συμβασιούχων.
Νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν με χρήση χημικών τους συμβασιούχους που κρατούσαν κλειστό το χώρο από την Τετάρτη.
Η παρέμβαση της αστυνομίας ήταν αυτεπάγγελτη. Η επέμβαση των ΜΑΤ στηρίχθηκε στην κατάθεση του εφόρου αρχαιοτήτων της Ακρόπολης, Ιω. Μάντη, στο αστυνομικό τμήμα Ακρόπολης, που με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δ. Γκύζη, την Τετάρτη, ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.
Ο έφορος κατέθεσε στην αστυνομία, ότι από την κινητοποίηση των συμβασιούχων παρακωλύεται η λειτουργία του ιερού χώρου.
Οι συμβασιούχοι διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους και την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Τη στάση της αστυνομίας με τη χρήση χημικών αλλά και γκλομπ κατήγγειλε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, Νίκος Χασομέρης.
Επανέλαβε πως ζητούν τη μονιμοποίηση και την καταβολή δεδουλευμένων σε 800 συμβασιούχους υπογραμμίζοντας πως το υπουργείο δεν σέβεται δικαστικές αποφάσεις.
«Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να βάζουν 30 εργαζόμενοι λουκέτο και να την κρατούν κλειστή για να πετύχουν κάποιες εργασιακές τους απαιτήσεις, που σε μεγάλο βαθμό είναι και αδικαιολόγητες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις κινητοποιήσεις συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη.
Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι υπάρχει μέτρο και συνέπεια,«αλλά δεν θα αφήσουμε όσους υποκινούν και λειτουργούν με τρόπους που βεβηλώνουν την εικόνα της χώρας μας να συνεχίσουν αυτές τις ενέργειές τους».
«Ο νόμος είναι νόμος, δεν μπορεί να κλείνει η Ακρόπολη από περίπου 30 συμβασιούχους» δήλωσε από την πλευρά του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης. Πρόσθεσε πως πριν από μήνες ψηφίστηκε νόμος που αφορά τους συμβασιούχους σύμφωνα με τον οποίο όταν λήγει η σύμβαση φεύγουν.
Απαράδεκτες οι πράξεις και οι σκηνές που συμβάλουν στη δυσφήμιση της χώρας είπε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
«Κανένας δεν επικροτεί κανένα φαινόμενο βίας. Αλλά δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Ακρόπολη αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ουδείς δικαιούται να την κλείνει και να παρεμποδίζει χιλιάδες πολίτες που ταξίδεψαν για να τη δουν, να την επισκεφθούν», είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.
Πολιτικές αντιδράσεις
«Είμαστε απολύτως αντίθετοι, ως Νέα Δημοκρατία, με τέτοιες πράξεις, όπως η κατάληψη της Ακρόπολης από τους συμβασιούχους. Από την άλλη πλευρά, όμως, πρέπει να καταλάβει και η κυβέρνηση ότι με τα ΜΑΤ δεν λύνονται τα προβλήματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων» είπ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ευθύνες στις κυβερνήσεις που διατηρούν το καθεστώς των συμβασιούχων καταλόγισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής
«Η Ακρόπολη δεν είναι οικόπεδο κανενός. Ανήκει στην Ελλάδα και την ιστορία της. Δεν μπορεί να έρχονται τουρίστες από το Los Angeles και το Sydney και να βρίσκουν λουκέτα» τόνισε ο ΛΑΟΣ.
«Καταγγέλλουμε την ωμή αστυνομική βία σε βάρος των συμβασιούχων και των εκτάκτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη και καλούμε σε συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν στις 5 το απόγευμα στην είσοδο της Ακρόπολης το συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού» τονίζει ο ΣΥΝ.
Κυβέρνηση και εργαζόμενοι έπρεπε να βρουν τρόπο συνεννόησης δήλωσε στο σταθμό μας ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε «το πελατειακό κράτος λύνει τις διαφορές του με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο μνημείο της Ακρόπολης με τα ΜΑΤ και την καταστολή. Αυτή η εικόνα δεν αξίζει στη χώρα».
skai.gr