Για όσους διερωτώνται αν όντως μια αλλαγή συμπεριφοράς εκ μέρους μας θα μπορούσε πράγματι να αποδειχθεί σωτήρια για την καρδιά μας, η απάντηση είναι ένα κατηγορηματικό «ναι».
Βλέπετε, δεν είναι όλες οι στατιστικές για τα καρδιαγγειακά ζοφερές. Αντιθέτως, όλες οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έμφαση στην πρόληψη έχει άμεσα και ορατά αποτελέσματα.
Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της πρόληψης, όπως αναφέρει το σημερινό Βήμα, αποτελεί η Φινλανδία, χώρα που το 1979 πλήρωνε τον μεγαλύτερο φόρο θανάτου από στεφανιαία νόσο στην Ευρώπη (183 άτομα για κάθε 100.000 κατοίκους).
Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της νόσου οδήγησε σε μια εντυπωσιακή βαθμιαία μείωση της θνητότητας από αυτήν: 118 άτομα για κάθε 100.000 κατοίκους το 1989, 63 άτομα για κάθε 100.000 κατοίκους το 1999, 48 άτομα για κάθε 100.000 κατοίκους το 2005.
Το 1979 η χώρα μας είχε μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία από τα μικρότερα επίπεδα θνητότητας από στεφανιαία νόσο (53 άτομα για κάθε 100.000 πληθυσμού).
Ενώ όμως αυτές οι χώρες πέτυχαν να μειώσουν στο ήμισυ το ήδη μικρό ποσοστό τους, «εμείς επιδείξαμε μια αξιοσημείωτη και θλιβερή σταθερότητα», όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Βλάσσιος Πυργάκης σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στην οποία έδωσε τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη Εuroheart Ρroject.
Η εν λόγω μελέτη είχε σκοπό να καταγράψει την καρδιαγγειακή θνητότητα και τις εθνικές πολιτικές πρόληψης στην Ευρώπη και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: σύμφωνα με τις στατιστικές του 2005, η Ελλάδα δεν βλέπει πια μόνο την πλάτη της Γαλλίας (17 θάνατοι για κάθε 100.000 πληθυσμού) και της Ισπανίας (25 θάνατοι για κάθε 100.000 πληθυσμού), αλλά τώρα πια είμαστε πίσω και από τη Φινλανδία, αφού εμείς έχουμε ακόμη 50 θανάτους από στεφανιαία νόσο για κάθε 100.000 πληθυσμού!
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν το ακόλουθο: «Δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχει ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των πολιτικών πρόληψης και της καρδιαγγειακής θνητότητας σε όλες τις χώρες, αλλά σε ορισμένες- όπως στην περίπτωση της Ελλάδας- η σχέση είναι εκπληκτική».
Ο δεκάλογος της καρδιάς
1. Υγιεινή διατροφή
Καταναλώστε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη. Προσοχή στα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς συχνά μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
2. Δραστηριοποιηθείτε
Ακόμη και 30 λεπτά δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
3. Πείτε «όχι» στο κάπνισμα
Οι πιθανότητές σας να πάθετε στεφανιαία νόσο θα μειωθούν στο μισό ύστερα από έναν χρόνο αποχής από το κάπνισμα και σταδιακά θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα.
4. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
Η απώλεια βάρους σε συνδυασμό με μείωση της πρόσληψης αλατιού οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά και ο κύριος υπαίτιος για τα μισά τουλάχιστον εμφράγματα.
5. Γνωρίστε τους αριθμούς σας
Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να μετρήσετε την πίεσή σας, τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου, καθώς επίσης και για να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος και την αναλογία περιμέτρου μέσης προς περίμετρο γοφών. Ετσι θα γνωρίσετε τον συνολικό κίνδυνο που διατρέχετε και θα μπορέσετε να καταστρώσετε ένα σχέδιο για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας.
6.Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
Περιορίστε τον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που καταναλώνετε. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση αλλά και το σωματικό βάρος σας.
7. Επιμένετε για ένα περιβάλλον ελεύθερο καπνού
Απαιτήστε απαγόρευση του καπνίσματος. Βεβαιωθείτε ότι ο εργασιακός χώρος σας είναι 100% καθαρός από καπνό τσιγάρου. Υποστηρίξτε την υιοθέτηση στρατηγικών για την άρση του καπνίσματος και ενθαρρύνετε τον εργοδότη σας να παρέχει βοήθεια στους συναδέλφους σας που θέλουν να σταματήσουν να καπνίζουν.
8. Φέρτε την άσκηση στην εργασία σας
Συμπεριλάβετε τη φυσική άσκηση στο εργασιακό σας πρόγραμμα. Πηγαίνετε στη δουλειά σας με ποδήλατο αν είναι δυνατόν, ξεχάστε το ασανσέρ και χρησιμοποιήστε τις σκάλες, γυμναστείτε ή πηγαίνετε για μια βόλτα την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος. Ενθαρρύνετε τους συναδέλφους σας να κάνουν το ίδιο.
9. Επιλέξτε υγιεινά φαγητά
Ζητήστε από την καφετέρια στην εργασία σας να φροντίσει για την ύπαρξη υγιεινών φαγητών στο μενού, ή κάντε μια έρευνα για να βρείτε ποια κοντινά εστιατόρια παρέχουν τέτοια φαγητά.
10. Δημιουργήστε ξένοιαστες στιγμές
Παρά το γεγονός ότι το άγχος δεν έχει αποδειχθεί ένας απευθείας παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά, σχετίζεται με το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την ανθυγιεινή διατροφή, που είναι παράγοντες κινδύνου γι' αυτά τα νοσήματα. Για να αποφύγετε το άγχος της δουλειάς, βρείτε χρόνο για γεύμα εκτός εργασίας για να πάρετε λίγο φρέσκο αέρα. Κάνετε συχνά διαλείμματα και αν είναι δυνατόν δοκιμάστε δύο 5λεπτα με ασκήσεις διάτασης
pp