tromaktiko: Αποχη ή Λευκο

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Αποχη ή Λευκο



Διαβαζω παρα πολλους να αναρωτιουνται τι να ψηφισουν στις εκλογες και τι οχι.
Οι δημοτικες εκλογες ειναι ενα θεμα, αλλα οι βουλευτικες ειναι μεγαλυτερο θεμα και εδω θελω να σταθω.
Οι επιλογες ειναι συγκεκριμενες:
1. ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ
2. ΣΥΝ ή ΚΚΕ ή ΛΑΟΣ
3. Λευκο
4. Ακυρο
5. Μικρα κομματα
6. Αποχη
Ας τις παρουμε απο την αρχη.
1. Αν ψηφισει καποιος ΠΑσοκ ή ΝΔ παει να πει πως ειτε ειναι ευχαριστημενος με το ενα κομμα και το ξαναψηφιζει, ειτε ειναι δυσαρεστημενος με το κυβερνον κομμα και θελει να το ανατρεψει ειτε κατι του εχει ταξει καποιος υποψηφιος για ρουσφετακι.
2. Το να ψηφισει κανεις ενα απο τα υπολοιπα κομματα (που ειναι στο κοινοβουλιο) ειτε ειναι κομμουνιστης και δεν αλλαζει ειτε ειναι ακροδεξιος και δεν αλλαζει.
3. Οι υπολοιπες τεσσερις επιλογες ειναι καθαρα θεμα διαμαρτυριας προς τα υπολοιπα κομματα. Ας τα αναλυσουμε λοιπον λιγο παραπανω.
α) Ακυρο. Το να παει και να ριξει καποιος ενα ακυρο ψηφοδελτιο με μια βρισια ή μια μουτζα προσπαθωντας να διαμαρτυρηθει , ειναι τουλαχιστον λυπηρο. Ανα βαλει μεσα ζαμπον (γιατι εχουμε ακουσει πολλα παρομοια) ωστε να βγουν ακυρα και τα υπολοιπα ψηφοδελτια της καλπης ειναι επισης λυπηρο γιατι δειχνεις ασεβεια στην εκλογικη διαδικασια και στην επιλογη των υπολοιπων που θελουν να ασκησουν το εκλογικο τους δικαιωμα.
β) Αποχή. Το να απεχεις απο την εκλογικη διαδικασια ειναι μια γνωμη. Ομως η ψηφος ειναι υποχρεωτικη. Παρ'ολα αυτα ολο και περισσοτεροι απεχουν απο την διαδικασια προσπαθωντας να διαμαρτυρηθουν στους πολιτικους. Για μια μερα το πετυχαινουν. Για μια μερα σχολιαζεται το ποσοστο της αποχης στα καναλια και ολοι δειχνουν δυσαρεστημενοι και οτι "πηραν το μηνυμα του κοσμου". Ομως κατα την γνωμη μου η εκλογικη διαδικασια ειναι αυτη που μας επιτρεπει να διαμαρτυρηθουμε και οχι η αποχη απο αυτην. Αν απεχεις δεν εχεις το δικαιωμα να γκρινιαζεις για τα χαλια μας. Αν θες να γκρινιαξεις καν'το αν εχεις προσελθει στις καλπες και εχεις ριξει ψηφοδελτιο και οχι απο την καφετερια πινοντας φρεντο.
γ) Μικρα κομματα. Η πιο σωστη (κατα πολλους) μεθοδος διαμαρτυριας. Δεν ψηφιζω τους μεγαλους, δεν απεχω, δεν ριχνω ακυρο ουτε λευκο (ωστε να μην πανε στο πρωτο κομμα) αλλα ψηφιζω συνειδητα και φαινομαι και σαν ποσοστο. (Το γιατι ομως ειναι λαθος θα το αναλυσω λιγο πιο κατω)
δ) Λευκο. Το μισητο ψηφοδελτιο των πολιτικων. Οποιος ψηφιζει λευκο μετραται μαζι με τα ακυρα και το ποσοστο αυτο πριμοδοτει το πρωτο κομμα. Ως εδω ολα καλα. Ή μαλλον οχι. Δεν ειναι ολα καλα.
ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΕΝΤΕΧΝΑ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.
Λιγο πριν τις εκλογες του 2008 εκατσα και διαβασα τον εκλογικο νομο. που ισχυε. Μεσα ηταν κρυμμενο το παραμυθι του λευκου. Ναι τα λευκα μετρανε μαζι με τα ακυρα και πριμοδοτουν το πρωτο κομμα. ΟΜΩΣ εαν τα λευκα ψηφοδελτια περασουν ενα ποσοστο (δεν θυμαμαι ποσο 5-10-15%) τοτε γινονται αυτονομα και προσμετρωνται σαν λευκα. Τα λευκα ψηφοδελτια που περνανε το προκαθορισμενο ποσοστο τοτε καταλαμβανουν εδρες στην βουλη. Αρα κενα εδρανα ισον πιθανοτατη ελλειψη αυτοδυναμιας. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα την αδυναμια σχηματισμου κυβερνησης.
Γι'αυτο εγραψα προηγουμενως οτι το λευκο ειναι το μισητο ψηφοδελτιο των πολιτικων. Γιατι ειναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τροπος διαμαρτυριας και συνταγματικα κατοχυρωμενος. Γι'αυτο τον λογο εχουν κανει τον εκλογικο νομο ετσι και τον εχουν φερει στα μετρα τους. Ελπιζοντας πως ποτε το λευκο δεν θα περασει αυτο το ποσοστο. Γι'αυτο θελουν να διασκορπισουμε τις ψηφους διαμαρτυριας στα ακυρα και στα μικρα κομματα. Για να μην φτασουμε ΠΟΤΕ αυτο το ποσοστο.
Ομως, αν ειμαστε τοσοι πολλοι οι δυσαρεστημενοι πολιτες και παμε και ψηφισουμε λευκο και γεμισει η βουλη με κενα εδρανα τοτε θα γινει παταγος. Τοτε ΙΣΩΣ ξυπνησουν μερικοι μερικοι και πουν "Ρε σεις αυτοι ξυπνησαν λιγο. Μηπως να προσεξουμε και λιγο"
Το σιγουρο παντως ειναι πως πρεπει με καποιο τροπο να ξεφυγουμε απο την κατασταση στην οποια εχουμε βρεθει. Πρεπει να αλλαξει η Ελλαδα και οι Ελληνες και να ζητησουμε αυτο που μας αξιζει. Ελληνικη Παιδεια, Υγεια, Κοινωνικη ασφαλιση, Δουλεια, Αναπτυξη...
Για να γινουν ομως αυτα πραγματικοτητα δεν φτανουμε μονο εμεις που θελουμε να διαμαρτυρηθουμε.
Πρεπει να κανει κατι και η συντριπτικη πλειοψηφια των πολιτων. Και αυτοι ειναι που ψηφιζουν τα 2 μεγαλα κομματα. Αν αυτοι οι πολιτες, αν εσεις που ψηφιζετε Πασοκ ή ΝΔ με την ελπιδα να σας διορισουν καπου εσας ή το παιδι σας. Αν εσεις που ψηφιζετε ΠΑσοκ ή ΝΔ επειδη σας εχουν ταξει λαγους με πετραχειλια ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ και δειτε μπροστα σας την πραγματικοτητα οπως ειναι τοτε ισως υπαρχει ελπιδα γι'αυτον τον τοπο. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ να ψηφιζετε ΝΔ και Πασοκ για το συμφερον σας για την βολεψια σας για τον διορισμο σας για το ρουσφετι σας.
ΑΡΧΙΣΤΕ να ψηφιζετε για το καλυτερο μελλον αυτου του τοπου γενικοτερα και οχι για δικο σας συμφερον. Για δωρεαν Υγεια και νοσοκομεια, για Ελληνικη παιδεια στα παιδια μας και στα παιδια των παιδιων μας.
Αν εσεις που ψηφισατε Πασοκ στις περασμενες εκλογες και πατε να ψηφισετε ξανα Πασοκ στις επομενες ειστε αξιολυπητοι. Ειστε αξιοι της μοιρας σας. Και το χειροτερο? Εσεις οι αξιολυπητοι κρινετε την μοιρα και των υπολοιπων που πιθανως να εχουν ξυπνησει ηδη. Εσεις κρινετε και την μοιρα των παιδιων μας που θελουν ενα καλυτερο μελλον.
Εσεις αξιολυπητοι Πασοκτζηδες και νεοδημοκρατες που ψηφιζετε ακομα ( μα ακομα?) Πασοκ και ΝΔ και πιστευετε πως κατι θα αλλαξει, εσεις μας εχετε καταστρεψει ολους εμας και τον τοπο αυτο. Αν ακομα δεν εχτε κατσει να σκεφτειτε τι ελεγε ο ΓΑΠ προεκλογικα (λεφτα υπαρχουν, εκατομμυρια εκατονταδες δισεκατομυρια) και σε 5 μηνες μας εφερε το ΔΝΤ να μας κατσει στον σβερκο και πατε να ωηφισετε παλι Πασοκ τοτε ειστε για φτυσιμο. Αν εσεις οι νεοδημοκρατες πατε να ψηφισετε ΝΔ θελοντας να δωσετε ενα μαθημα στο Πασοκ ειστε και εσεις για φτυσιμο. Γιατι ακομα δεν εχτε καταλαβει πως αυτα τα 2 κομματα ειναι οι 2 οψεις του ιδιου νομισματος. Ακομα δεν εχετε κατσει να σκεφτειτε πως με 2 ειδων κυβερνησεις φτασαμε εδω που φτασαμε. Με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τι κια αν αλλαξοαν οι προεδροι των κομματων? Τα ιδια και χειροτερα. Αλλαξε ο Μανωλιος και εβαλε τα ρουχα του αλλιως. Καμια διαφορα. Και τωρα που εφυγε ο χοντρος και ηρθε ο Σαμαρας πιστευετε οτι κατι θα αλλαξει? Ειστε βαθια νυχτωμενοι και πρεπει να ξυπνησετε. Και καποια στιγμη πρεπει να ξυπνησουν και αυτοι που μας κυβερνουν. Και δεν προκειται να ξυπνησουν μονοι τους. ΕΜΕΙΣ πρεπει να τους ξυπνησουμε με την ψηφο διαμαρτυριας μας.
Ψηφος στο ΛΕΥΚΟ και οποιον παρει ο Χαρος.
Γιατι ουτε θελω να σκεφτομαι πως καποια μερα θα ξυπνησει μια παρεα ανθυπολοχαγων και καταλαβουν την εξουσια. Γιοατι τοτε δεν θα υπαρχει οχι λευκο και ψηφος διαμαρτυριας αλλα ουτε καν εκλογικη διαδικασια. Και τοτε και να θες να ξυπνησεις και να διαμαρτυρηθεις θα ειναι πολυ αργα Ελληνα. Γιατο καλο το δικο μας και των παιδιων μας και της πατριδας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!