tromaktiko: Όλα τα έξοδα/έσοδα των υποψηφίων θα δημοσιεύονται στο Internet

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Όλα τα έξοδα/έσοδα των υποψηφίων θα δημοσιεύονται στο Internet



ΤΕΛΟΣ στις ανώνυμες χρηματοδοτήσεις υποψηφίων και συνδυασμών κατά τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές βάζει το υπουργείο Εσωτερικών ανοίγοντας πύλη διαφάνειας στο Διαδίκτυο για την υποχρεωτική ανάρτηση των εσόδων και δαπανών τους...

Παρουσιάζοντας χθες τη διαδικτυακή πύλη www.ekloges. ypes.gr, όπου κάθε υποψήφιος συνδυασμού σε περιφέρειες και δήμους άνω των 10.000 κατοίκων υποχρεούται να αναρτά τα έσοδα και τις δαπάνες τους, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης προανήγγειλε ότι αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για τους υποψηφίους των βουλευτικών εκλογών.

Οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αναδρομικά από τις 9 Αυγούστουημέρα δημοσίευσης του σχετικού νόμου- όλα τα έσοδα και τις δαπάνες τους, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η επίσημη ανακήρυξή τους από τα πρωτοδικεία της χώρας θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου.

Τέλος τα κουπόνια
Η χρηματοδότηση των συνδυασμών και των υποψηφίων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, η χρηματοδότηση μέσω κουπονιών έχει καταργηθεί, καθώς διαπιστώθηκαν κατά το παρελθόν αδιαφανείς διαδικασίες άντλησης εσόδων.

Οι πολίτες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος θα έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση από τις 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, να ελέγχουν τα αναρτημένα στοιχεία και να απευθύνονται στις αρμόδιες Επιτροπές Ελέγχου, οι οποίες έχουν ήδη συσταθεί στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στις επιτροπές ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων θα προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, ενώ μεταξύ των μελών τις επιτροπής θα συμμετέχει και ο προϊστάμενος του Περιφερειακού ΣΔΟΕ. Οι δε κυρώσεις που θα επιβάλλονται από την επιτροπή θα είναι εκτελεστές, χωρίς να μπορεί να παρεμβαίνει άλλο όργανο.

Η μη δημοσιοποίηση των δαπανών επισύρει αυστηρές κυρώσεις.


ΠΗΓΗ: TA NEA
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!