tromaktiko: Κεφίρ: Ελιξίριο ζωής

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Κεφίρ: Ελιξίριο ζωής



Το κεφίρ είναι ένα παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στον Καύκασο και έχει συνδεθεί με την εκπληκτική μακροζωία των φυλών που ζουν εκεί - η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής τους υπερβαίνει τα 110 χρόνια.
Tο κεφίρ παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι.

Οφέλη:
1.Προάγει την πέψη των τροφών και γενικότερα την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού. συστήματος.
2.Ανακουφίζει από τις εντερικές διαταραχές.
3.Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες.

Οδηγίες για παρασκευή κεφίρ στο σπίτι:
* Βάλτε 50 γραμμάρια κόκκους κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο(θα το βρείτε κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα).
* Προσθέστε 1/2 λίτρο γάλα της προτίμησής σας και κλείστε καλά το καπάκι.
* Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες. Αν το θέλετε ποιο αραιό αφήστε το 12 ώρες. Όσο πιο πολύ το άφήνετε τόσο πιο πηχτό και όξινη θα γίνεται η γεύση. Γενικά μην το αφήνεται πάνω από τρεις μέρες και λιγότερο από 12 ώρες. Φροντίστε επίσης να είναι μακριά απο το άμεσο ηλιακό φώς.
* Περάστε το από πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Αυτό που θα περάσει είναι το πόσιμο κεφίρ, ότι μείνει στο σουρωτήρι είναι οι δραστικοί κόκκοι τους οποίους θα ξαναχρησιμοποιήσετε για την επόμενη καλλιέργεια.
* Ξεβγάλτε καλά το βάζο, και τους κόκκους όπως είναι μέσα στο πλαστικό σουρωτήρι, με φρέσκο γάλα ή με κρύο νερό προσέχοντας να στραγγίσει καλά και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.




     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!