tromaktiko: Απονομή σύνταξης αναπηρίας ΟΓΑ σε όσους έχουν χρόνο ασφάλισης σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Απονομή σύνταξης αναπηρίας ΟΓΑ σε όσους έχουν χρόνο ασφάλισης σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών
Διεκπεραιώνεται μέσω φυσικής παρουσίας στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων(Ο.Γ.Α) ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών(ΚΕΠ).
Αρμόδιος φορέας: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΟΓΑ)
Ιστοσελίδα: http://www.ermis.gov.gr
Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 726/09.06.2003
Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απονομή σύνταξης αναπηρίας από τον ΟΓΑ σε όσους έχουν χρόνο ασφάλισης σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας (Καναδάς, Κεμπέκ, Η.Π.Α., Ν. Ζηλανδία, Αργεντινή, Κύπρος, Βραζιλία, Αίγυπτος, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη):
-Γνωμάτευση κρατικού ιατρού(κρατικού νοσοκομείου) για την πάθηση του αιτούντος.
-Αίτηση απονομής σύνταξης αναπηρίας ΟΓΑ σε όσους έχουν χρόνο ασφάλισης σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.
-Έγγραφα στοιχεία που αποδεικνύουν την ασφάλιση του αιτούντος στον ξένο φορέα ή αρχική συνταξιοδοτική απόφαση, εφόσον είναι ήδη συνταξιούχος.Διαδικασία:
Ο Πολίτης προσέρχεται στο Κέτρο Εξυπηρέτησης Πολιτών της επιλογής του ή στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων για να αιτηθεί την απονομή σύνταξης αναπηρίας ΟΓΑ σε όσους έχουν χρόνο ασφάλισης σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας , προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.Στα ΚΕΠ:
1 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει ή είναι ελλιπές κάποιο δικαιολογητικό, ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
2 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Αν ο πολίτης επιθυμεί, έχει την δυνατότητα, δηλώνοντας τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, να ενημερωθεί με SMS όταν γίνει η παραλαβή του εγγράφου. Τέλος, ο υπάλληλος ΚΕΠ παραδίδει στον πολίτη την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
3 : O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο).
4 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει το τελικό έγγραφο από τον αρμόδιο Φορέα και ειδοποιεί τον πολίτη (μέσω sms ή τηλεφώνου) να προσέλθει για να το παραλάβει.
Σημείωση:
Πρόσθετα δικαιολογητικά προκύπτουν από το επισυναπτόμενο έντυπο αίτησης της υπηρεσίας.
ΟΓΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ:
Πατησίων 30, Αθήνα, 10677, ΑΤΤΙΚΗΣ Τηλέφωνο : 2131519100.
ΟΓΑ - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:
Παπαναστασίου 63, Θεσσαλονίκη, 54453, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τηλέφωνο : 2313324900
Φαξ : 2310953462.
Τηλεφωνικό κέντρο Ο.Γ.Α:
-210 3807011 έως 19
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!