Από τη µελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδοµένα οκτώ κλινικών δοκιµών και στην οποία συµµετείχαν 25.570 ασθενείς, προέκυψε µείωση των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 40% και από καρκίνο του οισοφάγου κατά 60%. Τα περισσότερα οφέλη αποκοµίζουν όσοι αρχίζουν να λαµβάνουν την ασπιρίνη στα 45-50, καθώς ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται σε αυτήν την ηλικία. Βαρύτητα δίνεται όχι στην ποσότητα του χαπιού που λαµβάνεται καθηµερινά, αλλά στη διάρκεια λήψης. Ειδικότερα, στα πέντε χρόνια προληπτικής θεραπείας επιβεβαιώθηκε η ευεργετική επίδραση κατά του καρκίνου του οισοφάγου, του παγκρέατος, του εγκεφάλου και κατά ορισµένων ειδών καρκίνου του πνεύµονα. Στα δέκα χρόνια καταγράφηκαν θεαµατικά αποτελέσµατα κατά του καρκίνου του στοµάχου και του παχέος εντέρου και στα 15 κατά του καρκίνου του προστάτη.
Ο καθηγητής Πίτερ Ελγουντ από το Πανεπιστήµιο του Κάρντιφ παρατηρεί στους «Financial Times» ότι ίσως η δράση της ασπιρίνης ως ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου να οφείλεται στο γεγονός ότι ενισχύει τη δυνατότητα των κυττάρων να επανορθώνουν τις βλάβες στο DNA.
Εκατοµµύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσµο λαµβάνουν καθηµερινά το πολύτιµο φάρµακο, που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ, για να προστατευθούν από εµφράγµατα και εγκεφαλικά. Επιπλέον, η ασπιρίνη, το φάρµακο που λανσάρισε η φαρµακοβιοµηχανία Bayer το 1899 ως αναλγητικό, έχει υποστηριχθεί ότι µπορεί να λειτουργήσει προληπτικά κατά του διαβήτη, της άνοιας και των επιπλοκών της εγκυµοσύνης. ∆εδοµένων όλων αυτών, η πλειονότητα των επιστηµόνων τονίζει ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης υπερακοντίζουν τις παρενέργειες, όπως ο κίνδυνος γαστρορραγίας, ο οποίος επηρεάζει µόνο έναν στους 2.000.
http://www.tanea.gr