tromaktiko: Κάντε μετατροπή στην κάμερα σας για ...νυχτερινή όραση!

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Κάντε μετατροπή στην κάμερα σας για ...νυχτερινή όραση!



Από Dr.Filippos
 Σήμερα θα σας δείξω πως να φτιάξετε μια απλή συσκευή νυχτερινής όρασης.
Βέβαια ειναι τις "πλάκας" όπως λέμε αλλά με μεγαλύτερο χρηματικό ποσό μπορείτε να φτιάξετε κατι καλύτερο! Συγκεκριμένα εγω έδωσα 4 ευρώ για να φτιάξω οτι θα δείτε παρακάτω!

Ας ξεκινήσουμε όμως θεωρητικά. Λοιπόν σπίτι σας κάντε το εξής πείραμα. Παρτε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και στρέψτε το σε μια βιντεοκάμερα ή φωτογραφική μηχανή. Τώρα πατήστε τα κουμπία του τηλεκοντρόλ. Θα παρατηρήσετε οτι το LED που έχει μπροστά το τηλεκοντρόλ φαίνετε οτι... ανάβει! Με γυμνό μάτι όμως δεν μπορείτε να δείτε κάτι τέτοιο. Θεώρητικα λοιπον αν βάλουμε πολλά τέτοια υπέρυθρα LED τότε η κάμερα θα έχει αρκετό φώς ,που δέν θα βλέπουμε, για να μπορεί να μαγνητοσκοπεί στο σκοτάδι!

Ωραία πάει το θεωρητικό κομματι. Θα χρειαστούμε ενα φακο μικρο ο οποιος εχει LED , ενα κοφτάκι , μερικά υπέρυθρα LED , ένα κολλητήρι με κόλληση , θέληση και υπομονή.

Αν μέχρι στιγμής δεν έχετε καταλάβει τίποτα απο αυτά που σας περιγράφω καλύτερα να μην συνεχίσετε να διαβάζετε τον οδηγό!

Ξεκινάμε λοιπόν!

Εδώ βλέπουμε τον φακό που σας έλεγα. Τον αγόρασα απο γνωστή αλυσίδα SuperMarket στην τιμή του ενός ευρώ! Ετσι και αλλιώς σε αυτο το παράδειγμα που θα περιγράψω δεν θα χρειαστούμε κατι ποιο ακριβό.

Εδώ βλέπουμε τον φακό. Παρατηρούμε οτι έχει LED. Δηλαδή καποια μικρά λαμπάκια. Αυτά θα τα αντικαταστήσουμε με τα υπέρυθρα που πήραμε.


Ο συγκεκριμένος φακός τροφοδείτε με 3 μπαταρίες AAA το οποίο με βολεύει στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

Αφαιρούμε το μπροστινό μέρος δηλαδή στην περίπτωση μας τα LED και ενα ψευτο-κάτοπτρο που εχει. Ας κρατήσουμε οσο πιο πολύ μπορούμε άθικτο το κάτοπτρο.

Αφαιρούμε τα LED που έχει ήδη πάνω ο φακός. Σε αυτό το σημείο ισως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κοφτάκι οπως είπα η οτιδήποτε αλλο μπορεί να κόψει τα "ποδαράκια" των LED. Δεν θα σας κρύψω οτι χρησιμοποίησα αρχικά ενα μικρό ψαλίδι αλλα δεν έκανε δουλειά.Τα LED αυτά που αφαιρέσαμε μπορούμε να τα κρατήσουμε ή να τα πετάξουμε διαλέγετε και παίρνετε.

Φέρνουμε τα υπέρυθρα LED που αγοράσαμε. Πληροφοριακά σας λέω οτι 10 LEDS τα πήρα 3 Ευρώ. Απο ότι βλέπετε αγόρασα και διάφανα αλλα και μπλέ. Σας προτείνω να αγοράσετε σε μια τέτοια παρόμοια περίπτωση διάφανα. Θα σας εξηγήσω μετά γιατί.


Εδώ προσοχή. Σε όλα τα LED ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ το μακρύτερο "ποδαράκι" ειναι το θετικο. To μικρότερο ειναι το αρνητικό. Αυτο θα μας βοηθήσει στην συνδεσμολογία . Αν τα συνδέσουμε ανάποδα πολυ απλά δεν θα λειτουργήσουν και υπάρχει κίνδυνος να καούν.

Τοποθετούμε τα υπέρυθρα LED στην βάση που είχε εργοστασιακά ο φακός μας με το θετικο ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ! Ειναι πολυ σημαντικό αυτο. Ωραία αφού το κάναμε αυτο μπορούμε να κόψουμε λίγο τα "ποδαράκια" των LED μέχρι την μέση περίπου.


Τοποθετούμε ξανά το κάτοπτρο και λογικα όλο το συστηματάκι μας θα μοιαζει όπως η παραπάνω φωτογραφία.

"Στραβώνουμε" και μαζέυουμε σε ενα σημείο ολα τα θετικά ποδαράκια οπως στην φωτογραφία. Τα αρνητικά τα "στραβώνουμε προς το εξωτερικό ώστε να εφάπτωνται πανω στο κάτοπτρο. Ναι καλά ακουσατε πρεπει να ακουμπάνε.

Παίρνουμε τωρα το κολλητίρι και την κόλληση και....

Κολάμε καλά τα εσωτερικά , θετικά "ποδαράκια" ολα μαζι.


Συναρμολογούμε το φακό δηλαδή βάζουμε πάλι στην θέση του ολο το μπροστινό συστηματακι με τα LED , τις μπαταρίες κτλ και ειμαστε έτοιμοι!Για καποιο λογο που δεν κατανοώ δεν λειτουργούσαν τα μπλε LED. Δεν ειμαι ηλεκτρόνικος ετσι και αλλιώς για αυτο σας συνιστώ να αγοράσετε διάφανα υπέρυθρα LED.


Αν ο φακός που είχα αγοράσει είχε περισσότερες θέσεις για υπέρυθρα LED τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτο εδώ που βλέπετε στην φωτογραφία. Μην γελάτε μπορεί να φαίνεται αστείο αλλα με τα κατάλληλα υλικά και αριθμό LED θα μπορούσατε να βλέπατε ετσι:

http://www.gadget-akia.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!