tromaktiko: Προσοχή στα συμπληρώματα για τη μείωση της χοληστερίνης

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Προσοχή στα συμπληρώματα για τη μείωση της χοληστερίνης



Μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια

Στην Αμερική οι άνθρωποι που προσπαθούν να αποφύγουν τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης δαπανούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως αγοράζοντας κόκκινο ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση, ένα συμπλήρωμα που έχει φανεί ότι μειώνει τη χοληστερίνη LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη.
Μια νέα μελέτη βρήκε ωστόσο ότι τα ενεργά συστατικά που περιέχονται στο συμπλήρωμα ποικίλουν από μάρκα σε μάρκα και πιθανά από παρτίδα σε παρτίδα. Ακόμη, ένα στα τρία προϊόντα που ελέγχθηκαν περιείχε μια ουσία που μπορεί να είναι επιβλαβής για τα νεφρά.
Για τις ανάγκες της μελέτης, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Archives of Internal Medicine, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δείγματα από δώδεκα προϊόντα ρυζιού με κόκκινη μαγιά. Ενώ ορισμένες κάψες περιλάμβαναν μόλις 0,1 μιλιγκράμ από το ενεργό συστατικό monacolin, άλλες περιείχαν 11,15 μιλιγκράμ.

Σε τέσσερα από τα δείγματα που ελέγχθηκαν βρέθηκε κιτρινίνη, ένας μύκητας που προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια στα ζώα.

Παλαιότερες μελέτες από τους ίδιους συγγραφείς αναφέρουν ότι το κόκκινο ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση μείωνε αποτελεσματικά τη χοληστερίνη LDL. Τώρα οι συγγραφείς εφιστούν την προσοχή, σημειώνοντας ότι ως συμπληρώματα τα προϊόντα αυτά δεν ελέγχονται από το FDA και δεν είναι τυποποιημένα. Το FDA έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν προϊόντα κόκκινου ρυζιού που έχει υποστεί ζύμωση, τα οποία υποστηρίζουν ότι μειώνουν τη χοληστερίνη.

«Η άποψή μας είναι ότι το κόκκινο ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση, αντίθετα με άλλα φυτικά προϊόντα για τα οποία δεν υπάρχουν αποδείξεις, είναι πραγματικά αποτελεσματικό», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Ram Y. Gordon, καρδιολόγος στο Chestnut Hill Hospital, τμήμα του Συστήματος Υγείας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. «Ωστόσο, λόγω αυτών που εντοπίσαμε, ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, διστάζουμε να υποστηρίξουμε ότι είναι καλό για τους ανθρώπους».

Πηγή: healthview.gr
p.p
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!