tromaktiko: Στην εποχή της ΔουΝοΤρομοκρατίας

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Στην εποχή της ΔουΝοΤρομοκρατίας



Γράφει ο Γιάννης Πρεβενιός
e-mail: prevejohn@yahoo.gr

Αυτές τις μέρες άρχισε η εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του τσιγάρου στους λεγόμενους δημόσιους χώρους.
Δηλώνω εξ αρχής ότι δεν είμαι και ούτε ήμουν ποτέ καπνιστής αλλά θεωρώ ότι ο συγκεκριμένος νόμος ξεπερνάει τα όρια της κοινής λογικής.

Πραγματικά υπάρχουν χώροι όπως νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, μέσα μεταφοράς και γενικά δημόσιες υπηρεσίες που ο μη καπνίζων πολίτης πρέπει να προστατευτεί από την βλαβερή αυτή συνήθεια κάποιο συμπολιτών μας. Όμως υπάρχουν και χώροι που θα μπορούσε αν δεν τηρούνται κάποιες συνθήκες (όπως ειδικός χώρος με αυστηρές προδιαγραφές εξαερισμού) να μην παραστεί από την στιγμή που ενοχλείτε!
Το γελοίο ή μάλλον το ύποπτο είναι ότι για τα κέντρα διασκέδασης ορίσανε από τα 400 τετραγωνικά και άνω να επιτρέπεται ενώ από τα 400 τετρ. και κάτω να απαγορεύεται! … η απλή λογική λέει ότι τα τετραγωνικά ορίζουν και την χωρητικότητα σε άτομα οπότε ποσοστιαία στα 400 τετρ. θα έχουμε περισσότερους καπνιστές και στα 200 τετρ. λιγότερους! … και στις δύο περιπτώσεις λοιπόν το κακό θα είναι το ίδιο!!!
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι με το παραπάνω μέτρο οδηγούνται κατά μεγάλο ποσοστό στον αφανισμό οι μικρές οικογενειακές ταβέρνες, τα καφέ της γειτονιάς, τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού, τα ουζερί, οι πιτσαρίες, τα σουβλατζίδικα, ενώ αφήνουν ελεύθερα τα μεγάλα κέντρα, τα καζίνο και τις χαρτοπαιχτικές λέσχες!
Για μένα το μέτρο αυτό δεν έχει να κάνει με την πρώιμη ευαισθησία τους για την υγεία μας αλλά εκτός από την φοροεισπρακτική τους διάσταση πιστεύω ότι ο σκοπός τους είναι να ενισχύσουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες των νυκτερινών κέντρων ματαιώνοντας την αυξανόμενη επιστροφή των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια στις παραδοσιακές ταβέρνες με το καλό και φτηνό φαγητό. Κάνω έκκληση στους καπνιστές να μην εγκαταλείψουν αυτή την δύσκολη περίοδο τα μικρομάγαζα!… ας κάνουν αποχή από το πάθος τους μερικές ώρες για να μη τους περάσει για άλλη μία φορά!!! Ας έρθουν στις ταβέρνες και στους μικρότερους χώρους όπως τον παλιό καλό καιρό που γινόμασταν μια παρέα και συζητούσαμε και διασκεδάζαμε με τους ήχους από τα μπουζουκίθαρα που έπαιζαν τραγούδια των ... Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Λοίζου. Tραγούδια εκ των οποίων αν και πολλά γράφτηκαν την περίοδο της Χούντας, τώρα επί των ημερών της ΔουΝουΤρομοκρατίας τους … είναι επίκαιρα όπως τότε!!!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!