tromaktiko: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε.



Με αφορμή την τρέχουσα ειδησιογραφία σχετικά με την αδιαφάνεια και το νεποτισμό που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας έχω να σας παραθέσω τα εξής :
Τελευταία έχουν εμφανιστεί άτυπα και από το πουθενά σαν εργαζόμενοι συμβασιούχοι σε διάφορα τμήματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου , κάποια άγνωστα νέα άτομα, εντελώς άσχετα με το αντικείμενο, τα οποία εκπαιδεύονται από τους νυν συμβασιούχους διοικητικούς υπαλλήλους. Αρκετά από τα άτομα αυτά είναι στενά συγγενικά πρόσωπα καθηγητών Πανεπιστημίου ή υπαλλήλων του ΕΑΠ και το αστείο είναι, ότι μεταξύ τους και αδέρφια ακόμα κάνουν ότι δεν γνωρίζονται.
Φαίνεται λοιπόν μεθοδεύεται η εξυπηρέτηση ημετέρων σε βάρος των παλαιών και ανεπιθύμητων συμβασιούχων από το γενικό γραμματέα Χ. Ροδόπουλο,ο οποίος επί χρόνια διενεργεί αυτού του είδους τις προσλήψεις. Και αναρωτιέται κανείς, πώς νομιμοποιείται σε δημόσιο ίδρυμα, να εκπαιδεύονται άτυπα εκ των προτέρων, υποψήφιοι για πρόσληψη, έτσι ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και εικονικά τυπικά προσόντα για τη μελλοντική τους επιλογή; Ποιός το σχεδίασε και με τι πλάτες το υλοποιεί;
Σημειωτέο είναι ότι ο γεν. γραμματέας κινείται σαν απόλυτος άρχων ,δεδομένου ότι η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ , με πρόεδρο τον καθηγητή Χ.Κοκκώση, διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση και νυν υπό παραίτηση, στην ουσία είναι ανύπαρκτη και επομένως ο γραμματέας λύνει και δένει ανεξέλεγκτος εκμεταλλευόμενος το κενό εξουσίας. Και βέβαια χρησιμοποιώντας νομιμοφανείς διαδικασίες. Είναι προφανές ότι η μεθόδευση αυτή γίνεται όχι για λόγους οικονομίας, αφού τα ανεπιθύμητα άτομα θα αντικατασταθούν, αλλά για βόλεμα ημετέρων. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι τότε θα πεταχτούν στο δρόμο άτομα τα οποία επί σειρά ετών κάλυπταν με την εργασία τους τις ανάγκες του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με αμοιβή οικονομικού μετανάστη, χωρίς δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα, επίδομα αδείας και τιμαριθμικές αυξήσεις. Και το πιο απάνθρωπο είναι ότι τους αναγκάζουν να εκπαιδεύουν αυτοί οι ίδιοι τους αντικαταστάτες τους. Έτσι λοιπόν θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά ότι ο στυγνότερος εκμεταλλευτής - εργοδότης είναι το δημόσιο. Ήδη έχουν ειδοποιηθεί 8 συμβασιούχοι από τους 68,ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους από το νέο έτος, μη έχοντας ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με τις αντίστοιχες θέσεις να έχουν καταληφθεί από άλλους, που έχουν (υποτίθεται) περισσότερα προσόντα.

Δεν τους ανακοίνωσε όμως βάσει ποίας απόφασης της ΔΕ εκτελούνται οι νέες προσλήψεις και με ποιά κριτήρια, ανά θέση, γίνεται η αντικατάσταση των ,ήδη από πολλών χρόνων, εργαζόμενων.

Τέλος σχετικά με το άρθρο <<Απορίες για το ΕΑΠ>> της εφημερίδας ΑΛΛΑΓΗ που δημοσιεύτηκε την 21/10/2010 στη σελίδα 24, έχω να συμπληρώσω τα ακόλουθα:

1. Η ανάθεση έργου σε συμβασιούχους γίνεται μετά από προκήρυξη και επιλογή και όχι με διαγωνισμό, όπως υποστήριξε ο κ. Κοκκώσης.

2. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΕΑΠ, τα νέα άτομα που επιλέχτηκαν, τοποθετήθηκαν αρχικά άτυπα σε διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου και μεθοδεύτηκε η εκπαίδευση τους από τους παλαιούς, (χωρίς να διαρρεύσει ότι πρόκειται για τους νέους συμβασιούχους που θα αντικαταστήσουν κάποιους από τους ήδη εργαζόμενους), έτσι ώστε οι καινούργιοι να αποκτήσουν την εργασιακή εμπειρία και τα τυπικά προσόντα που δεν είχαν αλλά απαιτούνταν από τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

3. Τα ονόματα των επιλεγέντων καθώς και τα προσόντα που διαθέτουν δεν ανακοινώθηκαν και έτσι οι μη επιλεγέντες δεν έχουν στοιχεία για να υποβάλλουν κάποια ένσταση.

Τα συμπεράσματα για τη μεθόδευση αυτή δικά σας.

Συμβασιούχος ΕΑΠ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!