Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών από τα αμερικανικά Πανεπιστήμια της Βοστώνης και του Χάρβαρντ υποστηρίζει τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως μειώνουν κατά 57% την πιθανότητα εμφάνισης ποδάγρας, ενώ εκείνες που πίνουν 2-4 φλιτζάνια μειώνουν κατά 22% αυτές τις πιθανότητες. Εκείνες που πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ μειώνουν μόνο κατά 3% τις πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την ποδάγρα.
Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσικό υποπροϊόν του οργανισμού τα επίπεδα του οποίου όταν αυξάνονται δεν αποβάλλονται ομαλά από τον οργανισμό, δημιουργώντας διάφορα προβλήματα. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και σε ολοένα πιο μικρή ηλικία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ουρικό τους οξύ εξαιτίας κυρίως της κακής διατροφής και της παχυσαρκίας, ενώ και η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στην εμφάνιση του προβλήματος.