tromaktiko: Η θρεπτική αξία του καρότου

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η θρεπτική αξία του καρότου



Η ρίζα του καρότου, δηλαδή το πορτοκαλί μέρος του, είναι πλούσιο σε βήτα καροτίνη, μία ουσία η οποία όταν λαμβάνεται... από τον ανθρώπινο οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βήτα καροτίνη είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξαιρετικά αποτελεσματικό στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, ιδιαίτερα μάλιστα απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα.

Πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο για ευεργετικές επιδράσεις της βήτα καροτίνης στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών νοσημάτων. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα καρότα παρέχουν στον οργανισμό μας ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Κ, C και Β6 καθώς επίσης και σιδήρου, μαγγανίου, καλίου και χαλκού.

Παραδοσιακά πιστεύεται ότι το καρότο κάνει πολύ καλό στην όραση, γεγονός που επιβεβαιώνει και η επιστημονική κοινότητα, ενώ πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι βοηθά τον οργανισμό να απορροφά ευκολότερα ασβέστιο.

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται συνήθως ωμό, οπότε και μας προμηθεύει με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες, αλλά και βρασμένο. Αποτελεί ένα πολύ καλό συνοδευτικό για σαλάτες και σούπες, ενώ πολλοί το προτιμούν και σαν τουρσί. Η γεύση του δένει όμορφα σε συνδυασμό με τα φασολάκια, τον αρακά και τις βραστές πατάτες. Μπορείτε, επίσης, να το δοκιμάσετε και σα γλυκό κουταλιού, ενώ πολύ δημοφιλές είναι και το κέικ καρότο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!