Ο σκοπός ήταν η ενημέρωση πάνω στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου από τον κ. Κώστα Σταματόπουλο, συγγραφέα σχετικού βιβλίου, που έχει αναλώσει 7 πλήρη χρόνια στη συλλογή στοιχείων και συγγραφή, δεκάδες δε ασχολούμενος με αγάπη για το ενδιαφέρον αυτό θέμα.
Το κτήμα Τατογιού, όπως τόλεγαν οι παλαιότεροι, είναι μια τεράστια έκταση 42.000 στρεμμάτων που ήδη συρρικνώθηκαν στα 35.000, δηλαδή υπερδιπλάσια από το σύνολο του Α/Δ Ελ. Βενιζέλος.
Οι ωραίες εικόνες που προβλήθηκαν σε μεγάλη οθόνη γέμισαν πίκρα την κατάμεστη αίθουσα.
Μια ανεκτίμητη περιουσία έχει αφεθεί στην τύχη της και τα κτήρια καταρρέουν το ένα μετά το άλλο.
Τούτο δε παρά το ότι έχει αναγνωρισθεί από το 2003 ως δημόσια κρατική περιουσία και μάλιστα μνημείο διατηρητέο κατόπιν σωτήριας πρότασης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στης οποίας το ΔΣ μετέχει ο κ. Σταματόπουλος. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι από τα 40 κτήρια που περιλαμβάνει δεν χαρακτηρίσθηκαν ούτε τα μισά, παρότι είναι η λίθινη ιστορία του μοναδικού αυτού και σε φυσική καλλονή χώρου.
Την εμπεριστατωμένη έκθεση από τον κ. Κ. Σταματόπουλο και το στενό του συνεργάτη, ακολούθησε πολύ χρήσιμη συμπληρωματική παροχή στοιχείων από μια κυρία επίσης του ΔΣ.
Ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο δίκην Αγοράς, για να θυμηθούμε λίγο τους αρχαίους μας και τον Μιχ. Χαραλαμπίδη, όπου εξετέθησαν επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες και απόψεις.
Μάθαμε ότι είναι ο μοναδικός ίσως χώρος όπου επιτεύχθηκε ολική αναδάσωση διότι, κατά τη νεοελληνική κατάρα, υπήρξε επανειλημμένα θέατρο πυρκαγιών.
Τώρα όμως λέχθηκε ότι μετά τον φυσικό κύκλο που συμπληρώθηκε, επικρέμαται ο κίνδυνος νέας εκτεταμένης πυρκαγιάς αν δεν ληφθούν εκτεταμένα μέτρα πυροπροστασίας.
Σήμερα όπως ακούστηκε την πυρασφάλεια επιμελείται αυτόβουλα παρακείμενος σύλλογος οικιστών, ειδοποιών εγκαίρως την Υπηρεσία. Έκαναν όμως την εμφάνισή τους και πρόβατα που επωφελούνται της εγκατάλειψης των εκτάσεων από τους ανθρώπους.
Προτάθηκε η αναβίωση του χώρου, χωρίς αλλοίωση της μορφής των αρχικών κτηρίων του περίφημου Τσίλερ, με σύγχρονες χρήσεις προς χάρη του κοινωνικού συνόλου, πράγμα που θα εξασφαλίσει και τη συντήρησή του με αυτοχρηματοδότηση.
Τέτοιες ενδεικτικές προτάσεις είναι να ενταχθούν εκπαιδευτικές, όπως στο παρελθόν, και συνεδριακές – τουριστικές δραστηριότητες χωρίς τσιμεντοποίηση του, ενδεχομένως και στο πανδοχείο του. Μην ξεχνάμε και το σύγχρονο λεγόμενο αγροτοτουρισμό που επιδοτείται. Αναφέρθηκε ότι στην Κρήτη έχουν αποκατασταθεί χωριά και αποτελούν προορισμούς επίσκεψης προς επίδειξη παραδοσιακών οικοτεχνιών.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση αναβίωσης παραδοσιακών χρήσεων οινοποιίας, με παράλληλη έκθεση ποικιλιών, και ελαιοπαραγωγής με αναστήλωση των οικείων εγκαταστάσεων.
Ασφαλώς πρωτεύουσα αξία έχει η δημιουργία δύο μουσείων, αφού έχει ακόμη απομείνει κάποιο μικρό μέρος από το ανεκτίμητο υλικό ως άμαξες, Ρολς Ροϊς κλπ.
Στην παρατήρηση ότι η εγκατάλειψη οφείλεται στην Ελληνική κακομοιριά και υποκρισία για να μη χαρακτηριστεί κάποιος ότι ευνοεί την πρώην βασιλική περιουσία αντιτάχθηκε το ότι κατά την Οκτωβριανή επανάσταση οι Μπολσεβίκοι εκτέλεσαν τους τσάρους, διαφύλαξαν όμως τα παλάτια ως κόρη οφθαλμού και εισπράττονται τώρα μεγάλα ποσά από την τουριστική βιομηχανία χάριν του λαού. Το ίδιο κάνουν και όλοι οι πολιτισμένοι λαοί της εσπερίας με τους οποίους συμπράττουμε.
Κατατέθηκε ότι ο ΟΡΣΑ έχει ασχοληθεί και υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και χρήσεων, η ελληνική όμως γραφειοκρατική πολυπραγμοσύνη, επικάλυψη αρμοδιοτήτων και αναβλητικότητα είναι ανασταλτικός παράγοντας κάθε αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
Εδώ όμως υποστηρίχθηκε με έμφαση ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ολιγωρίας. Όπως καθένας μπορεί να διαβάσει στο υπογραμμένο Μνημόνιο, που υπάρχει ολόκληρο στο Ιντερνετ, η κρατική περιουσία έχει υποθηκευτεί. Αν δεν κινητοποιηθεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος λαός θα περιέλθει στους ξένους τραπεζίτες ή τον γείτονα, αφού οι τίτλοι είναι μεταβιβαστοί. Δηλαδή οι δικοί μας άνεργοι αντί να ξενιτευτούν και να έρθουν ξένοι να τους αντικαταστήσουν μπορούν να αξιοποιήσουν την προαιώνια ελληνική κληρονομιά η αξία της οποίας έχει υπολογιστεί πολλές φορές πολλαπλάσια του χρέους που επισείεται συνεχώς. Άλλο βέβαια αξιοποίηση από μας και άλλο εκποίηση σε ξένους αντί πινακίου φακής με αναθέσεις.
Το σοβαρότερο που εξάχθηκε από την αυθόρμητη συνέλευση πολιτών είναι ότι αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία μη κερδοσκοπικού φορέα που θα παρακολουθεί άγρυπνα και θα αναλάβει όλη την πίεση προς κάθε κατεύθυνση αλλά και κάθε πρωτοβουλία για να μη ρημάξει ολοσχερώς το υπέροχο αυτό «φιλέτο» του Ελληνικού λαού. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ΕυρωπαΙκά προγράμματα για τέτοιες επεμβάσεις και ότι πρόσφατα το ίδρυμα Νιάρχου διέθεσε 550 εκ. για να γίνει στον παλιό ιππόδρομο Εθνική Βιβλιοθήκη και Λυρική Σκηνή κατόπιν διεθνούς επιλογής εξ εξειδικευμένων αρχιτεκτόνων. Επίσης παλιά είχε δείξει ενδιαφέρον το ίδρυμα Λάτση αλλά κατά τα ειωθότα αποπέμφθηκε. Επισημάνθηκε ότι για την απόλυτη διαφάνεια των ενεργειών του φορέα θα μπορούσε ν’ ακολουθηθεί η Χάρτα των ΜΗΚΥΟ που ήδη την έχουν υπογράψει και 17 Ελληνικές. Π.χ. θα μπορούσαν να δημοσιεύονται τα οικονομικά και οι διαγωνισμοί στο διαδίκτυο, πράγμα που θα προφύλασσε και από τον κίνδυνο ύποπτων χρηματοδοτήσεων που επεσήμανε σε ομιλίες του ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης. Πολύ θα βοηθήσει την προσπάθεια ασφαλώς η εν εξελίξει φωτογραφική αποτύπωση από ειδήμονα καλλιτέχνη φωτογράφο.
Η ημερομηνία αυτή θα μπορούσε ν’ αποβεί ιστορική σηματοδοτώντας την έναρξη ενασχόλησης των ενεργών πολιτών με την αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης κρατικής περιουσίας, δημιουργία θέσεων εργασίας με οικολογική ανάπτυξη, ως αρωγός του Κράτους που έχει αποδειχθεί από πολλών δεκαετιών ότι δεν επαρκεί αν δεν έχει επιτέλους τη στήριξη όλων μας.
Οι πολίτες που πλημμύρισαν την αίθουσα προσήλθαν με ενθουσιασμό και άφησαν τα στοιχεία τους για να στελεχώσουν το φορέα της ευγενούς και ωφέλιμης προσπάθειας που θα γίνει οδηγός για μια αφύπνιση και ανάπτυξη των τεραστίων δυνατοτήτων του Έλληνα πολίτη.
Όλοι οι παρευρεθέντες και ασφαλώς πολλοί από τους αναγνώστες περιμένουμε με ανυπομονησία να υπογράψουμε το καταστατικό και να μετάσχουμε στην ξενάγηση του χώρου από τον υποδειγματικό Έλληνα Κώστα Σταματόπουλο που είναι βέβαιο πως πολλοί άλλοι θα μιμηθούν στο κοντινό μέλλον.