tromaktiko: Συστάθηκε κοινοπραξία γαλλικών τραπεζών για την χρηματοδότηση των FREMM!

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Συστάθηκε κοινοπραξία γαλλικών τραπεζών για την χρηματοδότηση των FREMM!



Τραπεζική κοινοπραξία (κονσόρτσιουμ) για την χρηματοδότηση του προγράμματος προμήθειας από το Πολεμικό Ναυτικό των γαλλικών φρεγατών FREMMσυστάθηκε από ομάδα γαλλικών τραπεζών με την συμμετοχή και εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων. Η συνολική χαμηλότοκη χρηματοδότηση μπορεί να καλύψει το συνολικό οικονομικό ύψος του προγράμματος το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 3,5 δις ευρώ για τα έξι σκάφη σε περίοδο 15 ετών και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αφού κατ’αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει επιβάρυνση του δημόσιου χρέους μέχρι την ολοκλήρωση των παραδόσεων αφού δεν εγγράφεται σε αυτό βάσει των όσων ισχύουν στην Eurostat.
Η λύση αυτή αποφασίστηκε από την γαλλική πλευρά η οποία βλέπει ότι ναι μεν η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κρίσιμο πρόβλημα ασφάλειας τα επόμενα χρόνια (οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν συγκεντρώσει ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία για τις δραστηριότητες και τις προετοιμασίες στην «άλλη πλευρά του λόφου»…), αλλά η οικονομική συγκυρία σήμερα είναι τέτοια που θυμίζει «ναυαγό που δεν έχει λεφτά να αγοράσει σωσίβιο».
Στην κοινοπράξία συμμετέχουν η Γενική Τράπεζα, η Societe General και η ΒΝP Paribas. Το δε επιτόκιο δανεισμού θα είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται αυτή την στιγμή το γαλλικό δημόσιο, δηλαδή κάτω από 3%!
Στην συνάντηση που θα έχουν Ν.Σαρκοζί και Γ.Παπανδρέου την ερχόμενη Δευτέρα στα Ιλίσια Πεδία, το θέμα θα τεθεί μετ’επιτάσεως. Και η χρηματοδότηση του προγράμματος και συνεπώς η μετάθεση αποπληρωμής του μετά από πολλά χρόνια, αλλά κυρίως η μη εγγραφή του στο δημόσιο χρέος πριν την ολοκλήρωσή του βάσει των προβλεπομένων από την Eurostat αποτελούν σημαντικά στοιχεία, αλλά στην παρούσα συγκυρία, ίσως το σημαντικότερο να είναι άλλο: Κατοχυρώνονται 1200 θέσεις εργασίας στα ναυπηγεία Ελευσίνας-Νεωρίου, μάλλον θα υπάρξει και κάποιο ποσοστό στην συμπαραγωγή που θα δοθεί στα ΕΝΑΕ, αλλά θα προσληφθούν περίπου 500 εργαζόμενοι επιπλέον για όσο χρόνο διαρκέσει το πρόγραμμα.
Πρακτικά πρόκειται για την υλοποίηση μιας τεράστιας επένδυσης η οποία θα προέλθει μέσω χρηματοδότησης της χώρας σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου οι γραμμές χρηματοδότησης από το εξωτερικό τίθενται εν αμφιβόλω.
Το γεγονός ότι οι γαλλικές τράπεζες (που αποτελούν μεγάλο μέρος του συνολικού τραπεζικού κλάδου της Ε.Ε.) δείχνουν εμπιστοσύνη και χρηματοδοτούν την Ελλάδα για ένα τόσο μεγάλο ποσό σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αποτελεί ένα επιπλέον θετικό στοιχείο για την έκβαση της υπόθεσης, αφού τα μηνύματα που θα σταλούν στις αγορές είναι πολυσήμαντα μέσω μιας χρηματοδότησης σε επίπεδα που ίσχυαν πριν την εκτόξευση των spreads!
Η γαλλική πλευρά θέλει να «δοκιμάσει» την ελληνική για το αν και κατά πόσον αυτά που λέγονται περί σεβασμού στην δέσμευση της διακρατικής συμφωνίας που υπάρχει για τις FREMM πράγματι ισχύουν ή η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι απλώς παρελκυστική με όλες τις συνέπειες που θα έχει μελλοντικά η γαλλική στάση στην Ε.Ε….
Και βέβαια πάνω απ’όλα θα σταματήσει ο φαύλος κύκλος του αφοπλισμού που ταλανίζει την χώρα εδώ και μία επταετία και έχει αποθρασύνει την Άγκυρα…
defencenet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!