tromaktiko: Σχετικά με τα πανεπιστήμια Ελλαδας και Αγγλίας

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Σχετικά με τα πανεπιστήμια Ελλαδας και Αγγλίας



Μέρες τώρα βλέπω τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, και αποφάσισα να γράψω και εγώ την άποψη μου μιας και έχω εμπειρία και από τα δύο.
Καταρχάς θέλω να υπενθυμίσω σε όλους πως δεν είναι όλα ή άσπρα ή μαύρα! Βεβαίως υπάρχουν πανεπιστήμια εξωτερικού που είναι πάρα πολύ χαμηλού επιπέδου, καθώς και παιδιά που αναγκάστηκαν να πάνε έξω γιατί είτε δεν πέρασαν πουθενά είτε δεν πέρασαν στην πρώτη  τους επιλογή. Όμως υπάρχουν και εξαιρετικά πανεπιστήμια διεθνούς φήμης, καθώς και παιδιά που επέλεξαν το εξωτερικό ως καλύτερη λύση, ενώ είχαν περάσει στην πρώτη τους επιλογή στην Ελλάδα.
Εγώ έχω αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο της Αθήνας (ήταν η πρώτη μου επιλογή) που θεωρείται ένα από τα καλύτερα, πιο περιζήτητα, και έχει βάση από τις υψηλότερες στην Ελλάδα. Παρολαυτά, τελικά συνειδητοποίησα πως το εν λόγω επάγγελμα δεν έκανε για μένα και έτσι αποφάσισα να αλλάξω κλάδο και να σπουδάσω άλλο αντικείμενο σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Για μένα η σύγκριση απλά δεν υπάρχει! Όταν ήρθα εδώ ένιωσα οτι βρίσκομαι σε άλλον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή, σκεφτόμενη το προηγούμενο μου πανεπιστήμιο μόνο τα γέλια με πιάνουν από την κατάντια του! Βέβαια όσο ήμουν φοιτήτρια η κατάσταση δεν μου φαινόταν για γέλια αλλά τραγική. Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω! Να πω για τους άθλιους γεμάτους έπαρση καθηγητές (με μέσο) που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μας μειώσουν? Να πώ για τα γραπτά που δεν διορθώνονταν αλλά ως δια μαγείας βαθμολογούν ταν? Να πω για τις αντιγραφές? Για το πρόγραμμα της εξεταστικής που το μαθαίναμε πάντα τελευταία στιγμή? Για τα βιβλία που μας τα έδιναν όποτε ήθελαν? Βέβαια εδώ οφείλω να πω οτι ήταν δωρεάν. Αλλά τι να το κάνω? Αφού τελικά αναγκαζόμουν να αγοράζω και ένα σωρό άλλα γιατί "ΠοÏ! πας χωρίς να έχεις διαβάσει το βιβλίο που έχει γράψει ο καθηγητής???" Να πω για τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου? Να πώ για τις απεργίες και τις καταλήψεις? Για τα χαμένα εξάμηνα?? Για τις διπλές εξετάστικές? Για τα πανάθλια όντα τα κομματόσκυλα??? Ειλικρινά η λίστα μου είναι ατελείωτη! Στο πανεπιστήμιο μου στην Αγγλία οι καθηγητές είναι πολύ φιλικοί και θέλουν και προσπαθούν πραγματικά να μας μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Η διδασκαλία δεν αρκείται στη θεωρία αλλά γίνονται και πάρα πολλά πρακτικά και εργαστήρια. Η διόρθωση των γραπτών είναι πάντα αντικειμενική. Στις εξετάσεις δεν υπάρχει περίπτωση αντιγραφής. Το ίδιο και στις εργασίες. Οι εγκαταστάσεις είναι άψογες. Το πρόγραμμα τηρείται πιστά και το πρόγραμμα τις εξεταστικής βγαίνει πάντοτε εγκαίρως. Και το κυριότερο δεν υπάρχουν κομματόσκυλα!!!
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είμαι απόλυτη, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Και στην Αθήνα είχα 2-3 καθηγητές εξαιρετικούς, αλλά δυστυχώς είναι οι εξαιρέσεις. Οι περισσότεροι όχι απλώς δεν ήταν μόνο μέτριοι αλλά ήταν... (μη το πω καλύτερα).
Μπορεί τώρα να πληρώνω για τις σπουδές μου (και στην Ελλάδα πληρώνουμε μην αυταπατάστε), αλλά πραγματικά το αξίζουν και αισθάνομαι τυχερή που μου δίνεται αυτή η δυνατότητα. Και αν στο μέλλον αποκτήσω παιδιά, σίγουρα θα τα ενθαρρύνω να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Σε πανεπιστήμιο υψηλού επιπέδου όμως, γιατί οπώς προείπα, και στην Αγγλία υπάρχουν πανεπιστήμια της πλάκας για πέταμα χρημάτων. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η πραγματικότητα αλλά τα καλά πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα καλά πανεπιστήμια της Ελλάδας.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!