tromaktiko: Είναι δίκαιος ο αγώνας της Κερατέας και του Λαυρίου

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Είναι δίκαιος ο αγώνας της Κερατέας και του Λαυρίου



Θα πρέπει να ενημερώσουμε τους αγαπητούς φίλους που παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις στην Κερατέα πως ο αγώνας ενάντια σε αυτόν τον κατάφορα άνομο και άδικο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπει την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. ...
σε Κερατέα και Γραμματικό δεν είναι πρόσφατος. Έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια τώρα και προσπαθούμε ήσυχα και δημοκρατικά, αξιοποιώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται, να προβάλλουμε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το κράτος βρέθηκε αντιμέτωπο με μια οργανωμένη, ενωμένη και συνειδητοποιημένη Κερατέα. Η αντίδραση της κοινωνίας της Κερατέας δεν αποδίδεται ούτε σε πολιτικές σκοπιμότητες ούτε σε πείσμα ούτε σε άρνηση να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.
Όλοι εμείς που κατοικούμε σε αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο, θεωρούμε πως η Λαυρεωτική είναι το σπουδαιότερο κομμάτι της Αττικής γης, όχι γιατί είμαστε τοπικιστές αλλά γιατί η ίδια η ιστορία του τόπου αυτού το δικαιολογεί.
Σε μια τέτοια περιοχή και μάλιστα σε αρχαιολογικό χώρο είναι αδιανόητο να κατασκευαστεί οποιαδήποτε εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων. Θα ήταν απαράδεκτο, σχεδόν ιεροσυλία.

Η περιοχή της Λαυρεωτικής έχει μοναδική γεωλογική, περιβαλλοντική, ιστορική και αρχαιολογική αξία και είναι πραγματικά λυπηρό η Πολιτεία να μην μπορεί να το αντιληφθεί. Ειδικότερα το Οβριόκαστρο είναι μια περιοχή που συγκεντρώνει τα παρακάτω κριτήρια αποκλεισμού (τα οποία υπόψιν θεσπίστηκαν από την ίδια την πολιτεία και τους επιστήμονες και αποτελούν κριτήρια αποκλεισμού μιας περιοχής υποψήφιας για κατασκευή ΧΥΤΑ)

α. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηριστεί ως "Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους" (ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980)

β. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 107/Β/29-12-1995)

γ. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων

δ. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων. Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων)

ε. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία

στ. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980, ή μάλλον ήταν, αφού ο τότε περιφερειάρχης Αττικής, αποφάσισε και διέταξε "άρση της αναδάσωσης" τον Αύγουστο του 2007, την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν.... (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων)

ζ. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης " μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος")


Ειλικρινά είναι λυπηρό να βλέπει κανείς ορισμένα ΜΜΕ να παραπληροφορούν λέγοντας ότι πρόκειται να κατασκευαστεί μόνο ΧΥΤΥ ενώ υπάρχουν στην διάθεση όλων τα τεύχη δημοπράτησης που αναφέρουν για ΧΥΤΑ. Εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει επεξεργασία και διαλογή των απορριμμάτων αυτά θα θάβονται ως έχουν. Μιλούμε στην πραγματικότητα λοιπόν για ΧΥΤΑ.

Νιώθουμε λοιπόν την υποχρέωση να διαφυλάξουμε αυτόν τον χώρο. Είναι η ηθική μας υποχρέωση απέναντι στους ευατούς μας, στην νεότερη γενιά και την ιστορία αυτού του τόπου. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Λύση σε μια δίκαιη και ευνομούμενη πολιτεία μπορεί να βρεθεί με την συναίνεση και τον διάλογο, όχι με τα ΜΑΤ.

Θα είμαστε όλοι εδώ παρόντες. Ενας ολόκληρος δήμος, ο δήμος Λαυρεωτικής διεκδικεί το μέλλον του.
http://forkeratea.blogspot.com/2010/12/blog-post_86.html
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!