Ο κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να απασχολήσει και να ασφαλίσει κανονικά την εργαζόμενη μητέρα μετά την επιστροφή στην εργασία της και η απόλυση είναι άκυρη, εφόσον γίνει εντός 12 μηνών από την ημερομηνία τοκετού.
Συνεπώς από τον νόμο απαγορεύεται και είναι άκυρη η απόλυση εργαζόμενης από τον εργοδότη για χρονικό διάστημα ενός έτους μεία τον τοκετό. Εκτός αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για απόλυση. Δεν υπάρχει διάταξη που καθορίζει ποιοι είναι σπουδαίοι λόγοι. Η κρίση ανήκει στο δικαστήριο. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 672 του Αστ. Κώδικα έχει κριθεί ότι αποτελεί σπουδαίο λόγο για την καταγγελία της σύμβασης η διακοπή των εργασιών, ή διάλυση ή η πτώχευση της επιχείρησης (Αρ. Πάγου 1941/66, Εφετ. Θες/νίκης 47/91).
Επιπλέον σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.1483/1984 ορίζονται τα ακόλουθα: "Απαγορεύεται και είναι απόλυτα άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, όσο και για το χρονικό διάστημα ενός έτους, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος. Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου, που οφείλεται στην εγκυμοσύνη.
Τέλος το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εγκυμοσύνη δεν επιδρά επί του κύρους της απόλυσης
Μπορείτε όμως να της κοινοποιήσετε εξώδικο ή έγγραφο της επιχείρησης για την συγκεκριμένη συμπεριφορά της και εάν το επαναλάβει δεύτερη έγγραφη ειδοποίηση για να επιδεικνύει συμβατική συμπεριφορά όπως παλαιότερα.
http://www.epsilonnet.gr/,
http://www.e-forologia.gr/