tromaktiko: Ρεκόρ βροχών τον Οκτώβριο

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ρεκόρ βροχών τον Οκτώβριο



Πιο βροχερός από το συνηθισμένο φαίνεται ότι θα είναι ο φετινός Οκτώβριος, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Παρά το γεγονός ότι υπολείπονται ακόμη 12 ημέρες μέχρι το τέλος του μήνα, τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο Οκτώβριος θα υπερβεί τις μέσες τιμές βροχόπτωσης.

Οι καταιγίδες προβλέπεται να συνεχιστούν και σήμερα, ενώ ισχυροί νοτιάδες με ένταση έως και 9 μποφόρ θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, όπου αναμένονται και κύματα υψηλότερα των 7 μέτρων. Χθες και προχθές οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σημαντικά ύψη βροχής σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Οπως εξηγεί ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου κ. Κώστας Λαγουβάρδος, τα ύψη νερού που διαπιστώθηκαν το τελευταίο τριήμερο δεν συνιστούν ακραίο φαινόμενο, καθώς ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά οι πιο βροχεροί μήνες του ελληνικού έτους. Οι συνολικές, όμως, ποσότητες βροχής που έχουν καταγραφεί από την αρχή του μήνα δείχνουν πως είναι πιθανόν ο Οκτώβριος να αποδειχθεί εξαιρετικά «υγρός».

Στην Ηπειρο
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ηπείρου: Από την αρχή του μήνα και μέχρι χθες είχαν ήδη καταγραφεί 180 χιλιοστά βροχής -με τα 80 να πέφτουν μέσα σε μία ημέρα-, όταν η μέση τιμή του Οκτωβρίου κυμαίνεται στα 120 χιλιοστά.
Οπως εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος, έξι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου στην Ηπειρο έχουν καταγράψει ύψος βροχής μεγαλύτερο των 240 χιλιοστών, στοιχείο εντυπωσιακό για την εποχή.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αρη Μπαρτζώκα, μέχρι το τέλος του μήνα τα ποσοστά βροχής στον νομό είναι πιθανό να υπερβούν τα 200 χιλιοστά, ενώ τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 140 χιλιοστά βροχής, με τον μέσον όρο να κυμαίνεται στα 50...
Η μετεωρολογική ιστορία του μήνα περιλαμβάνει αρκετές ακραίες καιρικές εκδηλώσεις. Πριν από τέσσερα χρόνια πολύ μεγάλα ύψη βροχής και πλημμύρες είχαν πλήξει τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τον Βόλο και την Κρήτη, ενώ σημαντικές πλημμύρες είχαν σημειωθεί και στη Σάμο το 2003.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!