tromaktiko: Για το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ με τιτλο 1821

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Για το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ με τιτλο 1821



Πολλά αρνητικά σχόλια ακούω για το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ με τιτλο 1821. Προσωπικά δεν συμφωνώ. Εχω δει ολα τα επεισόδια του εν λογω "ντοκιμαντέρ" μεχρι τώρα και μου εχει αρέσει.... Εντάξει κριτική πάντα μπορεί να γίνει και προσωπικά εχω και εγώ κανει (ειδικά για το 1ο επεισόδιο λόγω μη αναφοράς στο παιδομάζωμα). Ασφαλώς στα πλαίσια ενός ιστορικού έργου κάποιος θα εχει να προσθέσει, να διαφωνήσει, και να ερμηνεύσει αλλιώς, αλλα μέχρι εκεί.

Σε γενικές γραμμές τηρείται μια επιστημονική δεοντολογία και δίνεται έμφαση σε ολες τις πτυχές εκείνης της εποχής. Σωστά αναφέρονται οι βιαιοπραγίες και των Ελληνων καθώς ειναι αφελές να πιστεύει κάποιος πως σε ενα πολεμο οι "δικοί" μας ήταν "λόρδοι". Αμφότεροι σφάχτηκαν και βιαιοπράγησαν. Η ιστορία (πρέπει να) μελετά τα γεγονότα και να τα καταγράφει ψυχρά και χωρίς συναισθηματισμούς και προκαταλήψεις.

Για όσουν νομίζεται ότι ο ΣΚΑΙ τα βγαζει από το κεφάλι του.. και νομίζεται ότι οι Ελληνες ήταν λόρδοι, διαβαστε λιγο να ξεστραβωθείτε
Ο Κολοκοτρώνης ο ίδιος αναφέρει: "«Το ασκέρι όπου ήτον μέσα, το ελληνικό, έκοβε και εσκότωνε, από Παρασκευή έως Κυριακή, γυναίκες, παιδιά και άντρες, τριάνταδύο χιλιάδες. Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη. Ελληνες εσκοτώθηκαν εκατό.» [ Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής φυλής, Απομνημονεύματα Κολοκοτρωναίων, Εκδόσεις Νάστου, τόμος 1, 112.]
http://el.wikipedia.org
Και μην ακούω ότι επειδή ήμασταν 400 χρόνια σκλαβωμένοι αυτό δεν λογαριάζεται έγκλημα ή ότι ο ΣΚΑΙ δεν πρέπει να το πεί.
Επίσης (για εναν αλλο διαμαρτυρόμενο) ειναι γνωστό οτι σαν ημερομηνία της εναρξης της επαναστασης θεωρείται μαλλον η 26 Ιανουαρίου όπου γίνεται στη Βοστίτσα (Αίγιο) η λεγόμενη σύναξη των προεστών του Μοριά (ενα μηνα πρίν την 25η). Αλλοι πάλι όπως οι Μανιάτες θέλουν να λένε ότι άρχισε στις 17 Μαρτίου στην Τσίμοβα- Αρεόπολη. Τι σημασία εχει; Παντως στις 25 Μαρτιού δεν έγινε μάλλον τίποτα απλά "βόλευε" να συμπέσει με το Ευαγγελισμό (βλέπουμε το συμβολισμό). Κανένα πρόβλημα, ο λαος θέλει σύμβολα και καλά καναν και του έφτιαξαν μερικά.

Μην ανησυχείτε, ο ΣΚΑΙ (λογικά) θα πεί και για τις σφαγές των Τούρκων, Αιγυπτίων και Τουρκαλβανών που έπονται στα επόμενα επεισόδια. Καθίστε λοιπόν να το δείτε το ντοκιμαντέρ και αφήστε του κοκορισμούς. Κατι θα μαθετε και από αυτό. Και το χαλασμένο ρολόι δυο φορές την μερα σωστά λέει την ώρα..
Ερευνάτε τας γραφάς

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!