτού.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι οι φετινές εισπράξεις της περαίωσης θα αγγίξουν τα 500-600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο συνολικός στόχος για επιπλέον έσοδα από την περαίωση είναι τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να προχωρήσει και σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Αναμένεται διαγραφή σημαντικού μέρους των προσαυξήσεων και πληθώρα δόσεων.

http://news247.gr/oikonomia/forologia/ta_pithanotera_senaria_gia_thn_peraiwsh.538320.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!