tromaktiko: ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΕΣΔΚΝΑ ;

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΕΣΔΚΝΑ ;



Αποφάσεις δεσμευτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και με υπέρογκο κόστος επέλεξε να λάβει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάνει λόγο για μεθοδεύσεις και ενέργειες σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών και προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, με στημένους - φωτογραφικούς διαγωνισμούς.

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση, καλεί τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να σταματήσουν τις «παράνομες και επικίνδυνες» αποφάσεις που «επιβραβεύουν τους εθνικούς εργολάβους με πολλά δισ. ευρώ». Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, στις 29 Ιουλίου και ενώ υπήρχε ενεργή σύμβαση έως τον Μάρτιο του 2011, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ κατακύρωσε αποτέλεσμα διαγωνισμού για την ανάθεση της λειτουργίας υφιστάμενου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) για τρία χρόνια. Στην ίδια συνεδρίαση απ! οφασίστηκε και η έγκριση προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δεύτερη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής.

«Η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ προέβη και σε ακόμη μια "πραξικοματική" ενέργεια. Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου συγκάλεσε αυθημερόν και εντός δύο ωρών έκτακτη εκτελεστική επιτροπή χωρίς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κατά την οποία ο πρόεδρος ισχυρίστηκε "προφανή παρανόηση" στη λήψη προηγούμενης απόφασης και εισηγήθηκε αλλαγή χωροθέτησης του εργοστασίου σε οικόπεδο στο οποίο ήδη κατασκευάζεται ΧΥΤΑ για τα απορρίμματα της Αττικής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, όλες αυτές τις ενέργειες του ΕΣΔΚΝΑ οδηγούν μεθοδευμένα και ελεγχόμενα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με παραχώρηση για την επόμενη 25ετία. «Το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο από το σημερινό που εξασφαλίζει ο κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης και θα οδηγήσει στην ανεργία 500 εργαζόμενους που ασχολούνται με το αντικείμενο».
Απαντώντας στην ανακοίνωση αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο ΕΣΔΚΝΑ τονίζει πως οι απόψεις της Ομοσπονδίας ενδεχομένως να οφείλονται σε λανθασμένη πληροφόρηση και για το λόγο αυτό η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ είναι πρόθυμη να συναντηθεί με τη Διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ το ταχύτερο δυνατό, «αφού υπάρχει ταύτιση απόψεων στην αγωνία για το μέλλον των απορριμμάτων της Αττικής, στην εμμονή στο συγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό στη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα τοÏ! … πολίτη που θα κληθεί να πληρώσει έργα και υπηρεσίες».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!