tromaktiko: Σχετικά με τις πλατείες ..

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Σχετικά με τις πλατείες ..



Εργάζομαι και κινούμαι στο κέντρο της Αθήνας και έχω εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τους μετανάστες κλπ.
Θα ήθελα να προτείνω μια ιδέα και να υπάρξει και σχετικός σχολιασμός για το αν είναι εφαρμόσιμη, εφικτή, έχει νόημα κλπ.
Στην Αθήνα δραστηριοποιούνται πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, των οποίων το έργο κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών.
Μέσα στους χορούς αυτούς περιλαμβάνονται, το πεντοζάλι για την Κρήτη (το πέμτο ζάλο για την απελευθέρωση της) οι κλέφτες για την Ήπειρο, η Σέρα για τον Πόντο, ο χορός με τα μαχαίρια για τη Μικρά Ασία κλπ, δηλαδή χοροί που κάποτε τους χόρευαν πριν ριχτούν στη μάχη, ενώ τώρα απλά παρουσιάζονται σε εξέδρες στα πλαίσια ειρηνικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Μεγάλο αγαθό η ειρήνη, είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτό.
Το θέμα είναι όμως όταν δε σε αφήνουν στην ησυχία σου και σε προκαλούν, τι κάνεις;
Θυσιάζεις τα πάντα στο όνομα της ειρήνης;
Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν να δούμε τις δραστηριότητες αυτές και τους χορούς αυτούς υπό ένα νέο πρίσμα στα πλαίσια της διεξαγωγής μιας νέας μάχης αλλά με ειρηνικό τρόπο.
Σκεφτόμουν αν θα είχε νόημα μετά από συννενόηση και συντοντισμό με όλους τους πολιτιστικούς χορευτικούς συλλόγους της Αττικής, πολυπληθείς ομάδες νέων, να διεξάγουν το μάθημα τους σε μια από αυτές τις πλατείες σε καθημερινή ή άλλη βάση εκ περιτροπής, σε συννενόηση πάντα με τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Αν δηλαδή όντως υπάρχει θέληση και βοήθεια να αλλάξουν κάποια πράγματα.
Θα μπορούσαν πολλοί σύλλογοι μαζί την ίδια μέρα να διεξάγουν ένα κοινό μάθημα, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ο μεγάλος αριθμός ατόμων θα αποτρέψει ιδέες για διεξαγωγή επισοδίων εις βάρος των παρευρισκόμενων.
Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλες τις χορευτικές ομάδες, από τόυς συλλόγους της γειτονιάς και τα τμήματα των δήμων, μέχρι το λύκειο των ελληνίδων το δόρα στράτου κλπ.
Ειδικά οι επικεφαλείς μεγάλων οργανισμών, όπως το Δόρα Στράτου, το Λύκειο των Ελληνίδων οι όσοι δήμαρχοι έχουν εντάξει πολιτιστικά προγράμματα στους δήμους τους, θα μπορούσαν να συνισφέρουν επικοινωνιακά ή καλύπτοντας διοργανωτικά ζητήματα π.χ. ενδεχόμενη συνενόηση / ενημέρωση αστυνομικών αρχών κλπ.
Κατά καιρούς στις χορεύτικές ομάδες και κυρίως στα "μεγάλα κεφάλια" του χόρου αυτού ανοίγουν κύκλοι συζητήσεων που δεν κλείνουν ποτέ για το τι είναι παραδοσιακό, τι είναι αυθεντικό και τι πρέπει να δείχνουμε και πως στο κοινό που παρακολουθεί το θέαμα.
Οι συζητήσεις αυτές συνήθως εξαντλούνται στο αν είναι σωστό ή όχι να χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενίσχυση στα όργανα, στο αν το πόδι θα έπρεπε να είναι λίγο πιο πάνω ή λίγο πιο κάτω στο βήμα, στο αν το μαντήλι πρέπει να είναι λίγο πιο εδώ ή λίγο πιο εκεί, στο αν θα πρέπει να στρίβουμε όλοι μαζί ή μόνο ο πρώτος στις φιγούρες κλπ κλπ κλπ.
Ίσως ήρθε η ώρα να δούμε την παράδοση λίγο πιο αληθινά.
Κάποτε αυτοί οι χοροί σήμαιναν άλλα πράγματα.
Ίσως ήρθε η ώρα να τους ανεβάσουμε πάλι όχι στην εξέδρα στα πλαίσια μιας οποιασδήποτε εκδήλωσης, αλλά να τους εντάξουμε πάλι εκεί που πραγματικά ανήκουν και να τους χρησιμοποιήσουμε με τρόπο κοντινό σε αυτό που σημαίνουν και είναι.
Αλλιώς, ας αφήσουμε τα πεντοζάλια τους κλέφτες τα τσάμικα τη σέρα κλπ στη λήθη του χρόνου και να έχουμε επίγνωση ότι δεν είμαστε άξιοι να τα χορεύουμε.

υ.γ.1ΓΙα όσους νομίζουν ότι το πεντοζάλι ονομάστηκε έτσι από τον αριθμό των βημάτων του , τα πράγματα είναι διαφορετικά:
http://www.filmellon.gr/?p=217
υ.γ.2Από την άλλη πάλι, θυμάμαι πως όταν είχε έρθει το Άξιον Εστί στον Άγιο Παντελεήμονα, είχαν δημιουργηθεί ουρές από προσκυνητές που καταλάμβαναν ολόκληρη την πλατεία μέχρι τις πρωινές ώρες.
Μήπως η εκκλησία μπορεί να κάνει αντίστοιχες κινήσεις;
υ.γ.3Ακόμα και η παρέλαση 25ης/28ης θα μπορούσε να γίνει εκεί. Σιγά, λεωφόρος είναι και η Πατησίων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!