tromaktiko: Aπαντηση στο θέμα εφορευτική επιτροπή-γραμματείς-εκλογές....

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Aπαντηση στο θέμα εφορευτική επιτροπή-γραμματείς-εκλογές....



Δεν έχω πολλά να πω: Το εξής απλό, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Αλήθεια, έχει κατανοήσει κανείς ότι το κράτος δεν έχει αυτοτελή υπόσταση, αλλά εξαρτάται πλήρως από μας, ακόμη και για σοβαρά ζητήματα, όπως η ανάδειξη βουλευτών, κυβερνήσεων, αυτοδιοικητικών αρχών, και εν τέλει για την εκλογή του μέλλοντός μας; Για το σκοπό αυτό, επιστρατεύονται δικαστικοί αντιπρόσωποι (συνήθως δικηγόροι λόγω της νομικής καταρτίσεώς τους), γραμματείς, δηλ. απλοί πολίτες που φέρνουν σε πέρας το περισσότερο γράψιμο κατά τη διάρκεια της 12ωρης εκλογικής διαδικασίας, και τέλος, μέλη της εφορευτικής επιτροπής, κληρωθέντες πολίτες, καλούνται να βοήθήσουν, υπό τις οδηγίες ενός δικαστικού αντιπροσώπου που κατέχει τη διαδικασία.
Ανάμεσα σε όλους αυτούς, ξέρει άραγε κανείς ποιος απ' όλους φέρει την ποινική ευθύνη έναντι του κράτους, τον κίνδυνο να βρεθεί το βράδυ των εκλογών έναντι του εισαγγελέα πρωτοδικών, κατάκοπος μετά από 24 ώρες διαδικασίας, να καλείται να απολογηθεί για τυχόν παραλείψεις, νοθείες, καθυστερήσεις? Αυτός είναι ο δικαστικός αντιπόσωπος.
Αυτός είμαι κι εγώ, και πραγματικά, απορώ με όλους αυτούς που ενοχλούνται ή τα βάζουν με ανθρώπους- συνήθως νέους- που αναμένουν μία φορά στα 5 χρόνια να διοριστούν στις εκλογές, προκειμένουν να δουν ένα ποσό (!) των 1000 και ευρώ. Ακόμη κι αν χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Γαύδο!!!
Γιατι είμαστε κι εμείς παιδιά των 25+, με 5 χρόνια σπουδές, με μεπταπτυχιακά ενδεχομένως, νέοι επιστήμονες όπως οι περισσότεροι νεοέλληνες, που αμοίβονται μηνιαίως με 600 και σπανιότερα, με 700 ευρώ..Μη λυπάστε, να λυπάστε μόνον όταν εμείς οι νέοι σφαζόμαστε μεταξύ μας, όταν όλοι έχουμε το ίδιο πρόβλημα....
Και βέβαια ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής δεν πληρώνεται, από την ισχύουσα νομοθεσία. Το κράτος -ιδεολογικά- εκεί επαφίεται στον εθελοντισμό των ελλήνων πολιτών. Μπορεί να είναι αντισυνταγματικό, ως καταναγκαστική εργασία, μπορεί και να μην είναι. Το απλό όμως, και αυτό που δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί δεν έρχονται ή τουλάχιστον δεν ενημερώνουν- μέσω τηλεφώνου στον δήμο ή μέσω ενός συγγενή τους κατά την εκλογή, ότι δεν θα έρθουν. Αντιθέτως, θορυβούνται και βρίζουν τους αντιπροσώπους, επειδή απλά το κράτος πληρώνει εν προκειμένω τη νομική τους κατάρτιση.
Βρε παιδιά, δικηγόροι είμαστε των 600 ευρώ! Ηρεμία!! Αν ζηλεύετε τόοοσο πολύ, απλά σπουδάστε νομική!! Ειναι εύκολο!.
Όσο για τους γραμματείς, είναι εύκολο να διευκολύνουμε έναν άγνωστο, ενδεχομένως και άνεργο, πολίτη, και να τον προσλάβουμε ως γραμματέα...μην φύγει όμως 12 το βράδυ, εν μέσω καταμέτρησης, για να δεί τη φίλη του-φίλο του που περιμένει, να φάει, ή απλά επειδή κουράστηκε...Θα συνειδητοποιήσει ποτέ κανείς ότι οι εκλογές είναι τεράστια ποινική ευθύνη?? Επειδή ακριβώς αυτό μου έχει τύχει, και να κάνω καταμέτρηση βουλευτικών εκλογών ολομόναχος, μέχρι τις 11 το επόμενο πρωί, με την απειλή του εισαγγελέα πάνω απτο κεφάλι μου. Γιατι? Γιατι απλά η εφορευτική ουδόλως ήρθε, ο γραμματέας έφυγε απτις 12...αλλά το κράτος δεν ενδιαφέρεται.
Αποζημιώνεται η ποινική απειλή με 1000 ευρώ? Όχι βέβαια! Γιαυτό επιλέγουμε γραμματείς της εμπιστοσύνης μας, γιαυτό.
Να είστε ευτυχείς, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, που δεν σας βαραίνει λοιπόν η ευθύνη για την ορθή και σύννομη ενέργεια των εκλογών. Το κράτος απλά σας ζήτησε βοήθεια..Αν δεν θέλετε...απλά ανεχτείται την αναφορά που κάνουμε στον έφορο- εισαγγελέα.
Δεν είναι δίωξη...μπορεί όμως και να είναι

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!