tromaktiko: Σχετικά με "Απάτη της Ανακύκλωσης"

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Σχετικά με "Απάτη της Ανακύκλωσης"



Σε πολλά άρθρα (μεταξύ τους και επιστημονικά) που έχω διαβασει τελευταία, όλοι συμφωνούσαν οτι η ανακύκλωση όλων των υλικών είναι άστοχη και μπορεί μάλιστα να επιβαρύνει το περιβάλλον. Γιατί;;

1) ΧΑΡΤΙ: Στη σημερινή εποχή το χαρτί προέρχεται από δέντρα τα οποία φυτεύονται για αυτό το σκοπό (φάρμες - όπως φυτεύουμε μήλα για να τα τρώμε, έτσι φυτεύουμε και δέντρα για να τα κόβουμε και να κάνουμε χαρτί). Μάλιστα η βιομηχανία χαρτοπολτού φυτεύει πάρα πολλά δέντρα για χαρτί. Κανένας πια δεν πάει σε παρθένα και μή δάση και κόβει δέντρα για χαρτί. Ούτε ο Αμαζόνιος καταστρέφεται για το χαρτί, αλλά καταστρέφεται από τους ντόπιους κυρίως που χρειάζονται γη για καλλιέργεια τροφίμων ή κτηνοτροφία. Καλό είναι να ελλατώσουμε τη χρήση χαρτιού, !
αλλά η ανακύκλωσή του (από τη συγκομιδή με ξεχωριστό όχημα-βλέπε καυσαέρια και καυσιμα, η επεξεργασία του με δυνατά χημικά - βλέπε καυσαέρια, ενέργεια και χημικά απόβλητα) βλάπτει περισσότερο το περιβάλλον από το να φτιάξεις χαρτί από την αρχη.
2) ΓΥΑΛΙ: Το ίδιο ισχύει και με το γυαλί. Η ενέργεια (συν καυσαέρια) που χρειάζεται για την ανακύκλωσή του είναι περισσότερη από το να το φτιάξεις από την αρχή.
3) ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ: Το μόνο υλικό που συμφωνούν όλοι ότι αξίζει να ανακυκλωθεί.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

------------------------

Δεν διαφωνώ ότι το κόστος της ανακύκλωσης είναι τεράστιο, και ότι τα κέρδη των εταιριών αυτού του τύπου είναι μηδαμινά. Αυτό που έχει όμως τεράστια σημασία είναι πως γίνεται η συλλογή των υλικών προς ανακύκλωση.
Το λέω γιατί στο δήμο Ευόσμου, που τώρα συνενώθηκε με το δήμο Ελευθερίου-Κορδελίου, είχε δοθεί εντολή τα ανακυκλώσιμα να συλλέγονται από τα απορριμματοφόρα, μαζί με όλα τα απορρίμματα.
Έχω λοιπόν την απορία:"ΓΙΑΤΙ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΙ, ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ????"
Αν λοιπόν ήθελα π.χ. το χαρτί να καταλήξει στη χωματερή δεν θα έκανα διαχωρισμό στα απορρίμματα μου.
Και κάτι τελευταίο, αν όντως θέλαμε να διαχειριστούμε σωστά τα σκουπίδια μας, τότε εκτός από την ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, πλαστικού, κτλ, θα μπορούσαμε να έχουμε κάδους για οργανικά απορρίμματα. Αλλά αυτοί είναι δυσεύρετοι, ειδικά αυτοί που έχουν σχεδιασμό για χώρους στους οποίους απουσιάζει το πράσινο.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!