tromaktiko: Στα άδυτα του Τσερνόμπιλ από το 2011

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Στα άδυτα του Τσερνόμπιλ από το 2011



Η κυβέρνηση της Ουκρανίας πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του διαβόητου πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ και τη γύρω...
 απαγορευμένη ζώνη στο κοινό από το 2011.

Οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα από ιδιωτικές εταιρείες, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, είναι παράνομες και επικίνδυνες.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιδραστήρας 4 του εργοστασίου εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 και απελευθέρωσε ένα σύννεφο ραδιενεργών υλικών που μόλυνε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης.

Έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από μολυσμένες εκτάσεις στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, τμήματα της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Σε μία ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ οριοθετήθηκε και εκκενώθηκε μία ζώνη αποκλεισμού που επισήμως παραμένει ακατοίκητη. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.

Ως πόλη φάντασμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το Πριπιάτ, η πόλη των 50.000 κατοίκων που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 για να φιλοξενήσει τους εργάτες του Τσερνόμπιλ. Οι 2.500 εργαζόμενοι του εργοστασίου δουλεύουν σήμερα με βάρδιες προκειμένου να ελαχιστοποιείται η έκθεση στη ραδιενέργεια.

Από το ουκρανικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοινώθηκε ότι οι ξεναγήσεις στη ζώνη αποκλεισμού θα επιτραπούν αφού πρώτα καθοριστεί η ασφαλής διαδρομή που θα ακολουθούν οι τουρίστες. Ανακοίνωσε επίσης ότι φιλοδοξεί να ολοκληρώσει ένα νέο στέγαστρο για τον αντιδραστήρα 4 μέχρι το 2015.

Η νέα "σαρκοφάγος" πρόκειται να καλύψει την τσιμεντένια και μεταλλική κατασκευή με την οποία καλύφθηκε πρόχειρα ο αντιδραστήρας μετά το ατύχημα. Η παλιά αυτή κατασκευή έχει εμφανίσει ρωγμές και διαρρέει ραδιενέργεια, δημιουργώντας ανησυχίες για νέο ατύχημα.

Με εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 1,15 εκατομμύρια ευρώ, η "σαρκοφάγος" θα έχει ύψος 105 μέτρα, πλάτος 150 μέτρα, μήκος 260 μέτρα και βάρος 20.000 τόνους. Στη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης
 

cosmo.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!