tromaktiko: Μεγάλη αύξηση των ασθενών με Αλτσχάιμερ

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλη αύξηση των ασθενών με Αλτσχάιμερ



Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, εκδήλωση του προγράμματος «Megaron Plus” με κύριο θέμα την νόσο Αλτσχάιμερ και συμμετοχή Γάλλων και Ελλήνων επιστημόνων.....
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Ελληνική Εταιρία Νόσου Αλτσχάιμερ και το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων.
Κύριοι ομιλητές αποτέλεσαν οι Γάλλοι καθηγητές Νευρολογίας Ζαν-Φρανσουά Ντεμονέ, και Φλοράνς Πασκιέ, καθώς και οι: Δρ. Μάγδα Τσολάκη Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ-Καθηγήτρια ΑΠΘ, Δρ. Παρασκευή Σακκά, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ Αθηνών και Ελισάβετ Καπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ αυξάνονται αλματωδώς σε όλο τον κόσμο και όπως είπε η κ. Σακκά «η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί ερευνητική πρόκληση του αιώνα μας».

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας (60 % του συνόλου) από την οποία πάσχουν 160.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 35.000.000 σ' όλο τον κόσμο. Εμφανίζεται στο 5-10%, των ατόμων άνω των 65 ετών.
Στην ηλικία των 85 ετών η πιθανότητα εμφάνισης είναι 1 στα 3 άτομα, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών. Προκαλεί βαθμιαία εκφύλιση του εγκεφάλου και έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων του ατόμου στα προχωρημένα στάδια, της κινητικότητας και της καθημερινής λειτουργικότητας.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των ασθενών με άνοια, αποτελεί αναπόφευκτο επακόλουθο της γήρανσης του γενικού πληθυσμού, λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής. Υπολογίζεται ότι το 2050, 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν ή εκπονούν σχέδια δράσης για την άνοια. Η Γαλλία είναι από τις πρωτοπόρες χώρες που ξεκίνησαν εθνικά προγράμματα για τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα, υπάρχει δραματική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για τους ανοϊκούς ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Οι αναπτυγμένες χώρες ξοδεύουν σημαντικά ποσά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ολοένα περισσότερων ανοϊκών ασθενών και την υποστήριξη των φροντιστών τους. Η κ. Σακκά είπε ότι σήμερα δαπανώνται 422 δισ. δολάρια , ενώ το κόστος των οικογενειών με ασθενή υπολογίζεται σε 142 εκατ. δολάρια.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, δυστυχώς δεν μπορεί να προβλεφθεί. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο εξέταση είπαν οι ομιλητές που να μπορεί να προβλέψει εάν ένα άτομο θα προσβληθεί στο μέλλον από νόσο Αλτσχάιμερ. Μπορεί όμως να διαγνωστεί με βεβαιότητα σε ποσοστό έως και 90%.

OXI ALLO KAPBOYNO
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!