tromaktiko: Γιατί να αποφύγετε τα MLM δίκτυα

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί να αποφύγετε τα MLM δίκτυα



Ίσως αρκετοί από εσάς να έχετε ακούσει για το MLM (Multi Level Marketing). Πρόκειται για μια δομή marketing, κατά την οποία η προώθηση των προϊόντων γίνεται από στόμα σε στόμα.
Συνήθως, παρουσιάζεται με τη μορφή κάποιας πρωτότυπης και μεγάλης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής ευκαιρίας στα υποψήφια μέλη.
Το σκεπτικό πίσω από τη βασική ιδέα αυτών των σχημάτων είναι το εξής. Γιατί ως καταναλωτής να πληρώνετε τη διαφήμιση και το κόστος προώθησης των προϊόντων που αγοράζετε; Μπορείτε να συμμετέχετε σε ένα δίκτυο καταναλωτών, από το οποίο όχι μόνο θα γλιτώνετε αυτά τα έξοδα, αλλά θα έχετε επιπλέον τη δυνατότητα να κερδίσετε προμήθειες από τη συμμετοχή σας στη διαδικασία προώθησης.
Τι κάνετε; Γράφεστε στην αλυσίδα και προσπαθείτε να γράψετε όσους περισσότερους μπορείτε. Αυτοί με τη σειρά τους κάνουν το ίδιο. Στο πολυεπίπεδο marketing κερδίζετε προμήθειες όχι μόνο από αυτούς που γράφετε, αλλά και από τα επόμενα επίπεδα της αλυσίδας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, γράφοντας 5 άτομα, που το καθένα θα εγγράψει άλλα 5, που με τη σειρά τους θα κάνουν το ίδιο, με την ιστορία να επαναλαμβάνεται μέχρι τα 6 επίπεδα συνήθως, φτάνετε στο σημείο τα άτομα που βρίσκονται κάτω από εσάς να πλησιάζουν σε αριθμό το πληθυσμό μιας μικρής πόλης. Μια μικρή πόλη, λοιπόν, σας προσφέρει προμήθειες για τα αγαθά που διακινούνται. Πολύ καλό για να είναι αληθινό, δεν νομίζετε;
Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εκφράζεται η άποψη πως το MLM δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κεκαλυμμένη πυραμίδα. Κινείται στα όρια της νομιμότητας, ενώ έχουν γίνει προσπάθειες να απαγορευτεί. Στοχεύει σε ευκολόπιστους και απελπισμένους, που νομίζουν πως επιτέλους η τύχη τους χαμογέλασε, θεωρώντας πως βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους. Ποια είναι τα στοιχεία που ενισχύουν την άποψη πως ένα MLM δίκτυο θυμίζει ένα σχήμα Ponzi;
Στα περισσότερα MLM για να συμμετέχετε, είσαστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε έξοδα εγγραφής ή να αγοράσετε προϊόντα της αλυσίδας κάποιας συγκεκριμένης αξίας.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, όπως και εσείς, ενδιαφέρονται επειδή διακρίνουν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα και όχι επειδή τους συμφέρει ως καταναλωτές. Αν δεν ήθελαν τόσο να πετύχουν στην αλυσίδα, θα αγόραζαν τα προϊόντα τους από το κλασσικό εμπόριο. Βρίσκετε βιώσιμο ένα σύστημα με περισσότερους εμπόρους από ότι τελικούς καταναλωτές;
Τα επίπεδα που κερδίζουν προμήθειες είναι περισσότερα από δύο. Είναι θεμιτό να λαμβάνετε αμοιβή για κάποιον που εγγράφετε και στη συνέχεια αγοράζει προϊόντα, αφού οι πωλήσεις έγιναν χάρη σε εσάς. Από εκεί και πέρα, οι προμήθειες δευτέρου επιπέδου δικαιολογούνται, αφού θα πρέπει να ανταμειφθείτε όχι μόνο για την πώληση των προϊόντων αλλά και τη γνωστοποίηση της αλυσίδας. Αν αυτός που γράψατε πραγματοποιήσει πωλήσεις, πρέπει και εσείς να πάρετε ένα ποσοστό της προμήθειας που κερδίζει. Αν δεν υπήρχε η δευτέρου επιπέδου προμήθεια, θα υπήρχαν ενδιαφερόμενοι να πουλήσουν προϊόντα, αλλά κανείς δεν θα ενδιαφερόταν να προωθήσει το δίκτυο. Έτσι, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει γνωστό. Από το σημείο αυτό και μετά, έρχεται ο απόλυτος παραλογισμός και η πυραμιδοποίηση των MLM με τις προμήθειες πολλών επιπέδων. Αντί το κέρδος να λαμβάνεται από αυτόν που πραγματοποιεί την πώληση, μοιράζεται κυρίως στα ανώτερα επίπεδα.
Αν ποτέ βρεθείτε σε συγκέντρωση μιας MLM αλυσίδας, θα νομίσετε πως βρίσκεστε σε συνάντηση αίρεσης. Αντί να παρουσιάζονται ξεκάθαρα επιχειρήματα για τα οφέλη που θα έχετε, σας παρουσιάζουν εικόνες με σπίτια, πισίνες, αυτοκίνητα και ζωή χαρισάμενη για να χτυπήσουν τις ευαισθησίες σας. Μέλη που κλαίνε από συγκίνηση επειδή κατάφεραν αυτό που δεν φαντάζονταν ούτε στα καλύτερα όνειρά τους, σας προκαλούν να κάνετε το ίδιο με αυτούς.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι οι νεοεισερχόμενοι πληρώνουν τα ανώτερα επίπεδα. Ζημιώνονται θεωρώντας πως προχωρούν σε μια προσοδοφόρα επένδυση. Με τον καιρό πιστεύουν πως θα καταφέρουν να ανέβουν επίπεδα και να αρμέγουν αυτοί τους νεοεισερχόμενους. Ο μόνος τρόπος να σταθεί ένα τέτοιο σύστημα πυραμίδας, είναι να μεγαλώνει συνεχώς με νέα μέλη για να μην καταρρεύσει.
Το MLM, με τον τρόπο που έχει επικρατήσει είναι κάτι άρρωστο. Μια σύγκριση με το Affiliate Marketing, που είναι υγιές θα σας πείσει για αυτό.
Στο Affiliate Marketing δεν χρειάζεται να πληρώσετε ούτε μια δραχμή για να συμμετέχετε στην προώθηση ενός προϊόντος. Δεν πληρώνετε ποτέ και μόνο λαμβάνετε προμήθειες.
Δεν είσαστε υποχρεωμένοι να αγοράζετε προϊόντα. Η αγορά προϊόντων και η προώθησή τους είναι δυο ξεχωριστές διαδικασίες. Δεν υπάρχουν μέλη αλυσίδας. Πελάτες των προϊόντων μπορεί να είναι όλος ο κόσμος μέσα από τα υπάρχοντα eshops, ενώ η προώθηση γίνεται από όποιον το επιθυμεί.
Οι προμήθειες είναι συνήθως ενός επιπέδου, ενώ φτάνουν μέχρι το δεύτερο αν εκτός από τον προϊόν επιχειρείται και η προώθηση του affiliate προγράμματος. Έτσι, οι προμήθειες είναι πολύ μεγαλύτερες, αφού δεν τις αφαιμάσσουν τα 6 ανώτερα επίπεδα όπως στο MLM



Getpaid.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!