Η χρήση της μαστίχας Χίου έως τώρα περιοριζόταν σε γλυκά, αρτοσκευάσματα, λικέρ και στη γνωστή σε όλους μας τσίχλα. Όμως, πρόσφατα οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που είχαν παρατηρήσει οι παλαιότεροι και είχε επισημάνει και ο Ιπποκράτης:
Η μαστίχα βοηθάει στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψε ότι ακόμα και μικρές ποσότητες μαστίχας μπορούν να καταστρέψουν τα βακτήρια helicobakter pylori, που μόλις δέκα χρόνια πριν αναγνωρίστηκαν ως η κύρια αιτία για το πεπτικό έλκος και τον καρκίνο του στομάχου.
Επίσης, η μαστίχα φαίνεται ότι μειώνει τη χοληστερίνη, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενεργεί ως αντιοξειδωτικό (εξομαλύνοντας τις ρυτίδες εσωτερικά και εξωτερικά) και μπορεί να προστατεύσει ακόμα και από την αρτηριοσκλήρωση.
Για όλους αυτούς τους λόγους και φυσικά για το υπέροχο άρωμά της, οι σεφ που ασχολούνται με την ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούν τη μαστίχα ως μυρωδικό για πάρα πολλά φαγητά, κυρίως σε πιάτα με χοιρινό κρέας. Βρείτε, λοιπόν, και εσείς μερικές συνταγές που σας αρέσουν και εντάξτε τις στο διαιτολόγιό σας.
Πηγή: zougla.gr