tromaktiko: Η διπλωματία των όπλων

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Η διπλωματία των όπλων



Η Ρωσία προσέφερε στη Βενεζουέλα πιστώσεις 4 δις δολαρίων για να αγοράσει όπλα όταν ο πρόεδρος της...
 Λατινοαμερικάνικης χώρας επισκέφθηκε την Μόσχα τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας το ποσό που δαπανά το Καράκας για να εκσυγχρονίσει το υλικό των ενόπλων δυνάμεων.

Βενεζουέλα και Ρωσία έχουν συσφίξει τις σχέσεις τους στα πεδία της ενέργειας και της άμυνας με μεγάλες επενδύσεις από την Μόσχα στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

Η Ουάσινγκτον έχει εκδηλώσει την καχυποψία της για την αγορά αρμάτων μάχης, μαχητικών και συστημάτων αεράμυνας τα τελευταία χρόνια. Ο Τσάβες απαντά ότι απλά προχωρά στον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου υλικού του στρατού.

"Ήμασταν στη Ρωσία πριν από λίγο καιρό και η Ρωσική κυβέρνηση μας παρείχε πίστωση 4 δις δολαρίων για να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε αμυντικό εξοπλισμό", δήλωσε ο Τσάβες χθες Σάββατο σε εκδήλωση για τα 90 χρόνια ύπαρξης της εγχώριας πολεμικής αεροπορίας.

"Απλά φέρουμε σε πέρας το σκοπό της υπεράσπισης της πατρίδας από την απειλή της αυτοκρατορίας και των συμμάχων της", πρόσθεσε.

Ο Τσάβες προτίμησε να μην υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα αγοραστεί με τις πιστώσεις αυτές. Τον Απρίλιο ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Βενεζουέλα ετοιμάζει παραγγελίες οπλικών συστημάτων συνολικής αξίας 5 δις δολαρίων.

Οι παγερές διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Τσάβες και των ΗΠΑ ώθησαν την Ουάσινγκτον να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Βενεζουέλα το 2006.

Δίχως προσβάσεις σε ανταλλακτικά, τα περίπου 20 αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16 και άλλα αεροσκάφη της χώρας έχουν καθηλωθεί στο έδαφος, και αυτό ώθησε τον Τσάβες να αγοράσει μαχητικά, μεταγωγικά και άλλο υλικό, όπως συστήματα ραντάρ, από τη Ρωσία και την Κίνα

news247.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!