tromaktiko: Γιατί δεν έχουμε βρει εξωγήινους ακόμα;

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί δεν έχουμε βρει εξωγήινους ακόμα;



Το ερώτημα αν είμαστε ή δεν είμαστε μόνοι στο γαλαξία είναι αυτό που μας έχει συναρπάσει όλους, από τους μαθηματικούς μέχρι τους συνωμοσιολόγους.

Αλλά, εάν οι εξωγήινες μορφές ζωής είναι άφθονες στο Σύμπαν - όπως πιστεύουν μερικοί άνθρωποι - γιατί δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας ;
Από το Doctor Who στον Σούπερμαν, και από τον ET στον Marvin , πολλές μυθοπλασίες ξεφυτρώνουν τακτικά και μας φέρνουν εξωγήινους στην Γη άλλοτε ως φίλους ή άλλοτε ως εχθρούς, αλλά, μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει αποδείξει ότι έχει δει ποτέ έναν εξωγήινο , εκτός σε ταινία ή στην τηλεόραση.
Το 1960, ένα ραδιοτηλεσκόπιο στράφηκε προς στο διάστημα για να "ακούσει" , να "δει" και να αναζητήσει σημάδια εξωγήινης νοημοσύνης, ώστε να βρει επιστημονική απάντηση στο ερώτημα "είναι κανείς εκεί έξω;"
Αλλά 50 χρόνια μετά, κανείς δεν ξέρει την απάντηση σε αυτό.
«Είναι ίσως το πιο σημαντικό ερώτημα», λέει ο δρ Φρανκ Ντρέικ, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος της ραδιοαστρονομίας και θεωρείται ο πατέρας του Seti ( Search for Extra Terrestrial Intelligence).
"Τι σημαίνει να είναι ένα ανθρώπινο ον; Ποιο είναι το μέλλον μας; Υπάρχουν άλλα πλάσματα σαν εμάς; Τι έχουν γίνει; Τι μπορεί να παράγει την εξέλιξη; Πόσο μακριά μπορεί να πάει η εξέλιξη;
"Όι απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα θα βγουν στην επιφάνεια, όταν μάθουμε για την εξωγήινη ζωή, αυτές σίγουρα θα εμπλουτίσουν τη ζωή μας, όσο τίποτα άλλο".
Πίσω στο 1961, o Frank Drake δημιούργησε μια φόρμουλα (εξίσωση) για να υπολογίσει πόσο πιθανό είναι το να είμαστε μόνοι μας στο γαλαξία, μια εξίσωση η οποία εξακολουθεί να στηρίζει το πως απαντούν οι επιστήμονες σε αυτό το ερώτημα μέχρι και σήμερα.
Η λεγόμενη "εξίσωση Drake" εκτιμά τον αριθμό των πολιτισμών που μπορεί να επικοινωνήσουν με τη Γη. Και ο αριθμός αυτός κατ 'εκτίμηση το 1961 ήταν 10.000.Αλλά αν ο αριθμός αυτός είναι περίπου αυτός στην πραγματικότητα, τότε το πιο πιεστικό ερώτημα είναι, γιατί δεν έχουμε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο για την ύπαρξη αυτών των πολιτισμών;
Αυτό ήταν ένα ερώτημα που έθεσε ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι ,ήδη από το 1950, λέγοντας «που είναι όλοι αυτοί;" στους συναδέλφους του στην διάρκεια ενός γεύματος. Αποτέλεσε ως βάση για το λεγόμενο παράδοξο Φέρμι ,που αντιπαραθέτει στις υψηλές εκτιμήσεις της ευφυούς ζωής, την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που υπάρχουν.
Αυτή η «μεγάλη σιωπή" - όπως συχνά αναφέρεται.
Οι αστρονόμοι υπολόγισαν ότι υπάρχουν περίπου 70 εξακισεκατομμυρίωνν - ή επτά ακολουθούμενο από 22 μηδενικά - αστέρια στο ορατό Σύμπαν.
"Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι" για τους εξωγήινους , λέει ο καθηγητής John Zarnecki, από το Open University. Ο Stephen Hawking λέει πως εξωγήινοι σχεδόν σίγουρα υπάρχουν.
Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επειδή οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία μικροκυμάτων για λίγο περισσότερο από έναν αιώνα - σε σύγκριση με την ηλικία της Γης, που είναι πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια - ακόμα και αν κάποιος είναι εκεί έξω, το παράθυρο της ευκαιρίας για να έχει παρόμοια τεχνολογία με εμάς ώστε να μας απαντήσει, είναι εξαιρετικά μικρό.
Κάποιοι άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με τη νοημοσύνη έρχεται η καταστροφή.
Ο χρόνος που μεσολαβεί ώστε να έρθουν σε επαφή πολιτισμοί μεταξύ τους πριν αυτοκαταστραφούν είναι πολύ σύντομος.
Και πολλοί άλλοι διαφωνούν σχετικά με το κατά πόσον αυτή η αναζήτηση είναι το "άπαν" τελικά.
Πράγματι, η πιο απλή απάντηση στο παράδοξο του Φέρμι είναι ότι, δεν υπάρχει ευφυής ζωή για να την αναζητήσουμε,γιατί κανείς δεν την έχει βρεί ακόμα.
Αλλά ο Δρ Drake έχει μια πιο απλή απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν έχει βρεθεί εξωγήινη ζωή:
"Μήπως απλά δεν έχουμε δοκιμάσει αρκετά,» λέει.
«Έχουμε εξετάσει προσεκτικά μερικές μόνο χιλιάδες αστέρια και πολύ λίγα κανάλια, αν πάρετε τις αισιόδοξες τιμές από την εξίσωση Drake, αυτες μας υποδεικνύουν ότι αυτή τη στιγμή, μπορεί να υπάρχουν περίπου 10.000 εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία.
Αυτό είναι ένα σε 10.000.000 άστρα. , έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να φτάσουμε σε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στις προσπάθειές μας για την ανακάλυψη αυτών των πολιτισμών."

http://taneatouoropou.blogspot.com/2010/12/γιατί-δεν-έχουμε-βρει-εξωγήινους-ακόμα.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!