tromaktiko: ΕΟΡΤΗ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΤΟΥ

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΗ ΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΥΛΙΤΟΥ



Γιορτάζουμε σήμερα 1 Σεπεμβρίου..Μας άφησε ο Αύγουστος με την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και με τόσες άλλες εορταστικές ημέρες μνήμης και Τιμής πολλών Αγίων της Ορθοδοξίας μας και μας ήρθε νέος μήνας και νέα εποχή, ο Σεπτέμβριος και το Φθινόπωρο…
Σας εύχομαι ολόψυχα καλό μήνα και καλή εποχή!
Ο Σεπτέμβριος μας φέρνει την Γέννηση της Θεοτόκου και πολλές άλλες εορτές, επίσης για την Εκκλησία μας είναι ο πρώτος μήνας της Ινδίκτου, δηλαδή του νέου εκκλησιαστικού έτους και η πρώτη του ημέρα είναι πρωτοχρονιά.
Την πρώτη του μηνός Σεπτεμβρίου εορτάζεται η μνήμη του Οσίου Συμεών του Στυλίτου, ας πούμε λίγα λόγια:
Ο όσιος Συμεών ο Στυλίτης καταγόταν από ένα χωριό που ονομαζόταν Σισάν, το οποίο βρισκόταν ανάμεσα στην επαρχία των Σύρων και των Κιλίκων. Έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα, επί αυτοκράτορος Λέοντος του Μεγάλου, όταν Πατριάρχης Αντιοχείας ήταν ο Μαρτύριος. Αγάπησε την προσευχή και την άσκηση από την νεαρή του ηλικία και με την βοήθεια των πνευματικών του διδασκάλων έφθασε στα υψηλότερα σημεία της πνευματικής ζωής.
Αφού έζησε στην αρχή την κοινοβιακή ζωή, στην συνέχεια πήγε σε ησυχαστικά μέρη και εγκαταστάθηκε σε έναν ¨λάκκον άνυδρο¨ και εκεί ησύχαζε, δηλαδή ζούσε με άσκηση και προσευχή. Κατόπιν εγκαταστάθηκε σε ένα μοναχικό κελί και στην συνέχεια, επειδή απέκτησε μεγάλη φήμη και πήγαιναν πολλοί να τον δουν, με αποτέλεσμα να μη βρίσκει ησυχία, γι' αυτό και έμπηξε στην γη έναν στύλο ψηλό, τριανταέξι πήχεις και εκεί έμενε όρθιος ημέρα και νύχτα.
Κάτω από τον στύλο του Οσίου συνέρρεαν πλήθη ανθρώπων για να τον δουν και να ακούσουν τον θεόπνευστο παρηγορητικό του λόγο και πολλοί αλλόθρησκοι βαπτιζόντουσαν.
Ο Όσιος Συμεών ο Στυλίτης με τον τρόπο της ζωής του φανερώνει:
Πρώτον, τον τρόπο με τον οποίον οι Άγιοι ασκούν ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο. Και ο τρόπος αυτός, όπως φανερώνουν τα πράγματα, είναι και ο αποτελεσματικότερος. Διδάσκουν, νουθετούν, παρηγορούν με τον τρόπο της ζωής και με τον λόγο τους. Αυτός λοιπόν ο τρόπος είναι αναγεννητικός και ζωοποιός, αφού βγαίνει μέσα από μια καρδιά καθαρή, αναγεννημένη και γεμάτη από την χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Δεν επεδίωκε να έχει κοντά του κόσμο και πολύ περισσότερο δεν ήθελε να έχει οπαδούς. Δεν προσκαλούσε τα πλήθη, απεναντίας τα απέφευγε και επεδίωκε την ησυχία. Όσο όμως επιθυμούσε την αφάνεια και την ησυχία, τόσο η φήμη τον κατεδίωκε. Κατέβηκε σε λάκκο να κρυφτεί και τον βρήκαν.
Ανέβηκε σε ψηλό στύλο και έτρεχαν από κάτω περιμένοντας ένα του λόγο, μια του νουθεσία, που παρηγορούσε, έλυνε προβλήματα και γιάτρευε πληγές.
Με την προσευχή του θεράπευε τους ανθρώπους σωματικά και ψυχικά. Τους αναγεννούσε, τους οδηγούσε στο βάπτισμα και την βίωση της κατά Χριστόν ζωής.
Όπως πολύ σοφά επισημαίνει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης:
«Μιμήθηκε την ζωή των αγγέλων με υλικόν σώμα, τόσον πολύ ώστε μερικοί να απορούν γι' αυτόν και να διερωτώνται μήπως ήταν κάποια ασώματη φύση».
Έφυγε από την μάταια αυτή ζωή σε ηλικία 56 ετών. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έφθασε σε τόσο μεγάλα ύψη αρετής, ώστε οδήγησε χιλιάδες λαού στην Θεογνωσία, ευεργέτησε και συνεχίζει να ευεργετεί με τις πρεσβείες του και το πλήθος των θαυμάτων που επιτελεί.
Εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ως στήλην θεόγραφον, των Ιερών αρετών, του βίου σου έλιπες, τας αναβάσεις ημίν, Συμεών παμμακάριστε, συ γαρ επί του στύλου, ως πυρσός διαλάμπων, έλκεις ημάς χαμόθεν, της ζωήν Ουρανίαν, τον τρόπον της ευδρομίας, φαίνων τοις έργοις σου.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος http://www.agioritikovima.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!