tromaktiko: «Αποδράση» από το Μνημόνιο μέσω Κίνας, ζητά από την κυβέρνηση ο Γ.Καρατζαφέρης

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

«Αποδράση» από το Μνημόνιο μέσω Κίνας, ζητά από την κυβέρνηση ο Γ.Καρατζαφέρης



Οι Κινέζοι έχουν επιθυμία να μπουν δυνατά στην Ευρώπη, τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης
"Μας δουλεύετε και εσείς Κύριε Καρατζαφέρη; Ψηφίσατε και εσείς κάτι το οποίο δεν ξέρετε τι όρους έχει;"


Αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο το Μνημόνιο σημειώθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης επερώτησης 14 βουλευτών του ΛΑΟΣ σχετικά με την πολιτική της...



 κυβέρνησης στον τομέα της ανάπτυξης.
Οι βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανυπαρξία πολιτικής στο θέμα της ανάπτυξης, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης προέβλεψε αναδιάρθρωση του χρέους.
«Κακά τα ψέματα. Θα γίνει και αναδιαμόρφωση του χρέους. Δεν βγαίνουν οι υποχρεώσεις μέχρι το 2013 με ανυπαρξία ανάπτυξης. Αυτό στη γλώσσα των οικονομολόγων λέγεται ελεγχόμενη πτώχευση. Δεν μου αρέσει καθόλου η λέξη, αλλά δεν βλέπω πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Εκτός αν αποφασίσουμε και συμφωνήσουμε ότι ο 'κεχαγιάς' θα μείνει για πάντα στο κεφάλι μας» είπε.
Απαντώντας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, είπε: «Δεν είδα να αναφέρετε ότι υπάρχει μία παγκόσμια οικονομική κρίση, στην δίνη της οποίας βρίσκεται η Ελλάδα, ήταν δακτυλοδεικτούμενη και θα κατέρρεε.»
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι το επόμενο διήμερο μπορεί να αλλάξει το μέλλον της χώρας, να αλλάξει ο σφιχτός εναγκαλισμός με την τρόικα, καθώς υπάρχει «η διάθεση της Κίνας είναι να μπει γερά στην Ευρώπη, να μπει δυνατά στο ευρώ».
Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Οι δικοί σας χειρισμοί θα αποδείξουν πόσο είστε διατεθειμένοι να αποδράσουμε, να πιάσουμε την μοναδική ίσως ευκαιρία να της χώρας να βγει από το από το Μνημόνιο, όπου μας οδηγήσατε αναγκαστικά».
Καταλήγοντας κατά την δευτερολογία του ο κ. Ξυνίδης είπε πως η περιγραφική και η καταγγελτική πολιτική δεν είναι κάτι που το έχει ανάγκη σήμερα η χώρα και το πολιτικό σύστημα.
«Εμείς θα τηρήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού παρότι έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ιστορικής δυσκολίας στιγμές. Έχουμε όλη την δυνατότητα και μετά την πρώτη μεγάλη μπόρα που πέρασε θα διαχειριστούμε σε κείνη την κατεύθυνση τις υποθέσεις της Πολιτείας και του ελληνικού λαού ούτως ώστε στο τέλος να δικαιωθούν και οι προσπάθειές του», τόνισε.
Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα ο Γ. Καρατζαφέρης επανέλαβε ότι χαιρετίζει την συγχώνευση των τραπεζών και μίλησε για «θετικό» ειδύλλιο μεταξύ του ΤΤ και της Eurobank.
«Δεν μπορεί το κράτος να κάνει κοπτική-ραπτική στον τραπεζικό χάρτη. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε υγιές περιβάλλον» απάντησε ο κ. Ξυνίδης.
Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε ότι το Μνημόνιο αποτελεί προϊόν κακοδαιμονίας για την ανάπτυξη και ταυτόχρονα επικαλέστηκε το κείμενο του Μνημονίου σε τρία σημεία του για να «αιτιολογήσει» το γιατί δεν «μπορούσε» η χώρα μας να αξιοποιήσει καλύτερους όρους δανεισμού:





  • σελ. 119: Δεν μπορεί η Ελλάδα να πάρει δάνειο από άλλο δανειστή, καθώς επίσης δεν μπορεί να υποθηκεύσει, ούτε να ενεχυριάσει για άλλον περιουσία, έσοδα ή να μεταφέρει το χρέος της.
  • σελ 129: αντίθετα ο δανειστής επιτρέπεται να μεταβιβάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του
  • Σελ 129, παρ. 14: η σύμβαση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. 


Πηγή: in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!