tromaktiko: «Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμάτων» Ν.Μηχανιωνας Ν. Θεσσαλονίκης

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

«Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμάτων» Ν.Μηχανιωνας Ν. Θεσσαλονίκης



Ως “Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)” καλούνται οι σταθμοί διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών, όπου τα απορρίμματα μεταφορτώνονται σε ειδικά οχήματα κατάλληλα για κίνηση σε μεγάλες αποστάσεις.
Οι σταθμοί αυτοί πρέπει να χωροθετούνται σε κεντροβαρικά σημεία ως προς τις πηγές δημιουργίας των απορριμμάτων, ώστε τα απορριμματοφόρα οχήματα μετά την συμπλήρωση του φορτίου τους να διανύουν την ελάχιστη δυνατή απόσταση μέχρι τον ΣΜΑ, όπου ξεφορτώνουν και επιστρέφουν και πάλι στο έργο της αποκομιδής. Στη συνέχεια, τα οχήματα από τον ΣΜΑ μεταφέρουν τα απορρίμματα σε μονάδα/ες επεξεργασίας ή/και τελικής διάθεσης, έχοντας πολλαπλάσιο ωφέλιμο φορτίο από εκείνο των απορριμματοφόρων.

Οι παρακάτω εικόνες είναι από το ΣΜΑ Ν.Μηχανιώνας στην περιοχή ΒΙΟΠΑ. Προφανώς η θεωρία με την πράξη στο Δήμο μας απέχει πολύ!!! Έχει δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη χωματερή από τον Δήμο, οικιακών και μη απορριμάτων με δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα ζωής τα των κατοίκων των γύρω κατοικιών σε (απόσταση 500μ)αλλά και στο φυσικό περιβάλλον.

Όπως φαίνεται και στις εικόνες τα σκουπίδια ως επί το πλείστο δεν τοποθετούνται σε κοντέινερ αλλά εναποτίθενται στο ρέμα με αποτέλεσμα να έχει κλείσει η λεκάνη ροής του μέσα σε μικρο χρονικό διάστημα. Παρόλο που το ρέμα δεν έχει νερό όλοι γνωρίζουμε ότι η φύση δύσκολα ξεχνά, σε περιπτώσεις μάλιστα ακραίων καιρικών φαινομένων, τις λεκάνες απορροής που η ίδια χρόνια τώρα έχει δημιουργήσει! Αλλά ακόμη και αν οι ιθύνοντες δεν θεωρούν πιθανό κάτι τέτοιο ποιος είναι αυτός που τους δίνει το δικαίωμα να μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με τα διασταλλαζοντα μολυσματικά υγρά των απορριμάτων? Ένα μικρό οικολογικό έγκλημα συμβαίνει δίπλα μας και παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις στον δήμο κανείς δε δίνει σημασία.

Άλλα το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Οι κάτοικοι της περιοχής- οικισμός Πανοράματος- ακόμη και όσοι αγνοούν τη διάσταση της οικολογίας έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στο Δήμαρχο για την έντονη δυσοσμία που ξεπερνά  κάθε όριο τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί εκτός των κοντέινερ δε συλλέγονται αλλά παραμένουν μέσα στο ρέμα και στην τριγύρω περιοχή, σαπίζουν εκεί γίνονται εστία μόλυνσης και απίστευτης δυσοσμίας. Ακόμη και σήμερα που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές η κατάσταση είναι τραγική.
Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι εν μέσω προεκλογικού αγώνα ο δήμος μας ίσως ενδιαφερθεί.

Αγανακτισμένοι κάτοικοι οικισμού Πανοράματος.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!