tromaktiko: Την αναγνώριση του σουτζούκ λουκούμ ως ΠΟΠ θέλουν οι ζαχαροπλάστες της Κομοτηνής

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Την αναγνώριση του σουτζούκ λουκούμ ως ΠΟΠ θέλουν οι ζαχαροπλάστες της Κομοτηνής



Την Άνοιξη του 2011 επιδιώκει το σωματείο ζαχαροπλαστών Κομοτηνής να είναι έτοιμος ο φάκελος για την αναγνώριση του μοναδικού -στο είδος του- παραδοσιακού γλυκού της θρακικής πόλης, του σουτζούκ λουκούμ, ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου ζαχαροπλαστών Κομοτηνής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων νομού Ροδόπης, Μιχάλης Βεζυριαννίδης, ήδη, το σωματείο αναζητά το φορέα (πανεπιστήμιο, μη κυβερνητικές οργανώσεις ή άλλους φορείς), μέσω του οποίου θα καταθέσει τη σχετική πρόταση, για να προχωρήσει η σύνταξη του αιτήματος και η προετοιμασία του φακέλου.
Όταν ο φάκελος ολοκληρωθεί, θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να ξεκινήσει η αξιολόγησή του, διευκρίνισε ο κ. Βεζυριαννίδης.
Η πρωτοβουλία του σωματείου ξεκίνησε πέρυσι, τον Απρίλιο και στόχος του σωματείου είναι η αναγνώριση του σουτζούκ λουκούμ ως προϊόν ΠΟΠ να αποτελέσει και «ασπίδα» προστασίας των παραγωγών και των επαγγελματιών της Ροδόπης, τόνισε.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η «σφραγίδα» ΠΟΠ θα προσθέσει στο προϊόν επιπλέον αξία, ικανή να το οδηγήσει, με μεγαλύτερη επιτυχία, στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Η προσπάθεια του σωματείου να διαφυλάξει και ταυτόχρονα να αναδείξει το συγκεκριμένο γλυκό, σήμα «κατατεθέν» της θρακικής πόλης, αφορά όλους τους επαγγελματίες τεχνίτες του κλάδου, επισήμανε ο κ. Βεζυριαννίδης.
Πολιτισμός, τοπική κουζίνα και κουλτούρα είναι τρία μόνο από τα «συστατικά» του σουτζούκ λουκούμ, το οποίο για τους ζαχαροπλάστες της Κομοτηνής είναι κάτι σαν τον ακανέ για τους Σερραίους συναδέλφους τους, «κομμάτι» της καθημερινότητας και της κληρονομιάς που πέρασε από γενιά σε γενιά, σ' αυτή τη φιλόξενη πόλη της θρακικής γης.
Τα σουτζούκ λουκούμ
Τα σουτζούκ λουκούμ, που παρασκευάζονται στην πόλη της Κομοτηνής από επιδέξιους τεχνίτες, διαφέρουν από τα υπόλοιπα λουκούμια στα περασμένα σε σπάγκο καρύδια, που έχουν στο εσωτερικό τους και φυσικά στη μορφή τους, που μοιάζει με σουτζούκι (μεγάλο λουκάνικο).
Όπως είπε ο κ. Βεζυριαννίδης, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του σουτζούκ λουκούμ είναι γλυκόζη, ζάχαρη, νερό, καρύδια, νισεστές και βέβαια η τεχνική, η οποία, μάλλον, θα παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό, διότι αφενός δεν μπορεί να περιγραφεί, αφετέρου είναι ένα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κομοτηνής.
http://www.kathimerini.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!