tromaktiko: Οι αγελάδες ξενυχτούν για χάρη µας

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Οι αγελάδες ξενυχτούν για χάρη µας



Για την αϋπνία έχουν κατά καιρούς προταθεί ποικίλες λύσεις, από φάρµακα και βότανα έως το παραδοσιακό µέτρηµα «προβάτων». Ωστόσο, µια γερµανική γαλακτοβιοµηχανία ανατρέπει τα δεδοµέναΤο φως παίζει καταλυτικό ρόλο στα επίπεδα µελατονίνης του αγελαδινού γάλακτος, υποστηρίζουν οι επιστήµονες. Πρόκειται για την ορµόνη που ρυθµίζει το βιολογικό ρολόι όλων των θηλαστικών και σύµφωνα µε µελέτες οι αγελάδες την παράγουν κυρίως τη νύχτα.
Μέχρι σήµερα, η παραγωγή τέτοιου γάλακτος δεν ήταν εφικτή γιατί βάσει του βιοµηχανικού συστήµατος το άρµεγµα γίνεται κατά τη διάρκεια της µέρας. Ακόµη και στην περίπτωση όµως που οι αγελάδες αρµέγονται το βράδυ, το γάλα νύχτας αναµειγνύεται µε το γάλα ηµέρας, µε αποτέλεσµα να µειώνονται σηµαντικά τα επίπεδα της µελατονίνης. Για τον λόγο αυτό, οι υπάλληλοι της γαλακτοβιοµηχανίας Μilchkristalle, στο Μόναχο, ξενυχτούν και αρµέγουν τις αγελάδες από τις δύο έως τις τέσσερις το πρωί, προκειµένου να προσφέρουν στους καταναλωτές ένα γάλα µε 25 φορές υψηλότερα επίπεδα µελατονίνης. «Αρκετός φωτισµός την ηµέρα και χαµηλός τη νύχτα είναι οι κατάλληλες συνθήκες για τις αγελάδες», λέει στην «Γκάρντιαν» ο διευθυντής της εταιρείας Τόνι Γκναν. Και προσθέτει ότι εάν οι συνθήκες αυτές δεν τηρούνται, οι αγελάδες παθαίνουν σύγχυση και δίνουν γάλα χαµηλό σε µελατονίνη. Επιπλέον, τα ζώα τρώνε µεγάλες ποσότητες τριφυλλιού, που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και στο αµινοξύ τρυπτοφάνη, ουσίες που είναι απαραίτητες στον οργανισµό των αγελάδων για την παραγωγή της συγκεκριµένης ορµόνης.
Εκτός από το γάλα, η εταιρεία δηµιούργησε επίσης µια σκόνη µε τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες, η οποία µπορεί να προστεθεί σε οποιοδήποτε ρόφηµα ή στο γιαούρτι και να καταναλωθεί λίγο πριν από τον ύπνο.
Καθώς όµως η σκόνη θα διατίθεται από τα φαρµακεία, ειδικοί διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους για το νέο προϊόν, επισηµαίνοντας πως για να δουν αποτελέσµατα οι πάσχοντες από διαταραχές ύπνου θα πρέπει να καταναλώσουν πολύ µεγάλες ποσότητες. Την ίδια στιγµή, η γερµανική οργάνωση προστασίας καταναλωτών Εsowatch προειδοποιεί πως η σκόνη περιέχει πολύ µικρότερη ποσότητα µελατονίνης από τα ειδικά χάπια που κυκλοφορούν στην αγορά για την καταπολέµηση της αϋπνίας.
και λανσάρει ως φάρµακο για όσους πάσχουν από διαταραχές ύπνου ένα νέου τύπου γάλα, από αγελάδες που αρµέγονται νύχτα.
http://www.tanea.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!