tromaktiko: Το δανειάκι των 500 χιλιάρικων προς τη ΓΕΝΟΠ, είναι μόνο το κερασάκι μιας πλούσιας τούρτας

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Το δανειάκι των 500 χιλιάρικων προς τη ΓΕΝΟΠ, είναι μόνο το κερασάκι μιας πλούσιας τούρτας



Στις 3 Φεβρουαρίου, το ΥΠΕΚΑ κατέθεσε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που έλαβε το συνδικαλιστικό σωματείο ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ κατά τη δωδεκαετία 1999-2010. 
Τα στοιχεία αυτά είχε στείλει η επιχείρηση ΔΕΗ στην υπουργό κ. Μπιρμπίλη από την 1η Δεκεμβρίου 2010. Η Κ. Μπιρμπίλη για άγνωστους λόγους τα κράτησε στο συρτάρι της..
2 μήνες και αποφάσισε να τα δώσει στις 3 Φεβρουαρίου 2011.
Πράγμα κατ’ αρχήν παράξενο, αφού ο κύριος όγκος των χρημάτων που δόθηκαν αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ. Επίσης και στις 2 Δεκεμβρίου η υπουργός απέφυγε να δώσει τα στοιχεία περί των ποσών που έλαβε η ΓΕΝΟΠ κατά την απάντηση που έδωσε στη βουλή, σε σχετική ερώτηση της κ. Μπακογιάννη, δίνοντας αντ’ αυτών τα αδιάφορα στοιχεία αλληλογραφίας που αντάλλαξε με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό.
Και δεν μιλάμε βέβαια για τα τελευταία 500 χιλιάρικα που έδωσε η διοίκηση της ΔΕΗ υπό μορφή «δανείου» στο σωματείο. Αυτά είναι λίγα σε σχέση με τα 3,1 εκατομμύρια που έδωσε μέσα στο 2010 η διοίκηση προς ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ, και ελάχιστα μπροστά στα 30 εκατόμμύρια που πήρε το σωματείο από το 1999 μέχρι το 2010.
Τώρα πια ξέρουμε ότι από το 1999 ως το 2010 έχουν δοθεί προς τη ΓΕΝΟΠ και την ΟΚΔΕ περί τα 30 εκατομμύρια υπό τη μορφή θεσμοθετημένων «χορηγιών» οι οποίες σταδιακά ενσωματώνονται στις συλλογικές συμβάσεις!
Μέχρι το 2002 τα ποσά που δίνονταν κινούνταν κάτω από τα 500 χιλιάρικα.
Το 2002 (μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον κ. Νέζη) αρχίζει η εκτόξευση των ποσών, με ενίσχυση της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ πλέον, που συνεχίζεται για ακόμη δύο χρόνια περίπου στα ίδια επίπεδα. Το 2005 όμως (επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. και διοίκησης Παλαιοκρασσά) το ποσό εκτινάσσεται σε σχεδόν 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ με νέο άλμα φτάνει στο ζενίθ των 4,7 εκατ. ευρώ για το έτος 2006, επί διοικήσεως Μανιατάκη.
Σήμερα που οι οικονομικές δοσοληψίες του συνδικάτου με τη διοίκηση γίνονται γνωστές και σε μας τους μη γνωρίζοντες την υπόθεση, είναι πια φανερό τι μπόρεσαν να πετύχουν οι 3 ψήφοι των συνδικαλιστών στο ΔΣ με το να είναι ρυθμίστριες ισορροπιών για την εκλογή των διοικήσεων.
Φωτίζεται μια άλλη επικερδής για την τσέπη τους όψη της συνδιοίκησης που ασκείται δεκαετίες τώρα στη ΔΕΗ με την υπόθαλψη της κεντρικής κυβέρνησης.
Στο τέλος του περασμένου έτους, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Φωτόπουλος μας είπε για το δανειάκι των 500000 ευρώ που έλαβε το σωματείο από τη διοίκηση:
–  «προτιμήσαμε το δάνειο γιατί δεν θέλουμε χορηγίες”.
Τα στοιχεία της ΔΕΗ όμως, όπως εστάλησαν στην αρμόδια υπουργό, δείχνουν ότι εντός του 2010 η ΓΕΝΟΠ έλαβε από τη ΔΕΗ ξεχωριστή χορήγηση 534.000 ευρώ, με αιτιολογία, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, “Κάλυψη ετήσιων δαπανών προϋπολογισμού ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ” και “Κάλυψη Δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν θέματα της ΔΕΗ”. Κι ακόμη ότι έλαβε άλλα 72.000 ευρώ με αιτιολογία “Κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις μελών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο εξωτερικό”!
Το σύνολο λοιπόν των χορηγήσεων πέραν του δανείου, ανέρχεται σε 606.478,4 ευρώ. Οι ενισχύσεις όμως δεν σταματούν εδώ.
Μέσα στο 2010 και πάλι, η ΟΚΔΕ-ΔΕΗ ( Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων), που έχει ιδρυθεί από τη ΓΕΝΟΠ, ενισχύθηκε με ποσό 2.495.064 ευρώ.
Οι λόγοι για τους οποίους μας είπαν ότι δόθηκαν αυτά τα χρήματα ήταν:
Ένα μέρος του ποσού αυτού της ΟΚΔΕ (1,885 εκατ.) αφορά σε ”κάλυψη δαπανών για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων”. Το υπόλοιπο, δηλαδή ποσό σχεδόν 610.000 ευρώ, αφορά στην… “Κάλυψη δαπανών για ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων(!) και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις”.
Το σύνολο, λοιπόν, των θεσμοθετημένων ενισχύσεων προς ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ ξεπέρασε το 2010 (το έτος όπου όλοι οι Έλληνες κληθήκαμε να περιορίσουμε τις δαπάνες μας) τα 3,1 εκατ. ευρώ. Ακόμη δε κι αν αφαιρεθούν καλόπιστα οι δαπάνες για “κοινωνικά προγράμματα” παρόλο που είναι απροσδιόριστο τι αφορούν, παραμένει ένα ποσό της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο προφανώς δεν είναι ικανό να συντηρήσει τις “λιτές” συνδικαλιστικές ανάγκες της ΓΕΝΟΠ. Γι αυτό και ζήτησαν και πήραν το έξτρα δάνειο των 500 χιλιάρικων για να «μην κλείσει η ΓΕΝΟΠ» όπως μας είπαν αφοπλιστικά ο πασόκος πρόεδρος κ. Φωτόπουλος και ο νουδίτης γραμματέας κ. Κατσαρός.
Το πιθάρι των υπό κρατικό συμφέρον και έλεγχο εταιριών έχει τρύπιο πάτο όταν τέτοιες πρακτικές  βασιλεύουν ακόμα και στις μέρες του σφιξίματος του ζωναριού.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!