tromaktiko: «Κανείς δεν πλούτισε από τη βουλευτική αποζημίωση»

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

«Κανείς δεν πλούτισε από τη βουλευτική αποζημίωση»



«Κανείς δεν πλούτισε από τη βουλευτική αποζημίωση»
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Προϋπολογισμός δαπανών της Βουλής του...
 οικονομικού έτους 2011, ενώ εγκρίθηκε ο Απολογισμός δαπανών της Βουλής για το οικονομικό έτος 2009, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 120 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, στο πλαίσιο της ομιλίας του επεσήμανε ότι η κύρια κατευθυντήρια γραμμή στη σύνταξη του Προϋπολογισμού για το 2011 ήταν η συνεχόμενη, για δεύτερη χρονιά, περιστολή των δαπανών, για να αντιμετωπισθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας με περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελλείμματος του κρατικού Προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «ο προτεινόμενος Προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2011 είναι μειωμένος κατά 20.104.000€ σε σύγκριση με τον ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του 2010» σε μια προσπάθεια να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες, χωρίς ωστόσο να τίθεται σε κίνδυνο η ποιοτική λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ύψος των προτεινόμενων πιστώσεων για το 2011 είναι 197.988.000€ έναντι ποσού 218.092.000€ του οικονομικού έτους 2010. Ο κ. Πετσάλνικος αναφερόμενος στα κατά καιρούς επικριτικά σχόλια για το κόστος της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι «αυτό το ποσό των 197 εκατ. € αντιστοιχεί μόλις στο 3,8 τοις χιλίοις περίπου του κρατικού Προϋπολογισμού», ποσό πολύ μικρότερο, όπως είπε, σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «οι μειώσεις που πραγματοποιούνται οφείλονται κατά 66% στις περικοπές που αποφασίσαμε από φέτος στις αποδοχές των βουλευτών (βουλευτική αποζημίωση κλπ) καθώς και στις περικοπές αποδοχών του προσωπικού της Βουλής».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους βουλευτές, οι μειώσεις για το 2011 ανέρχονται σε 20.000€ ετησίως για τον καθένα, δηλαδή σε τουλάχιστον 1.600€ μηνιαίως για κάθε βουλευτή, ποσοστό που αγγίζει το 20%. Επίσης, με την κατάργηση από φέτος της αυτοτελούς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης η μείωση των αποδοχών θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σημαντικές είναι και οι μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων λόγω των μειώσεων διαφόρων επιδομάτων, αλλά και τις περικοπές έως και 30% (και την φορολόγηση πλέον) του ειδικού επιδόματος που καταβάλλεται εδώ και δεκαετίες στο προσωπικό της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στα επικριτικά σχόλια ορισμένων ΜΜΕ για το ύψος της συνολικής βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι βουλευτές, τόνισε ότι «κανείς από αυτούς μέχρι σήμερα δεν πλούτισε από τη βουλευτική αποζημίωση που δεν ξεπερνά τα 6.500 ευρώ το μήνα, δηλαδή τις 75.000-80.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα ποσά αυτά για έναν απλό πολίτη μπορεί να φαντάζουν υψηλά, αλλά πρέπει να λάβει κανείς υπόψη τα αυξημένα έξοδα που έχει ένας βουλευτής τα οποία πληρώνονται από τον ίδιο και όχι από τη Βουλή, όπως π.χ. τα υψηλά ενοίκια των βουλευτικών γραφείων ή τα υπέρογκα έξοδα κίνησης, ιδιαίτερα για τους βουλευτές της περιφέρειας».

newsbeast.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!